Maria van Steen uit Teteringen


In mijn dromen woon ik in een klein huisje in een prachtig groen, licht heuvelend natuurgebied, naast een kabbelend beekje en leef ik zelfvoorzienend

Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over de Footprint die ze achterlaten op onze aarde en we vragen om dat met ons ‘allemaal’ te delen.

In dit ecologisch leven blog kunnen we leren van onze gasten hoe we zuinig en ecologisch leven. Op naar een duurzamer leven!

Onze gast voor het Ecologisch Leven Blog; Maria van Steen




Mijn naam is Maria van Steen, ik ben 58 jaar jong, en woonachtig in Teteringen dat ligt in Noord-Brabant. Ik ben werkzaam als groepsleidster op een kinderdagverblijf

Mijn hobby’s zijn; Wandelen, collages maken, naar musea gaan en dansvoorstellingen bekijken.

Je kunt mij vinden op;   Instagram

Boodschap die ik mee wil geven;
Heel veel kleine stapjes, door heel veel mensen, betekent ook al veel voor het milieu!

Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden? 

In mijn dromen woon ik in een klein huisje in een prachtig groen, licht heuvelend natuurgebied, naast een kabbelend beekje en leef ik zelfvoorzienend (net als jullie).

In werkelijkheid ben ik heel blij met ons huurhuis in Teteringen met voor/ en achtertuin, dicht bij bos en polder, maar ook dicht bij de stad.

Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn? 

Schaapsherder. (maar dat klinkt waarschijnlijk veel romantischer dan het in werkelijkheid is…)

Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen? 

Wij- mijn man Theo en ik- zetten kleine stapjes, zoals bijvoorbeeld steeds vaker kiezen voor biologische producten. We hebben bewust geen auto, vaatwasser en wasdroger en scheiden ons afval.

Ook hebben we sinds een paar jaar in onze achtertuin een kleine groentetuin aangelegd, waar we, heel bescheiden, onze eigen tomaten, courgettes, bonen, pepertjes en dergelijke kweken. Heel veel voldoening halen we daaruit.



Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in? 

Beter en goedkoper (internationaal) openbaar vervoer, zodat het makkelijker wordt om de auto te laten staan of met de trein (ipv het vliegtuig) naar het buitenland te reizen.

En nog een: In Belgie is het gebruikelijk dat bij ieder (of bij bijna ieder) huis een reservoir is voor regenwater. Dit regenwater kan dan o.a. gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet of voor het besproeien van de tuin.

Dat zou hier in Nederland toch ook moeten kunnen? Wij willen binnenkort zélf ook een regenton aanschaffen voor het besproeien van de voortuin.

Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft? 

We gebruiken tegenwoordig geen vloeibare shampoo en douchegel meer, maar zeepstukken. Dat scheelt al weer een hoop plastic verpakkingen…

Ook kopen we al langere tijd wattenstaafjes van papier ipv plastic. (gelukkig worden vanaf 2021 plastic rietjes, wattenstaafjes en plastic wegwerpbestek sowieso verboden!)

Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven? 

Nee, zeker niet. We doen ons best, maar het kan nog veel beter. Maar ik ben er van overtuigd dat heel veel kleine stapjes (door heel veel mensen) ook al veel kunnen betekenen voor het milieu.

Als het gaat om ‘groener leven’ hoe kunnen we dat meer creëren vind jij?

Net als voorgaande gast Ans, gruw ik van de grijze stenen tuintjes die overal de kop opsteken. Als tegenhanger hebben wij in onze voortuin wilde bloemen zaad gestrooid, waardoor het in de zomer een feest is voor allerlei insecten.

Daarnaast zou het een goed idee zijn om minder en/of bewuster te consumeren: veel spullen hoef je niet nieuw te kopen, maar kun je prima bij de kringloopwinkel kopen (van huisraad tot kleding)

Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu? 

Om er een paar te noemen: Confettikanonnen die (in de natuur) worden afgestoken. Surprise eieren, happymeals met verrassing en allerlei weggevertjes bij supermarkten: allemaal massaal geproduceerde prullaria die vaak ongebruikt, massaal in de prullenbak terecht komen…

Wat zou de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op mocht voeden? 

Ben je bewust van je acties en hun invloed op je omgeving.


Onze volgende gast is  Yvonne Beekenkamp ook zij heeft een mooi verhaal te vertellen!