zweden provincies

Provincies Zweden

Net zoals ons land bestuurlijk is ingedeeld in provincies, geldt dit ook voor Zweden. Alleen heet een provincie daar Län. Van noord naar zuid zijn er 21 provincies in Zweden. 

Voor het gemak zullen we deze als 'provincies' aanduiden. We zullen alle provincies van Zweden bespreken en hun 'hoofdstad' en inwonertal noemen.

We beginnen in het zuiden van Zweden bij de provincie Skåne

Sinds vijf jaar wonen we in deze prachtige provincie, met als hoofdstad de havenstad Malmö, gelegen in het uiterste zuidwesten grenzend aan de Öresund en de gelijknamige brug naar Denemarken. Skåne heeft ongeveer 1.387.650 inwoners, waarmee het de tweede meest bevolkte Län van Zweden is. 

Skåne grenst in het oosten aan Blekinge Län, in het noorden aan Kronobergs Län en in het noordoosten aan Hallands Län.

Blekinge is de kleinste van de provincies van Zweden, met een bevolkingsdichtheid van 54,4 inwoners per vierkante kilometer. De provinciehoofdstad is Karlskrona, gelegen aan de scherenkust met zijn vele eilandjes.

De provincie Kronobergs Län, genoemd naar het kasteel Kronobergs net buiten de provinciehoofdstad Växjö, heeft een totaal inwonertal van slechts 202.163, verdeeld over 8.423 vierkante kilometer. Dit geeft een dichtheid van 24 inwoners per vierkante meter.

De bestuurlijke hoofdstad van Hallands Län is Halmstad. In deze provincie in het zuidwesten van Zweden wonen ruim 336.000 mensen verdeeld over 5.427 vierkante meter, wat een dichtheid geeft van 61,9 inw/km.

We maken nu even een uitstapje naar een eiland ten oosten van Zweden dat ook een provincie is: Gotlands Län

Het grootste eiland van Zweden biedt onderdak aan 60.106 inwoners verdeeld over 3.134 km. In de zomer wordt het eiland voornamelijk door Zweedse toeristen bezocht.

Aan de oostkust ligt de provincie Kalmar Län, met als hoofdstad Kalmar dat direct aan de kust ligt met een vaste verbinding met het eiland Öland. Het aantal inwoners per vierkante kilometer is hier 22.

Centraal in het zuiden van Zweden, aan het op een na grootste meer van het land, het Vätternmeer, ligt de provincie Jönköpings Län met als hoofdstad Jönköping. 

Deze stad grenst aan Husqvarna, bekend van de gelijknamige machinefabriek. De bevolkingsdichtheid in deze provincie is 35 inw./km.

Ten oosten van het Vätternmeer ligt de volgende provincie van Zweden, Östergotland. De bevolkingsdichtheid is hier 44,2 inw/km. 

De hoofdstad is Linköping, een universiteitsstad met een grote industriële sector, waaronder vliegtuigbouw.

Zoals de naam al doet vermoeden, ligt de provincie Västra Götalands Län in het westen van Zweden, grenzend aan de kust en de grootste meren van het land. 

De hoofdstad is Gotenburg, de tweede grootste stad van Zweden met 5% van de totale bevolking, namelijk ruim 572.000 inwoners.

Noordelijk van Gotenburg, grenzend aan Noorwegen in het westen en ten noorden van het Vänern, ligt de provincie Värmlands Län. De hoofdstad hier is Karlstad en de provincie heeft een bevolkingsdichtheid van 16,1 inw/km.

In het midden van Zweden ligt provincie Örebro Län, ten noorden van het Vätternmeer. De provincie telt 305.726 inwoners en heeft een bevolkingsdichtheid van 36 inw/km. 

De hoofdstad van deze provincie is Örebro, de vijfde grootste stad van Zweden met ongeveer 150.000 inwoners.

Iets ten zuiden van de hoofdstad Stockholm ligt de provincie Södermanlands Län. Het inwoneraantal bedraagt bijna 300.000 en de bevolkingsdichtheid is 49,3 inw/km. De hoofdstad van deze provincie is Nyköping.

In de regio Stockholms Län woont maar liefst een kwart van de gehele bevolking van Zweden: 2.389.923 mensen op een oppervlak van 6.514 km. 

Dit resulteert in een bevolkingsdichtheid vergelijkbaar met die van Nederland: 377 inw/km.

Ten noorden van Stockholms Län vinden we de universiteitsstad Uppsala, welke hoofdstad is van deze provincie in Zweden. 

Uppsala is na Stockholm, Malmö en Göteborg de grootste stad van Zweden met ruim 128.000 inwoners.

De provincie Västmanlands Län is ruim 5100 vierkante kilometer groot en heeft Västerås als hoofdstad. Deze stad ligt ongeveer 110 km ten oosten van Stockholm en is bekend geworden door zijn industrie op het gebied van zware elektrotechniek en een zeer groot metaalbedrijf.

Dalarnas Län is vooral bekend vanwege het Dalarna paardje. De provincie, tot 1997 bekend als Kopparbergs Län, heeft Falun als hoofdstad en telt 288.000 inwoners op een oppervlakte van ruim 28.000 vierkante kilometer.

Langzaamaan komen we in de noordelijke helft van Zweden via de aan de oostkust gelegen provincie Gävleborg met Gävle als hoofdstad.

Ondanks de naam ligt de provincie Västernorrlands Län in het oosten van Zweden. De hoofdstad hier is Härnösand.

In het noordwesten, grenzend aan Noorwegen, vinden we de provincie Jämtlands Län. Deze provincie heeft een bevolkingsdichtheid van slechts 2,7 inwoners per vierkante kilometer.

De op een na noordelijkst gelegen en op een na grootste provincie van Zweden is Västerbottens Län. De hoofdstad is hier Umeå, een van de snelstgroeiende steden van Zweden.

De meest noordelijke provincie van Zweden is Norrbottens Län, tevens de grootste en dunst bevolkte provincie van Zweden met nog geen 2,6 inwoners per kilometer. De hoofdstad van Norrbottens is Luleå.

Zo hebben we alle verschillende regio's van Zweden besproken. We zullen later nog uitgebreider ingaan op elke provincie wat betreft bezienswaardigheden en onze eigen ervaringen met kamperen in Zweden.


Reactie plaatsen