bouwtekening uilenkast

Bouwtekening uilenkast: Maak zelf een uilenkast met deze handige instructies

02 mei 2023

Hej jij daar! Wil jij ook de held van jouw tuin zijn en uilen verwelkomen om te helpen bij de bestrijding van ongedierte?

Dan is het maken van een uilenkast de perfecte oplossing voor jou!

Maar voordat je begint met klussen, is het belangrijk om de juiste bouwtekening te vinden die past bij de soort uilen die je wilt aantrekken.

Er zijn verschillende soorten uilenkasten beschikbaar, zoals nestkasten voor bosuilen, kerkuilen en steenuilen.

Met een bouwtekening kun je stapsgewijze instructies volgen en de juiste afmetingen gebruiken om een stevige en veilige nestkast voor uilen te maken.

Belangrijk is dat je de juiste materialen gebruikt en de uilenkast op de juiste manier plaatst om ervoor te zorgen dat deze veilig is voor de uilen en hun jongen.

Dus als jij geïnteresseerd bent in het maken van een nestkast voor uilen en wilt zorgen voor een geschikte broedplaats, dan is het vinden van de juiste bouwtekening de eerste stap.

Maak jouw tuin uil-proof en start nu met klussen!
Waarom een bouwtekening uilenkast?

Een uilenkast is een goede manier om uilen aan te trekken en ze een veilige plek te bieden om te nestelen. Het bouwen van een uilenkast kan echter een uitdaging zijn als je niet weet waar je moet beginnen. Daarom is het belangrijk om een bouwtekening te hebben voordat je begint met bouwen.

Een bouwtekening voor een uilenkast biedt verschillende voordelen.

Gemakkelijk te volgen

Een bouwtekening is een visuele weergave van de stappen die nodig zijn om een uilenkast te bouwen. Het is gemakkelijker om de stappen te volgen als ze visueel worden weergegeven. Een bouwtekening biedt een duidelijk beeld van wat er moet gebeuren en in welke volgorde.

Bespaart tijd

Een bouwtekening kan tijd besparen omdat er een duidelijk beeld is van wat er moet gebeuren. Het elimineert de noodzaak om tijd te besteden aan het uitzoeken van hoe de kast moet worden gebouwd. Met een bouwtekening kun je snel aan de slag en de kast in minder tijd bouwen.

Bespaart geld

Een bouwtekening kan ook geld besparen omdat het jou in staat stelt om de kast zelf te bouwen in plaats van er een te kopen. Het kopen van een uilenkast kan duur zijn, terwijl het bouwen van een kast met een bouwtekening veel goedkoper kan zijn.

Geschikt voor verschillende soorten uilen

Een bouwtekening voor een uilenkast kan worden aangepast aan de behoeften van verschillende soorten uilen. Er zijn bouwtekeningen beschikbaar voor nestkasten voor bosuilen en steenuilen.

Door een bouwtekening te gebruiken die specifiek is ontworpen voor een bepaalde soort uil, kan de kast worden gebouwd om aan de specifieke behoeften van die soort te voldoen.

Zelf een uilennestkast maken

Met een bouwtekening voor een uilenkast kunnen mensen zelf een uilennestkast maken. Zo raak je meer betrokken bij het behoud van uilen en zorg je voor een veilige plek voor deze prachtige vogels om te nestelen.

Kortom, een bouwtekening voor een uilenkast biedt veel voordelen. Het maakt het bouwen van een uilenkast gemakkelijker, bespaart tijd en geld en kan worden aangepast aan de behoeften van verschillende soorten uilen.

Door zelf een uilennestkast te maken, kunnen mensen bijdragen aan het behoud van deze prachtige vogels.

Waarom een uilenkast maken?

Het maken van een uilenkast is niet alleen een leuke doe-het-zelf-activiteit, maar het kan ook helpen om uilen te beschermen en hun populatie te behouden.

Een paar redenen waarom het maken van een uilenkast een goed idee is:

 • Uilen zijn natuurlijke ongediertebestrijders: Uilen zijn roofdieren en voeden zich met knaagdieren, insecten en andere kleine dieren.

  Door een uilenkast te maken en deze op te hangen, kunnen uilen zich vestigen in de buurt van je huis of tuin en helpen bij het bestrijden van ongedierte. Dit kan op zijn beurt helpen om de schade die ongedierte aanrichten aan planten en gewassen te verminderen.

