natuurhuisje Zweden

Het klimaat in Zweden

Ik denk dat iedereen wel een idee heeft het van het klimaat in Zweden. Heel veel mensen denken bij Zweden aan een land waar het vaak donker en koud is. 

Althans dat horen wij mensen vaak zeggen of vragen als we vertellen dat we in Zweden wonen. Ik kan je vertellen dat dit een zwaar overtrokken beeld van het klimaat in Zweden is. 

Het klimaat in Zweden | Jaar-rond op vakantie naar Zweden

Wat velen niet weten bijvoorbeeld is dat Zweden in de zomer meer uren daglicht kent dan Nederland. 

Oké, in de winter wissel je hier weer wat van in maar per saldo is het echt niet donkerder dan in NL. En pas in het noorden is het substantieel kouder dan in Nederland. 

Zweden is een langgerekt land, van zuid naar noord strekt het zich uit over een kleine 2000 km. Hierdoor is Zweden in te delen in 3 klimaatzone’s.

Maar wat is de beste reistijd naar Zweden als het om het klimaat gaat. Ik geef je er in dit artikel duidelijkheid over.

Zuid-Zweden

Het zuiden van Zweden heeft een zelfde soort klimaattype en weerbeeld als Nederland. Je kunt zeggen dat zowel Nederland alsmede Zuid-Zweden een gematigd zeeklimaat heeft. 

Dit wordt in Zweden beïnvloed door de ligging waarbij de oostkant en zuidkant grenst aan de Oostzee en het westelijke gedeelte aan het Kattegat en Skagerrak. 

De zomer in Zuid-Zweden is vaak net zo warm als die in Nederland met wat minder neerslag. Wel moet je altijd rekening houden met meer afkoeling in de avond, dus neem altijd een lekker vest of truitje mee als je ‘s avonds op stap gaat.

Met name het uiterste zuid-westen van Zweden kent een neerslagbeeld zoals we dat in Nederland kennen. Door de aanvoer vanuit het westen van regenfronten over zee geldt dit gebied als het natste van Zweden.

Midden-Zweden

Naarmate je meer noordelijk reist, zo ongeveer vanaf de zuidkant van de twee grote meren, het Vännern- en het Vätternmeer, veranderd het klimaat naar een gematigd landklimaat

Dit gedeelte van Zweden krijgt beschutting vanuit het westen van de bergen van Noorwegen. Aan de oostkant grenst het weliswaar aan de Oostzee maar dat heeft een mindere invloed op het klimaat. 

De zomers kunnen in dit gedeelte van Zweden best heel warm worden terwijl de winters wel wat lagere temperaturen laat zien dan in Nederland. De dagen in de winter zijn hier al wel wat korter dan in NL. 

We ervaarden dit zelf in ons eerste jaar als heel bijzonder. Het werd naarmate november vorderde steeds vroeger donker, waarbij we ons afvroegen wanneer dit stopte. 

Een bevriende buurvrouw stelde ons gerust, het zou niet eerder donker worden dan om 15.00 uur op zijn vroegst rond de feestdagen. 

Hiertegenover staan langere dagen in de zomer waarbij de zon maar heel kort onder is. Speciaal hoor als je lekker buiten geniet van de zomer en om 23.30 uur is het nog gewoon licht! 

De zon gaat dan echt pas onder en komt al rond 01.30 uur weer op. Je kunt dan echt spreken over de Scandinavische middernachtzon.

Het Noorden van Zweden

Zo ongeveer vanaf de plaats Umea aan de oostkust begint het Noorden van Zweden. Dit gedeelte van het land heeft een koel landklimaat

De winters kunnen hier voor onze begrippen behoorlijk streng zijn met in de winter temperaturen tot wel -30 graden en behoorlijk wat sneeuw. 

Ook zijn de winterdagen erg kort; al vanaf midden november begint pas rond 09.00 uur de dageraad en vanaf 15.00 uur is het al echt donker.

De zomers in het noorden van Zweden kennen hele lange dagen, waarbij het eind juni begin juli nauwelijks donker wordt. 

In de maanden juli en augustus kunnen de temperaturen oplopen tot wel 25 graden. Het noorden van Zweden is zeer droog te noemen. In Zweeds Lapland wordt slechts 300 tot 400 mm neerslag gemeten, ongeveer net zo veel als Spanje en Turkije! 

Sneeuw in Zweden

Wat betreft de hoeveelheid sneeuw in Zweden kun je ongeveer stellen dat de meest zuidelijke provincies Skåne en Blekinge een zelfde hoeveelheid sneeuw bieden als in Nederland. Onze ervaring in Skåne gedurende 6 jaar is dat het klimaat hier nagenoeg hetzelfde is als in NL. 

Misschien een graadje of twee lagere temperatuur maar verder ontloopt het elkaar niet veel. Naarmate je meer en meer naar het midden reist kan er sprake zijn van meer sneeuwval en in het noorden van Zweden is dit zeker structureel meer dan in NL. 

