opvouwbare elektrische vouwfiets

Fietsen in Zweden

Ga je op vakantie naar Zweden neem dan zeker je fiets mee. Misschien heb je de fiets wel standaard aan je camper hangen met een fietsendrager, anders zou ik je zeker adviseren het e.e.a. aan te schaffen.

Ik kan je van harte aanraden om het rijden in je camper/auto af te wisselen met fietsen als je een paar dagen op 1 locatie verblijft.

Steeds je camper van zijn plek moeten halen om bijvoorbeeld naar de supermarkt te gaan is nou eenmaal niet zo prettig.

Het is ook zeker daarom dat heel veel camperaars hun mobiele woning hebben uitgerust met een fietsendrager.

De grotere campers hebben misschien de fietsen wel geparkeerd in de zogenaamde garage onder het slaapgedeelte. Dat is natuurlijk een hele grote luxe als je zo op vakantie kunt met je camper.

Maar dat is niet voor iedereen weggelegd en dus zie je vaak achterop de camper een fietsendrager gemonteerd.

Let hierbij altijd wel op de veiligheid, zorg dat de fietsendrager meegenomen wordt bij de APK keuring en liefst gemonteerd is door een specialist.

Mijn ervaringen met fietsen in Zweden

Al enkele jaren ga ik zelf met de camper op vakantie in en door Zweden en steeds met zeer veel plezier.

Het land biedt een zo afwisselend landschap en uitgestrektheid dat ik voorlopig nog heel veel te ontdekken heb. Dat lukt je niet met een paar weken vakantie per jaar. Maar goed,

ik wil je graag vertellen hoe mijn ervaringen zijn met fietsen op vakantie in Zweden. Als je al wat camperervaring hebt hoef ik je niet uit te leggen dat het meenemen van een extra vervoersmiddel op je campervakantie je een groot voordeel biedt.

Je kunt je namelijk prima verplaatsen van A naar B zonder dat je de camper steeds in moet spannen.

Geen luifel afbreken en campingmeubels inklappen en opbergen, je pakt gewoon je fiets en bent in no time klaar om op ontdekking te gaan.

Zeker als je ervoor kiest om in de buurt van een grote stad als Stockholm of Gotenburg te gaan staan is de fiets ideaal.

Een ideale manier om een stad te ontdekken waarbij je bereik een stuk groter is dan wanneer je te voet door de stad gaat struinen.

Zweden, ideaal voor de elektrische fiets ofwel e-bike

Waar je wel rekening mee moet houden als je in Zweden wilt gaan fietsen is het heuvelachtige, soms zelfs bergachtige landschap.

Je merkt al heel snel het verschil met Nederland wat echt heel vlak is vergeleken met Zweden. Voor de sportieve getrainde fietser wellicht geen probleem, maar als je net als ik recreatief fietst ga je jezelf zeker tegenkomen.

Minimaal zul je over een fiets met versnellingen moeten beschikken wil je een beetje uit de voeten kunnen in Zweden.

Nog beter is het om op je campervakantie naar Zweden een elektrische fiets mee te nemen. Voor bij de camper zou ik dan zeker overwegen om voor opvouwbare elektrische fietsen te kiezen.

Het eerste jaar in Zweden heb ik geprobeerd om op een traditionele fiets lekker kilometers weg te trappen maar daar ben ik al snel van terug gekomen.

De hoogteverschillen zijn vaak zo groot, ook in de stad, dat ik meermaals moest afstappen en verder lopen. Je bent dan alsnog veel te lang onderweg om op je bestemming te komen of het toeristische rondje te kunnen maken.

Dus als je net als ik een recreatieve fietser bent zou ik je zeker op het hart willen drukken om jezelf een E-Bike te gunnen!

Stadscampings en camperplaatsen in Zweden

Veel van de grote steden hebben aan de rand van de stad meerdere mogelijkheden om te kamperen.