 • Uilen zijn belangrijk voor het ecosysteem: Uilen spelen een belangrijke rol in het ecosysteem als roofdieren en prooien.

  Ze helpen bij het handhaven van de balans tussen verschillende diersoorten en zijn een belangrijk onderdeel van het voedselweb.

 • Uilenpopulaties worden bedreigd: Veel uilensoorten worden bedreigd door verlies van leefgebied en andere factoren. Door uilenkasten te maken en op te hangen, kun je helpen om de populatie van uilen te behouden en hun leefgebieden te beschermen.

 • Uilen zijn fascinerende dieren: Uilen zijn prachtige dieren die bekend staan om hun grote ogen, scherpe klauwen en stille vlucht.
  Door een uilenkast te maken en deze op te hangen, kun je deze fascinerende dieren van dichtbij bekijken en hun gedrag bestuderen.

Als je geïnteresseerd bent in het maken van een uilenkast, zijn er verschillende bouwtekeningen beschikbaar voor verschillende soorten uilen, zoals de kerkuil en steenuil.

Door het volgen van deze bouwtekeningen kun je een nestkast maken die voldoet aan de specifieke eisen van de uilensoort waarvoor je de kast maakt.De benodigdheden

Om een uilenkast te bouwen, zijn er enkele materialen en gereedschappen nodig. Hieronder worden de benodigdheden beschreven.

Materialen

 1. De materialen die nodig zijn om een uilenkast te bouwen, zijn:
 2. Planken van ongeveer 20 millimeter dik
 3. Schroeven en spijkers
 4. Houtlijm
 5. Dakbedekking
 6. Een stuk gaas

Gereedschap

Naast de materialen zijn er ook enkele gereedschappen nodig om de uilenkast te bouwen:

 1. Een zaag
 2. Een hamer
 3. Een boormachine
 4. Een schroevendraaier
 5. Een potlood en een liniaal
 6. Een waterpas

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle materialen en gereedschappen van goede kwaliteit zijn, zodat de uilenkast stevig en veilig is voor de uilen.

Het is ook belangrijk om de juiste afmetingen te gebruiken bij het bouwen van de uilenkast. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van een bouwtekening of een stappenplan.

Een bouwtekening kan worden gedownload van verschillende websites of kan worden aangeschaft in een bouwtekeningenpakket.

Met de benodigde materialen en gereedschappen en een goede bouwtekening kan iedereen zelf een uilenkast bouwen. Het bouwen van een uilenkast is niet alleen een leuke doe-het-zelf activiteit, maar het biedt ook een veilig onderkomen voor uilen en draagt bij aan het behoud van de uilenpopulatie.Stappenplan

Een bouwtekening voor een uilenkast is een handige tool om zelf een uilenkast te maken. Met een duidelijke bouwtekening en een stappenplan kan iedereen een mooie en stevige uilenkast maken.

Hieronder volgt een stappenplan voor het maken van een uilenkast.

Stap 1: Het uitmeten van de onderdelen

Om te beginnen moet je de afmetingen van de uilenkast uitmeten. De afmetingen zijn afhankelijk van het type uil dat je wilt aantrekken.

Voor een steenuil heb je bijvoorbeeld een andere afmeting nodig dan voor een velduil. Het is belangrijk om de juiste afmetingen te hebben, anders zal de uilenkast niet gebruikt worden.

Stap 2: Het zagen van de onderdelen

Nadat je de afmetingen hebt uitgemeten, kun je beginnen met het zagen van de onderdelen. Het is belangrijk om de juiste zaag te gebruiken en om de onderdelen op de juiste manier te zagen.

Hieronder volgt een overzicht van de benodigde onderdelen:

2x een zijkant van 40X60 cm, 1x een achterkant van 40X40 cm, 1x een bodem van 40X40 cm, 1x een dak van 50x60 cm, 1x een voorkant van 40X40 cm

Stap 3: Het in elkaar zetten van de uilenkast

Nadat je de onderdelen hebt gezaagd, kun je beginnen met het inelkaar zetten van de uilenkast. Hieronder volgt een overzicht van de stappen die je moet volgen:

 • Zet de zijkanten vast aan de achterkant met behulp van schroeven.
 • Bevestig de bodem aan de zijkanten en achterkant.
 • Bevestig de voorkant aan de zijkanten en bodem.
 • Bevestig het dak aan de bovenkant van de uilenkast.
 • Boor een gat in de voorkant van de uilenkast voor de ingang.