We hebben zelf de eerste 2 jaren in het midden van Zweden gewoond, in Gävleborgs Län, waar het het eerste jaar een extreem strenge winter met echt meters sneeuw gaf en een laagste temperatuur van minus 27! Het tweede jaar was dit alweer een stuk minder.

Wintervakantie in Zweden | Wintersport

We kunnen wel stellen dat er niet een specifieke beste reistijd naar Zweden is. Je kunt door het hele jaar heen prima op vakantie kunt naar Zweden. Of dat nou in het zuidelijk gedeelte, het midden of het noordelijke gedeelte is. 

Zweden biedt wat de natuur betreft in elk jaargetijde en van noord naar zuid de meest adembenemend aanblikken. 

Of het nou het voorjaar, de volgroeide blad dragende loofbossen in de zomer betreft of de natuur in prachtige herfstkleuren. 

Sneeuwlandschappen in het noorden gedurende de winter waarmee de kerst sprookjesachtig is of de naaldbomen met fris groene uitgroei in het voorjaar, altijd kijk je je ogen uit. 

En biedt het land de meest uiteenlopende out-door activiteiten die je in elk jaargetijde kunt doen. Of je nu van wintersport houd of met je outdoor laarzen aan de natuur intrekt.  

Het is wel belangrijk dat je de auto of camper uitrust met dubb-däck ofwel spijkerbanden. Deze zijn onmisbaar wil je in de winter in het midden en noorden van Zweden vakantie gaan vieren. 

Weliswaar zijn de skigebieden in Zweden misschien niet zo uitgestrekt en divers als in de Alpen maar je kunt verrassend goed op de sneeuw je hart ophalen. 

Of het nu alpineskiën is, snowboarden of langlaufen, in Zweden zijn de wintersport mogelijkheden zeer divers. 

Vooral de provincie Jämtland in Noord-Zweden is een populaire wintersportbestemming. De gemiddelde sneeuwhoogte in dit gebied ligt tussen de 80 cm en 160 cm en de sneeuwzekerheid  is hoger dan in veel skioorden in de Alpen. 

Wasaloop Dalarna

De Zweedse variant op onze Elfstedentocht is de Wasaloop of Vasaloppet. Het is een langlauf wedstrijd die elk jaar op de eerste zondag in maart wordt gehouden. 

De tocht gaat over een lengte van ca. 90 km van Sälen naar Norma in de provincie Dalarna. Het is een soort eerbetoon aan de 16e eeuwse koning Gustaf Vasa die deze tocht op ski’s maakte op de vlucht voor de Denen. 

In de zestiende eeuw heeft Zweden vele malen oorlog gevoerd o.a. met de Denen die toen heer en meester waren in Skåne en Blekinge.

Voorjaarsvakantie | Sportlöv 

Dat wintersport in de cultuur van de Zweden is ingebed blijkt o.a. uit het feit dat in de maand maart alle lagere en middelbare scholen een week lang sportlöv hebben. 

Een speciale vakantie die het gezin in de gelegenheid stelt om op wintersport (vaak in eigen land) te kunnen gaan. Hier wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt door de Zweden. 

De laatste jaren gaan met name veel mensen uit het zuiden van Zweden ook wel naar de apenlanden om wintersportvakantie te houden. 

En ook zonnige bestemmingen zijn populair zoals de Canarische eilanden waar al sinds jaar en dag veel Zweden op vakantie gaan.

De zomervakantie of sommarlöv wordt door veel Zweden in eigen land doorgebracht. Ze willen dan namelijk genieten van het warmere weer met zijn lange dagen na de koudere winter- en voorjaarsmaanden. 

Heel veel mensen trekken terug naar de streek waar ze oorspronkelijk vandaan komen en vaak ook een zomerhuis hebben. 

Ook het jaarlijkse hoogtepunt qua feestdagen, Midsommar, wordt vaak hier gevierd. 

De hele familie komt bij elkaar en viert de langste dag van het jaar. Deze traditie komt voort uit de ‘heidense’ viering van de zonnewende. 

Een soort aanbidding van de zon die voor warmte en energie zorgt. Er worden op deze dag grote hoeveelheden ingelegde haring gegeten traditioneel ‘weggespoeld’ met aquavit! 

De meisjes maken bloemenkransen die in het haar worden gedragen tijdens de traditionele dansen onder de meiboom.

Als je dit wilt aanschouwen dan is dit de best reistijd naar Zweden. Maar ik spreek uit ervaring als ik zeg dat je het hele jaar in Zweden kunt verblijven. Of het nu de zomervakanties zijn of een wandelvakantie in de herfst. 

De natuurgebieden hebben in ieder jaargetijde wat moois in petto! Het Zweden klimaat is heerlijk als je van de verschillende jaargetijden houd!

Reactie plaatsen