Zweedse Taal Leren
Nu na 10 jaar in Zweden woonachtig te zijn kan ik zeggen dat ik me redelijk in de Zweedse taal kan uitdrukken. Ik zal niet beweren dat ik de taal beheers want een echte conversatie is nog steeds moeilijk om te voeren.
Je merkt dan toch dat de Zweedse taal leren op latere leeftijd minder vlot en makkelijk gaat.
Om maar even aan te geven, de kinderen van Ien haar zus Lies van toen 6 jaar en 3 jaar oud spraken binnen een half jaar bijna vloeiend Zweeds en na nog eens een half jaar helemaal vloeiend!
Ik zou willen dat ik nog zulke jonge flexibele hersens had, dan had ik de Zweedse taal beter leren spreken. Maar goed, ik weet me te redden in woord en geschrift.
Germaanse taal
Voor ons Nederlanders is de Zweedse taal overigens wel redelijk goed aan te leren. De Zweedse taal is van oorsprong net zoals het Nederlands een zogenaamde Germaanse taal.
Omdat de Zweedse taal van oorsprong een Germaanse taal is kun je wel stellen dat de Zweedse taal lijkt op het Nederlands.
Zeker als je de geschreven Zweedse taal neemt zie je als snel dat de Zweedse taal lijkt op het Nederlands maar ook met het Duits.
Zweedse grammatica
Ook de Zweedse grammatica heeft zeker gelijkenissen maar natuurlijk ook altijd weer verschillen.
Maar de Zweedse taal en de Zweedse grammatica is goed te leren, waarbij het verstaan en zelf spreken toch weer echt wat anders is dan lezen en schrijven! Want zoals zo vaak is de uitspraak van de taal weer minder eenvoudig, en dus ook het verstaan.
Het Zweedse alfabet is tot en met de Z gelijk aan het Nederlandse alfabet, wel gaat het Zweedse alfabet hierna nog verder met de A, A en O.
Dit zijn in de Zweedse taal echt aparte letters. Zo heeft dus een toetsenbord voor de computer en ook de smartphone het Zweedse alfabet als standaard.
De eerste twee jaren van ons Zweden avontuur woonden we ongeveer in het midden van het land en het is dus ook daar dat we de eerste kennismaking hadden met de Zweedse taal.
Omdat we niet echt gepland hadden in Zweden te gaan wonen hebben we ons dus ook niet kunnen voorbereiden op de Zweedse taal en hebben de taal gewoon in de praktijk geleerd met een korte Zweedse taal cursus als ondersteuning.
In het begin hebben we ons met Engels moeten redden, wat overigens ook best goed ging. Nagenoeg alle Zweden krijgen onderricht in de Engelse taal al vanaf de hogere klassen op de lagere school.
En dus kun je bijna altijd wel uit de voeten met Engels. Dus u hoeft echt niet eerst een Zweedse taalcursus te volgen voordat u met de camper op vakantie naar Zweden kunt.
Dialecten
Zoals bij veel verschillende talen kent ook de Zweedse taal zijn dialecten. Je kunt je wellicht voorstellen dat als een bevolking over een zo groot verdeeld woont er van noord naar zuid veel verschillen in uitspraak en uitdrukkingen zijn.
Toen wij dus zelf ons eerste Zweedse woorden oppikten in Gavleborgs lan, halverwege Zweden, en vervolgens verhuisden 1000 km zuidelijker, voelde het alsof we qua taal weer van voren af aan konden beginnen. We verstonden er geen bal meer van! Maar uiteraard raak je ook daar weer aan gewend.
Sami, een aparte officiële taal
Zoals wij in Nederland het Fries als aparte eigen taal kennen, heb je naast de Zweedse taal het Sami.
Het Sami is een verzamelnaam voor de talen die gesproken worden door de Samen in Noorwegen, Zweden, Finland en tot aan Rusland aan toe.
Het is een officiële minderheidstaal die slechts door een kleine groep mensen wordt gesproken en voor u als toerist dus niet echt van belang is. Wel kun je in de betreffende regio’s bewegwijzering tegenkomen in zowel het Zweeds alsmede het Sami.
Zweeds voor op reis
Natuurlijk is het wel altijd leuk als je enkele woorden of bijvoorbeeld begroetingen kent van het land waar je op vakantie gaat.
De lokale bevolking zal dat altijd weten te waarderen wanneer je bijvoorbeeld bij begroeting dit in de bewuste taal kunt doen. Hier volgen enkele Zweedse begroetingen en andere Zweedse woorden;
- Goede morgen - God morgon (de d wordt niet echt uitgesproken)
- Goede middag - god dag
- Goede avond - god kvall (kwel) of god afton
- Goede dag, hallo - Hej, hej
- Excuseer - ursakta (uursjekta)
- Tot ziens - hej da
- Dank u wel - tack så mycket
- Alstublieft - var så god (varsjego)
- Mooi weer vandaag - Finnt vader dag (fint weder)
- Spreekt u Engels? - Talar ni engelska
- Ontbijt - frukost
- Lunch - lunch (de ch als g wordt uitgesproken)
- Diner - middag
- Koffie - kaffe
- Thee - te
- Melk - mjolk (mjulk)
- Water - vatten
- Frisdrank - lask (lesk)
- Bier - ol (eul)
- Wijn - vin (wien)
- Een tafel reserveren - boka bord
- Eet smakelijk - god mat of smaklig maltid
- Camper - husbil
- Caravan - husvagn (huswagn)
- Auto - bil (biel)
- Fiets- cykel (siekel)
- Vakantie - semester
Zo maar een kleine greep Zweedse woorden, wil je je nog beter kunnen uitdrukken in de Zweedse taal adviseer ik je een boekje Zweeds voor op Reis aan te schaffen.
Altijd een handig hulpmiddel, en natuurlijk kun je ook online veel hulpmiddelen vinden.
Er is wellicht een Zweedse taal app te downloaden? Is er nog geen Zweedse taal app dan moet ik me daar eens in gaan verdiepen, misschien een verdienmodelletje?
Communicatie
Zweden is natuurlijk gewoon een welvarend westers land met dientengevolge ook een uitstekende infrastructuur aangaande communicatienetwerken.
Nagenoeg overal in het land vind je een prima dekking van het mobiele telefoon netwerk. Hooguit in de dunst bevolkte noordelijke provincies kan het voorkomen dat er sprake is van een minder goede dekking.
Maar je kunt er eigenlijk wel vanuit gaan dat je overal met je telefoon verbinding kunt maken.
Heel veel steden in Zweden hebben ook een gemeentelijke WiFi verbinding voor bezoekers waardoor je dus uitstekend gebruik kunt maken van het telecommunicatienetwerk.
De Zweden maken (nog) niet zoveel gebruik van whatsapp zoals wij in Nederland dat doen. Er wordt nog veel gecommuniceerd met sms, wellicht omdat bijna alle telefoonabonnementen inclusief gratis gebruik van sms worden aangeboden.