Als je deze stappen hebt gevolgd, heb je een mooie en stevige uilenkast gemaakt. Je kunt nu de uilenkast ophangen op een geschikte plek en wachten tot de uilen hun intrek nemen.

Het is belangrijk om te weten welke uilensoort je wilt aantrekken voordat je begint met het maken van een uilenkast.

Voor elke uilensoort gelden namelijk andere afmetingen en vereisten. Een bouwtekening voor een steenuilenkast kan bijvoorbeeld anders zijn dan voor een velduil.

Zorg er daarom voor dat je de juiste bouwtekening gebruikt voor de uilensoort die je wilt aantrekken.

Freds bouwtekeningen heeft verschillende bouwtekeningen voor het maken van uilenkasten >>>Tips en Aandachtspunten

Als je een uilenkast wil bouwen, zijn er een aantal tips en aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

Enkele belangrijke zaken waar je op moet letten.

Wanneer nestelen uilen

Uilen nestelen in het voorjaar, meestal tussen februari en april. Het is dan ook het beste om de uilenkast in het najaar of de winter op te hangen.

Zo hebben de uilen de tijd om de kast te verkennen en hun nest te bouwen voordat het broedseizoen begint.

Wanneer uilenkast ophangen

De uilenkast moet op een geschikte plek worden opgehangen. Het is belangrijk dat de kast niet in de volle zon hangt of op de regenkant. De beste positie voor het ophangen van een uilenkast is meest oostelijk.

De hoogte van de kast moet tussen de twee en vier meter zijn. Hang de kast ietsje achterover, zodat de eieren niet wegrollen.

Waarom nestkast schoonmaken

Het is belangrijk om de nestkast regelmatig schoon te maken. Zo voorkom je dat parasieten zich in de kast nestelen en de jonge uilen besmetten.

Maak de kast schoon in het najaar, als de jonge uilen zijn uitgevlogen. Verwijder het oude nestmateriaal en maak de kast goed schoon met warm water en eventueel een beetje schoonmaakazijn.

Verschil tussen een nestkast maken voor een kerkuil of steenuil

Er zit verschil tussen een nestkast maken voor een kerkuil of steenuil. Zo heeft een kerkuil een grotere kast nodig dan een steenuil.

Ook de invliegopening van de kast is verschillend. Een kerkuil heeft een grotere invliegopening nodig dan een steenuil. Houd je aan de exacte afmetingen zoals deze in de bouwtekening staan beschreven.

Kerkuil nestkast moet 60-80 cm hoog zijn, 40-50 cm breed, 40-50 cm breed en de invloiegopening moet 14 cm zijn.

Voor de steenuil moet de kast 40-50 cm hoog zijn, 30-40 cm breed, 30-40 cm diep en de invliegopening 8 cm.

Met deze tips en aandachtspunten kun je zelf aan de slag om een uilenkast te bouwen. Zorg ervoor dat je de juiste afmetingen aanhoudt en de kast op de juiste plek ophangt.

Zo geef je de uilen een veilige plek om te nestelen.

Conclusie

Het zelf maken van een uilenkast kan een leuke en uitdagende doe-het-zelf-activiteit zijn voor elke vogelliefhebber.

Met behulp van een duidelijke bouwtekening en de juiste afmetingen kan men een uilen nestkast zelf maken en zo een veilige en comfortabele broedplaats bieden voor verschillende soorten uilen, zoals de ransuil en de bosuil.

Een bijkomend voordeel van het zelf maken van een uilen nestkast is dat men het ontwerp kan aanpassen aan de specifieke behoeften van de uilensoort die men wil aantrekken.

Zo kan men bijvoorbeeld de grootte en vorm van de kast aanpassen aan de grootte van de uilensoort en de plaatsing van de ingang aanpassen aan de hoogte van de boom waarin men de kast wil ophangen.

Het is belangrijk om bij het maken van een uilenkast rekening te houden met de specifieke behoeften van de uilensoort.

Zo hebben ransuilen bijvoorbeeld behoefte aan een kast met een smalle ingang en een kleine binnenruimte, terwijl bosuilen juist een ruime kast met een brede ingang nodig hebben.

Met behulp van de juiste bouwtekening en de nodige materialen kunnen vogelliefhebbers zelf een uilen nestkast maken die voldoet aan de specifieke behoeften van de uilensoort die zij willen aantrekken.

Zo kunnen zij bijdragen aan het behoud van deze prachtige vogels en genieten van de natuurlijke schoonheid die zij bieden.Reactie plaatsen