Koffiedik tegen slakken en nog 22 tips om koffiedik te hergebruiken

Je kunt koffiedik tegen slakken gebruiken maar er zijn nog tal van mogelijkheden om koffiedik te hergebruiken. Lees het allemaal in mijn blog.

Toen ik nog een jongen was werd er thuis altijd koffie gezet met een percoleerkan. Dit betekende dat er altijd koffiedik overbleef wat door mijn moeder ingezet werd voor allerhande huis-, tuin- en keukenmiddeltjes.

Zo was mijn moeder dus al bezig met koffiedik hergebruiken nog voordat je er op internet over kon lezen.

Inhoudsopgave

Filterkoffie en koffiedik 

De laatste jaren hebben steeds meer mensen in hun keuken een koffiemachine staan die werkt met koffiecups of koffiepads. Deze trend vloeit voort uit het feit dat mensen steeds meer voor gemak kiezen. 

Jammer, vinden wij van Ecofoodprint, want de kwaliteit van de koffie is niet altijd even goed.

Zo zijn er fabrikanten die zoetstoffen aan de koffie toevoegen of aan de melkcups voor de cappuccino. Ongemerkt krijg je aldus ongewenste suikers binnen.

We willen dan ook een lans breken voor de ouderwetse manier van koffie zetten namelijk, filterkoffie. Filterkoffie kun je zetten met een elektrische koffiezetter of met de hand. Dat laatste doen wij zelf en we genieten altijd erg van een heerlijk bakkie filterkoffie.

Een voordeel bij deze manier van koffie zetten is het feit dat je veel minder afval produceert. Al die koffiecups zijn vaak gemaakt van aluminium of plastic wat natuurlijk weer bijdraagt aan de groei van de afvalberg.

Filterkoffie gezet met filters van gerecycled papier dringt de afvalstroom terug. Bovendien kun je op deze manier het koffiedik hergebruiken voor allerlei andere doeleinden.

Zo kun je met je zelf gezette filterkoffie een bijdrage leveren aan een duurzaam leven.

Er zitten namelijk een groot aantal stoffen in koffiedik, ook wel koffiedrab genoemd, die waardevol kunnen zijn voor mensen, planten en dieren.

Wist je bijvoorbeeld dat koffiedik rijk is aan stikstof, fosfor, kalium, magnesium en koper? Nou, ik wist dit eerst ook niet tot ik me ging verdiepen in de mogelijkheden om koffiedik te hergebruiken.

Ik geef je hier dan ook meer dan 20 tips voor het koffiedik hergebruiken waar jij misschien wel iets aan hebt. Voor ieders situatie zijn er wel manieren waarop je koffiedik kunt hergebruiken.

De enige uitzondering zijn mensen die geen koffie drinken, zij hebben immers ook geen koffieprut!


Koffiedik hergebruiken

Koffiedik hergebruiken kun je grofweg in 5 categorieën verdelen. Er zijn namelijk toepassingen voor   

  • Het Menselijk Lichaam
  • De Tuin
  • Ongedierte Reinigen
  • Diverse andere toepassingen          

Dus ook als jij geen tuin hebt kun je jouw overgebleven koffiedik hergebruiken. Om een voorbeeld te noemen; Hoe cellulitis bestrijden met koffiedik kan werken? In de middelen die cellulitis bestrijden wordt heel vaak cafeïne als bestanddeel gebruikt. 

Het zou de vorming van cellulitis tegengaan en remmen. Dus geen dure potjes en tubes meer van de schoonheidssalon, maar gewoon koffiedik hergebruiken!

Hieronder volgen per categorie nog meer tips voor het hergebruiken van koffiedik.

Koffiedik en lichaamsverzorging

1. Zoals net al aangegeven kun je koffiedik hergebruiken als bestrijder van cellulitis. Door het koffiedrab goed te drogen en daarna met bijvoorbeeld een neutrale olie te vermengen kun je het op de gewenste plaatsen op je huid insmeren. Laten intrekken, afspoelen en regelmatig deze behandeling herhalen zorgen voor minder cellulitis!

2. Handen wassen! Als je in de keuken hebt gewerkt met ingrediënten zoals ui, knoflook of vis weet je dat je handen gaan ruiken. Door je handen te scrubben met koffiedik worden ze niet alleen schoon maar verdwijnen ook deze geuren.

3. Zelf koffie zeep maken met koffiedik. Om nog een stapje verder te gaan dan voorgaande tip kun je zelf koffie zeep maken met koffiedik. 

De korrelige structuur van koffiedrab zorgt voor een scrub-effect wat je handen grondiger schoon maakt. Op de website van AromaLifeStyle vind je een eenvoudig en duurzaam zeeprecept met koffiedik.

4. Haarspoeling van koffiedik en shampoo. Als je je haar extra glans wilt geven kun je eenvoudig een neutrale duurzame shampoo mengen met gedroogd koffiedik. 