Ook zijn er vaak speciale camperplaatsen ingericht in of vlak bij de stad. Je ziet dat overigens niet alleen in de grote steden, elke min of meer toeristische stad of dorp voorziet hier wel in.

Menige kustplaats heeft bijvoorbeeld een camperplaats vlak bij of in de haven. Heel vaak zijn dit leuke levendige accomodaties die veel vertier geven.

Als je dan je fiets hebt meegenomen ben je binnen enkele minuten in het hart van het stadje.

Zou je Stockholm willen gaan bezoeken dan is het echt beter om je camper buiten de stad te laten staan en lekker de fiets te pakken.

De overheid ontmoedigd je ook om je met de auto in de stad te begeven in de vorm van een belasting die in de binnenstad wordt geheven. Nou zijn dat geen spectaculair hoge bedragen maar als je het kunt uitsparen is dat toch beter?!

En uiteraard is het voor het leefmilieu van de binnenstad ook veel beter de auto te laten staan. Heerlijk van eiland naar eiland fietsen en het koninklijk paleis bezichtigen of Gamla Stan aandoen.

De Zweedse bossen in met je mountainbike

Voor de sportieve liefhebber kan ik je vertellen dat Zweden een waar paradijs is om te mountainbiken! Bijna nergens in Europa vind je zoveel uitgestrekte bossen als in Zweden.

Waarschijnlijk ook de reden dat je ervoor gekozen hebt met de camper naar Zweden op vakantie te gaan. Als je dat dan gedaan hebt om te mountainbiken zit je in Zweden helemaal gebeiteld.

Het is niet per se zo dat je door het hele land aangelegde of speciaal voor mountainbikers bestemde routes vindt.

Je kunt gewoon je camper in of bij het bos parkeren en je stalen ros inspannen en op pad gaan. Heerlijk dwars door de bossen scheuren met alleen maar de natuur om je heen.

Lekker los gaan op steile boshellingen en wild kronkelende smalle paadjes. Leef je lekker uit en vraag het uiterste van je stuurmanskunsten terwijl je je lichaam uitdaagt tot grote prestaties.

Bereik onverwachte plekken in de natuur met de meest spectaculaire uitzichten, met je mountainbike zijn er haast geen grenzen. Verstandig is misschien wel om je fiets met een gps-tracker uit voeren zodat je altijd weer terug op je vertrekpunt komt.

Je fietst namelijk heel snel een eind weg en verdwalen in de Zweedse bossen is heel snel gedaan.

Infrastructuur en fietsen in Zweden

Als je echt grotere afstanden wilt afleggen op je tour- of elektrische fiets dien je rekening mee te houden dat er in Zweden sprake is van een heel andere fietsinfrastructuur dan in Nederland.

Zijn wij gewend in ons land aan een zeer goed en uitgebreid fietsen netwerk dan is dat in Zweden wel anders. In de grote steden kun je prima op de fiets overal geraken.

Maar wil je van plaats naar plaats fietsen, zeker in de provincie, ben je vaak aangewezen op provinciale wegen.

Het is in die gevallen maar zelden dat je dan naast de rijbanen voor auto’s een mooi vrijliggende fietspad aantreft.

Heel vaak fiets je dan min of meer op de naast de autorijbaan gelegen vluchtstrook.

Niet echt zoals wij gewend zijn en het geeft ook niet echt een veiling, zeker gevoel. Immers de vluchtstrook wordt ook veel gebruikt door automobilisten om uit te wijken om een snellere auto te te laten inhalen.

En daar ben jij dan lekker relaxed aan het fietsen, niet echt lekker natuurlijk. Wil je deze provinciale wegen ontwijken als fietser dan moet je rekening houden met heel veel extra kilometers langs allerlei kleine dorpjes en gehuchten.

Wel heel toeristisch en je bent tenslotte op vakantie dus de extra tijd en afstand neem je voor lief.

We gaan later op deze web-site nog meer aandacht besteden aan fietsen in Zweden en speciaal aan geschikte fietsen voor bij de campervakantie.


Reactie plaatsen