bbq zweden

BBQ'en in Zweden doen ze het hele jaar

In Nederland halen we meteen als de zon ook maar een beetje begint te schijnen de barbecue voor de dag. Een jaarlijks terugkerend fenomeen waarop de commercie dan ook graag inspeelt. 

Vooral de tuincentra en andere winkels waar tuinmeubelen en aanverwante artikelen worden verkocht maar ook de supermarkten en slagers proberen hier hun slaatje uit te slaan. 

In Zweden echter staat de hier als grill bekend staande barbecue zo’n beetje het hele jaar klaar voor gebruik. 

BBQ’en in de winter

Het is zeker niet ongebruikelijk om ook midden in de winter de grill aan te steken voor het bereiden van een lekker stukje vlees of vis. 

Vaak wordt de BBQ ook gebruikt voor het roken, iets wat de Zweden graag zelf ter hand nemen. Het is zo’n beetje in het DNA van de mensen opgeslagen, zeker als je weet dat men vroeger, maar ook nu nog, vaak beschikte over jacht- en visvergunningen.

Er word dan vaak in een korte tijd veel vis of vlees ‘geoogst’ waardoor het van belang is om deze lang houdbaar te maken. 

En roken van vis en vlees is daarvoor uitermate geschikt en ook nog eens bijzonder smakelijk natuurlijk. 

En aldus is het niet vreemd dat men midden in de winter met een dikke jas aan en een wollen muts op buiten aan de grill staat te werken! En hoe gezellig is het om dat dan samen met je huisgenoten of vrienden te doen onder het genot van een heerlijke warme chocomelk?

Grillplaatsen in Zweden

Wat ook in Zweden een bekend fenomeen is en waarover we al eerder op deze website hebben geschreven zijn de vele grillplaatsen in de vrije natuur. 

Je kunt bijna geen wandeling of fietstocht door de bossen maken of je komt ze wel tegen, openbare rustplekken met een grillvoorziening. Ook als je bijvoorbeeld een kanotocht over de rivier maakt kun je ze aantreffen langs de oevers. 

En parkeer je je camper tijdens je vakantie in Zweden op een geschikte plek ook dan is er vaak een grote grillplaatsen aanwezig.

In het begin toen we in Zweden woonden viel het ons op dat je maar heel zelden een uitspanning tegenkom in de natuur. In ons land is het heel normaal om midden in het bos een pannenkoekenrestaurant of een leuk cafe aan te treffen. 

En daar maken we dan ook graag met zijn allen gebruik van. Lekker op een terrasje een Trappist drinken in Landgoed de Utrecht of een lekker pannenkoek midden in de bossen van Vaals in zuid Limburg!

Erop uit?-Koelbox mee!

In Zweden is het helaas eerder uitzondering dan regel dat je buiten de bebouwing lekker een horeca-gelegenheid binnenstapt. 

En daar zijn de Zweden dan ook helemaal op ingesteld, als ze de natuur ingaan nemen ze zelf hun koffie een toebehoren mee. 

Hele families die vol bepakt met tassen en koelboxen op sjouw door de bossen trekken zijn een normale dagelijks te aanschouwen gebeuren.

We zijn er inmiddels aan gewend en hebben ons ook aangepast, ook wij nemen nu vaker een thermosje met koffie mee in de rugzak. 

Lekker hoor, even uitrusten en op een omgevallen boomstam een lekker kopje koffie drinken. En dat kan ook uitstekend in de herfst of op een mooie winterse dag. 

Worstenbrood=Korv med brod in Zweden 

Gek als de Zweden zijn op allerhande variaties worsten gaan die ook vaak mee en deze  worden dan op de grillplaatsen lekker even geroosterd. 

Men neemt ook lekker speciale broodjes mee om de worsten op te kunnen leggen en heel vaak gaan de flessen mosterd en ketchup ook gewoon mee. 

Die broodjes, korvbrod, dienen overigens meer als handvat voor de worst die toevallig ook eetbaar is. Ze zijn zo klein dat de meeste worsten er aan alle kanten uit steken.

Het is gewoon iets wat in hun cultuur zit opgesloten, en inmiddels kunnen wij er de lol ook van inzien. Heel veel activiteiten georganiseerd door een buurt of andere gemeenschap worden ook opgesierd door gegrilde worstjes met brood. 

En dan doet de tijd van het jaar of het weer er gewoon niet toe. Waar wij een lekkere zak friet eten na het kijken naar een voetbalwedstrijd of na de kermis of braderie, daar eten ze in Zweden worst met brood. 

En dan gerust ook hartje winter in de sneeuw bij stevige minus graden!

Worst in vele soorten

Als ze dan een worstje met brood eten gaat het overigens niet zoals bij ons om een knakworstje maar om worst in vele soorten en maten. 

Zoals een heerlijke dikke grillkorv omwikkeld met spek of bedekt met gesmolten kaas, lekker krokante uitjes, mosterd en ketchup erover en smullen maar! 

In Zweden is de Isterband worst ook een zeer populaire soort, het is een wat grovere lichtgerookte worst met een licht zurige smaak. 

Als de worst niet op de grill gelegd word maar thuis bij de warme maaltijd word gegeten gaat ze vaak vergezeld van in dilleroom gestoofde aardappelen en ingelegde rode bietjes.

Een vooral door de kinderen zeer gewaardeerde worst is de grote Falukorv, enigszins te vergelijken met onze gekookte Gelderse worst maar dan groter en fijner van structuur. 

In dikke plakken gesneden kan ook deze worst uitstekend op de grillplaats klaar gemaakt worden. Ook weer lekker met mosterd, ketchup en gesmolten kaas!

Tenslotte: Denk aan lucifers en veiligheid!

Heb je ook zin gekregen in een in de buitenlucht gegrilde worst met brood, kom dan zeker eens met je camper richting Zweden. 

Kies ervoor om lekker in de natuur je camper op te stellen en erop uit te trekken met een goed gevulde rugtas. 

Vergeet hierbij zeker niet om lucifers of een aansteker mee te nemen, sprokkelhout kun je altijd wel vinden. En bij droog weer even informeren of je buiten vuur mag maken natuurlijk!

Reactie plaatsen