De stoffen in het koffiedik geven niet alleen extra veel glans maar brengen je haar ook in een betere conditie. Pas wel op met licht haar!

5. Vermoeide uitstraling door wallen onder je ogen? Meng koffiedik met bijvoorbeeld olijfolie tot een pasta en masseer hier de huid onder je ogen mee in. De wallen onder je ogen zullen verdwijnen en je ziet er weer stralend en fris uit.

6. Scrubben met koffiedik! Natuurlijk schuur- of scrubmiddel voor je huid. Licht vochtige koffiedik kun je heel goed gebruiken om je huid mee te scrubben. 

Door de structuur van het koffiedik verwijder je zo oude huidcellen en kan je huid weer lachen en ademen. Scrubben met koffiedik doet je huid herleven!


Koffiedik als mest en tegen slakken 

Voor veel mensen is het al langer bekend dat je koffiedik tegen slakken heel goed kunt gebruiken. Maar in de tuin kun je er nog veel meer mee doen.  in de tuin. Koffiedik bevat zoals al gezegd veel stoffen die de groei van bepaalde planten kunnen bevorderen.  

7. Koffiedik hergebruiken op de composthoop. Dit is misschien wel de eenvoudigste manier om koffiedik in te zetten voor je tuin. Je geeft je composthoop er een stikstof injectie mee en wormen waarderen de koffiedik ook enorm. En wormen heb je nodig voor het composteringsproces!

8. Koffiedik als meststof van je moestuin, bloementuin. Wist je dat hortensia’s, rozen en rododendrons dol zijn op koffiedrab als meststof? Ik ook niet tot voor kort, maar sinds ik koffiedik verwerk in de bodem bij mijn rozen doen ze het aanzienlijk beter! Ik kan je koffiedrab als meststof dan ook van harte aanraden.

9. Jonge planten en zaailingen bewateren. Met name ontkiemde zaden en jonge plantjes varen wel bij bevloeiing met water gemengd met koffiedik. 

De stikstof in het koffiedik zorgt voor een goede start van de groei. Koffiedik als meststof voor jonge plantjes en zaailingen werkt dus ook heel goed. Voordat je gaat water geven het koffiedik eruit filteren!

10. Met koffiedik paddestoelen kweken. Koffiedik als meststof om paddestoelen te kweken. Zelf heb ik er nog geen ervaring mee maar er zijn veel mensen die met koffiedik paddenstoelen kweken. 

Soorten zoals de oesterzwam en de champignon schijnen prima zelf te kweken te zijn. Paddestoelen op koffiedik zou een enorm goede invloed hebben op de groei van deze soorten!

11. Wormen in de bodem voor lucht. Zoals ik je net bij de composthoop heb verteld houden wormen van koffiedik in de grond. Omdat wormen een onmisbare schakel zijn tot een zuurstofrijke bodem is het dus goed om koffiedik door je grond te mengen.

Alweer enkele toepassingen van koffiedik in de tuin. Hier ging het voornamelijk om koffiedik als meststof, later behandelen we koffiedik als ongediertebestrijder in de tuin.

Koffiedik recyclen

Zoals koffiedik gebruikt kan worden om je handen mee te wassen en je huid te scrubben kun je het ook inzetten voor meer huishoudelijke reinigingsprocessen.

12. Schuren van pannen en (grill)roosters. Ook weer door de korrelige structuur van koffiedik leent het zich uitstekend als schuurmiddel voor aangebrande pannen en roosters van bijvoorbeeld je grill of BBQ. Met een schuurspons en wat vochtige koffiedik verwijder je zo eenvoudig hardnekkig vuil.

13. Moeilijk bereikbare plaatsen in flessen en potjes. Als je verpakkingsmateriaal zoals glazen flessen en potjes wilt hergebruiken en schoon wilt maken stuit je vaak op het feit dat je er niet met de afwaskwast bij kunt. 

Als je deze flesjes en potjes vult met koffiedik en wat water en ze krachtig schud verdwijnt het vuil vaak wel!

14. Ontstoppen van je gootsteen. Koffiedik is een heel duurzaam alternatief om je gootsteen te ontstoppen. Door kleine hoeveelheden kort door te spoelen en even te laten inwerken verdwijnt het aangekoekte vuil in je afvoerleiding. 

Let wel op dat je dit met kleine hoeveelheden koffiedik doet anders kun je juist het tegenovergestelde effect bereiken!


Ongedierte bestrijding en koffiedik

Koffiedik wordt veel ingezet in de tuin om ongewenste bezoekers te bestrijden. Het bekendste voorbeeld is;

13. Katten weren uit je tuin. Je kent het vast wel; zit je lekker in je tuin te wroeten en dan kom je kattenpoep tegen, bah! Om de katten weg te houden uit je border en je moestuin is het goed om gedroogd koffiedik over de bodem te verspreiden. 

