Zweden en watersport

Ontdek het Watersportparadijs Zweden: Avontuur en Natuur op het Water

Watersportliefhebbers kunnen in Zweden hun hart ophalen. 

Het Scandinavische land heeft met meer dan 10.000 meren, talloze rivieren en stroompjes en eindeloze kustlijnen enorm veel te bieden voor watersportactiviteiten. 

En dat gaat verder dan alleen roeien, varen met de motor- of zeilboot. Je kunt er ook kajakken of raften op snelstromende rivieren met flinke hoogteverschillen. 

Stel je eens voor dat je met een groep op zo’n enorm opblaasbaar vlot over de meest woeste rivieren dendert!

Als je wilt kajakken of kanoën tussen de talloze eilandjes langs de scherenkust, ben je in Zweden eveneens op de juiste plek. 

En je hoeft hiervoor niet per se helemaal naar Stockholm te reizen; dichter bij huis, aan de kust van Blekinge, kun je hier ook terecht. 

Veel van die eilandjes zijn onbewoond en sommige mag je betreden om bijvoorbeeld te picknicken of een barbecue aan te steken. 

Als je gewoon van de natuur wilt genieten op een van de eilandjes, ben je vaak ook welkom!

Voor wie van spektakel en fysieke uitdagingen houdt, is het een aanrader om te gaan wakeboarden of waterskiën in de Norra Tjust Archipel langs de zuidoostkust van Zweden, ter hoogte van Västervik. 

Ook hier vind je duizenden kleine eilandjes en rotsen voor de kust. 

De havenplaats Löftahammar is zeker een bezoek waard, met een veerdienst naar enkele van de eilanden en diverse restaurants.

Op vele meren, waaronder het grote Vänernmeer, zijn er meerdere locaties waar je kunt waterskiën en wakeboarden.

Door de grote wateroppervlakte van de meren kun je bijna eindeloos op je waterski’s of wakeboard achter de boot hangen. 

En als je echt lef hebt en eelt onder je voeten, dan kun je het barefoot waterskiën proberen!

De vanuit Hawaï overgewaaide sport stand-up-paddling is de laatste jaren ook in Zweden zeer populair geworden. 

Bij het stand-up-paddling draait het voornamelijk om balans; je staat rechtop op een paddleboard terwijl je jezelf met een peddel over het water voortbeweegt. 

Kun je je voorstellen dat je op deze manier de waterrijke hoofdstad verkent en zo een andere indruk van de bezienswaardigheden krijgt?

Tijdens je vakantie in Zweden kun je ook de zeilen hijsen. 

De twee grootste meren, het Vänern en het Vättern, lenen zich door hun enorme oppervlaktes uitstekend voor zeilen op binnenwater. 

Ben je een avontuurlijk ingestelde en ervaren zeiler, dan kun je je hart ophalen aan de vele scherenkusten van Zweden.

Aan de oostkant ligt de Oostzee, die eigenlijk een binnenzee genoemd kan worden. Deze zee kenmerkt zich door de afwezigheid van sterke stromingen en getijdewateren. 

De prachtige scherenkusten of archipels beginnen al in het zuidoosten langs de provincie Blekinge en strekken zich uit helemaal naar het noorden met de Hoga Kusten als spectaculair einde.Reactie plaatsen