Katten houden èn niet van de korreltjes tussen hun tenen en niet van de geur van de koffie!

14. Worteltjeszaad mengen met gedroogd koffiedik. Als je een moestuin hebt en je wilt worteltjes kweken zou je zaad moeten mengen met gedroogd koffiedik. 

Door het op deze manier te zaaien voorkom je ongewenst ongedierte in de worteltjes. Een veel voorkomende plaag van worteltjes zijn kleine wormpjes die de wortels aanvreten.

15. Mieren in je huiskamer? Niet alleen in de tuin kun je last hebben van ongedierte maar ook in je woonhuis komt dit voor. In de zomer zie je vaak mieren die op niet te achterhalen wijze je huis binnen dringen. 

Door koffiedrab te strooien op die plekken waarvan je vermoed dat ze binnen komen voorkom je dit probleem.

16. Slakken in je moestuin of bloementuin. Voor veel tuinierders een grote ergernis; slakken die het mooie groen opvreten. Heb je net slaplanten uitgeplant en dan zijn ze de volgende dag helemaal opgevreten. 

Of die mooie frisgroene hosta staat weg te kwijnen onder invloed van de slakken in je tuin. Ook hier doe je er weer goed aan om de bodem van je tuin te bedekken met koffiedik. De slakken zullen deze plekken gaan vermijden omdat ze er niet graag overheen kruipen.

17. Muggen en wespen bestrijden? Door wat droog koffiedik in bijvoorbeeld een vuurvaste schotel te leggen en dit kort te verbranden zul je minder last hebben van muggen en wespen. De rook die hier vandaan komt verjaagt de insecten heel snel. 

Zo zie je dat er al 5 manieren zijn van koffiedik hergebruiken voor het bestrijden van slakken, wespen, muggen enz.


Diverse Toepassingen van koffiedik hergebruiken

Niet te plaatsen onder de voorgaande categorieën hebben we hier nog enkele algemene of diverse toepassingen van koffiedik hergebruiken.

18. Geur bestrijden. Heb jij ook wel eens onaangename geurtjes in je koelkast of in het aanrechtkastje? Door een open bak met koffiedik in de koelkast of het aanrechtkastje te plaatsen verdrijf je deze geuren in een handomdraai. Misschien blijft er een koffiegeurtje achter, maar is dat niet beter?!

19. Koffiedik hergebruiken als kleur- of verfstof. Door bijvoorbeeld natuurlijke stoffen zoals linnen en katoen te weken in gezette koffie of in water waarin koffiedik is geweekt kun je de kleuren aanpassen. Dit kan ook toegepast worden op papier of bijvoorbeeld paaseieren kleuren!

20. Kaarsen maken met koffiedik. Van je overgebleven koffiedik kun je ook prima koffie-geurkaarsen maken. Door in de winkel pure paraffine en een katoenen lont te kopen maak je in een handomdraai zelf je koffie geurkaarsen. 

Door aan het gesmolten kaarsvet gedroogd koffiedik toe te voegen ruikt straks heel je huis naar koffie. Uiteraard kun je zo’n kaars ook maken met overgebleven kaarsstompjes. Nog duurzamer!

21. Misschien een beetje ver gezocht maar toch meegenomen als tip; speldenkussen vullen met droge koffiedik. Door een lapje katoen te nemen en dit te naaien tot een zakje en hierin koffiedik te  doen krijg je snel een handig speldenkussen.

22. Krassen in houten meubels herstellen. Heb je ook van die vervelende krassen op je houten dressoir of tafel dan biedt koffiedik ook hier uitkomst. Door de kras in te wrijven met een doekje waarop wat meubelolie en koffiedik herstel je de krassen in no-time!

23. Last van stinkende schoenen? Door wat koffiedik in je ‘geurende’ schoenen te strooien en dit de volgende dag weer te verwijderen zul je minder last hebben van stinkende schoenen.

Tot zover de tips voor het hergebruiken van koffiedik!

Toen ik aan dit artikel begon had ik geen idee dat er zoveel toepassingen waren voor het overgebleven koffiedik. 

Natuurlijk had ik wel eens gehoord dat koffiedik in de moestuin helpt er katten en slakken mee te verdrijven maar hoe cellulitis bestrijden met koffiedik werkt of van paddestoelen op koffiedik had ik nog nooit gehoord. 

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips en er je voordeel mee doet. Door al te kiezen voor filterkoffie t.o.v. koffie gezet met cupjes en pads ben je al duurzamer bezig. 

Als je dan ook het koffiedik nog inzet voor meer milieuvriendelijke manieren om te reinigen, ongedierte te bestrijden en te bemesten sla je 2 vliegen in 1 klap. Samen kunnen we met koffiedik onze ecologische voetafdruk verkleinen!

Heb jij nog meer tips voor het hergebruik van koffiedik reageer even op deze blog met de groene knop. Alvast bedankt!


Meer weten >>>>