vakantiehuis Zweden

Het Klimaat in Zweden: Een Overzicht van de Seizoenen en Beste Reistijd

Ik denk dat iedereen wel een idee heeft van het klimaat in Zweden. Veel mensen associëren Zweden met een land waar het vaak donker en koud is.

Dat horen we vaak als we vertellen dat we in Zweden wonen. Ik kan je vertellen dat dit een sterk overdreven beeld van het klimaat in Zweden is.

Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten, is dat Zweden in de zomer meer uren daglicht heeft dan Nederland.

Oké, in de winter wissel je hier weer wat van in, maar gemiddeld genomen is het echt niet donkerder dan in Nederland. Pas in het noorden is het aanzienlijk kouder dan in Nederland.

Het klimaat in Zweden | Jaar-rond op vakantie naar Zweden

Zweden is een langgerekt land, dat zich van zuid naar noord uitstrekt over bijna 2000 km.

Hierdoor kan Zweden worden ingedeeld in drie klimaatzones. Maar wat is de beste reistijd naar Zweden als het om het klimaat gaat? Ik geef je daar in dit artikel duidelijkheid over.

Het zuiden van Zweden heeft een soortgelijk klimaat en weertype als Nederland. Zowel Nederland als Zuid-Zweden hebben een gematigd zeeklimaat.

Dit wordt in Zweden beïnvloed door de ligging, waarbij de oost- en zuidkant aan de Oostzee grenzen en het westelijke deel aan het Kattegat en Skagerrak.

De zomer in Zuid-Zweden is vaak net zo warm als die in Nederland, maar met minder neerslag. Wel moet je altijd rekening houden met meer afkoeling in de avond, dus neem altijd een lekker vest of truitje mee als je 's avonds op stap gaat.

Vooral het uiterste zuidwesten van Zweden kent een neerslagpatroon zoals we dat in Nederland kennen.

Door de aanvoer van regenfronten vanuit het westen over zee, geldt dit gebied als het natste van Zweden.

Naarmate je meer noordelijk reist, ongeveer vanaf de zuidkant van de twee grote meren, het Vännern- en het Vätternmeer, verandert het klimaat naar een gematigd landklimaat.

Dit deel van Zweden krijgt beschutting van de bergen van Noorwegen in het westen. Aan de oostkant grenst het weliswaar aan de Oostzee, maar dat heeft minder invloed op het klimaat.

De zomers kunnen in dit deel van Zweden behoorlijk warm worden, terwijl de winters wat lagere temperaturen laten zien dan in Nederland.

De dagen in de winter zijn hier al wel wat korter dan in Nederland.

Noord Zweden

Ongeveer vanaf de plaats Umea aan de oostkust begint het noorden van Zweden. Dit deel van het land heeft een koel landklimaat.

De winters kunnen hier voor onze begrippen behoorlijk streng zijn met temperaturen tot wel -30 graden en veel sneeuw. Ook zijn de winterdagen erg kort; al vanaf midden november begint pas rond 09.00 uur de dageraad en vanaf 15.00 uur is het al echt donker.

De zomers in het noorden van Zweden kennen zeer lange dagen, waarbij het eind juni begin juli nauwelijks donker wordt.

In de maanden juli en augustus kunnen de temperaturen oplopen tot wel 25 graden. Het noorden van Zweden is zeer droog.

 In Zweeds Lapland wordt slechts 300 tot 400 mm neerslag gemeten, ongeveer net zo veel als in Spanje en Turkije!

Sneeuw in Zweden

Wat betreft de hoeveelheid sneeuw in Zweden kun je stellen dat de meest zuidelijke provincies Skåne en Blekinge ongeveer evenveel sneeuw hebben als Nederland.

Onze ervaring in Skåne gedurende zes jaar is dat het klimaat hier nagenoeg gelijk is aan dat in Nederland.

Misschien is de temperatuur een graad of twee lager, maar verder ontloopt het elkaar niet veel.

Naarmate je meer naar het midden reist, kan er sprake zijn van meer sneeuwval en in het noorden van Zweden is dit zeker structureel meer dan in Nederland.

We hebben zelf de eerste twee jaar in het midden van Zweden gewoond, in Gävleborgs Län, waar we het eerste jaar een extreem strenge winter met echt meters sneeuw hadden en een laagste temperatuur van min 27 graden!

Het tweede jaar was dit alweer een stuk minder.

Beste Reistijd naar Zweden

We kunnen wel stellen dat er niet een specifieke beste reistijd naar Zweden is. Je kunt het hele jaar door prima op vakantie naar Zweden. Of dat nu in het zuidelijke, het middelste of het noordelijke deel is.

Zweden biedt wat natuur betreft in elk seizoen en van noord naar zuid de meest adembenemende uitzichten.

Of het nu lente is, of je geniet van volgroeide loofbossen in de zomer, of de natuur toont prachtige herfstkleuren.

Sneeuwlandschappen in het noorden gedurende de winter waarmee Kerstmis sprookjesachtig wordt, of de naaldbomen met fris groene uitgroei in het voorjaar, altijd kijk je je ogen uit.

En het land biedt de meest uiteenlopende outdoor-activiteiten die je in elk seizoen kunt doen.

Of je nu van wintersport houdt of met je outdoor laarzen de natuur intrekt.

Het is wel belangrijk dat je de auto of camper uitrust met dubbdäck ofwel spijkerbanden. Deze zijn onmisbaar als je in de winter in het midden en noorden van Zweden vakantie wilt vieren.

Hoewel de skigebieden in Zweden misschien niet zo uitgestrekt en divers zijn als in de Alpen, kun je verrassend goed van de sneeuw genieten.

Of het nu alpineskiën, snowboarden of langlaufen is, in Zweden zijn de wintersportmogelijkheden zeer divers.

Vooral de provincie Jämtland in Noord-Zweden is een populaire wintersportbestemming.

De gemiddelde sneeuwhoogte in dit gebied ligt tussen de 80 cm en 160 cm en de sneeuwzekerheid is hoger dan in veel skioorden in de Alpen.

De Zweedse Elfstedentocht

De Zweedse variant op onze Elfstedentocht is de Wasaloop of Vasaloppet. Het is een langlaufwedstrijd die elk jaar op de eerste zondag in maart wordt gehouden.

De tocht gaat over een lengte van ongeveer 90 km van Sälen naar Mora in de provincie Dalarna. Het is een soort eerbetoon aan de 16e-eeuwse koning Gustaf Vasa die deze tocht op ski's maakte op de vlucht voor de Denen.

In de zestiende eeuw heeft Zweden vele malen oorlog gevoerd, onder andere met de Denen die toen heer en meester waren in Skåne en Blekinge.

Dat wintersport in de cultuur van de Zweden is ingebakken, blijkt onder andere uit het feit dat in de maand maart alle lagere en middelbare scholen een week lang sportlöv hebben.

Een speciale vakantie die het gezin in staat stelt om op wintersport te gaan (vaak in eigen land). Hier maken de Zweden dan ook gretig gebruik van.

De laatste jaren gaan met name veel mensen uit het zuiden van Zweden ook wel naar de Alpen om wintersportvakantie te houden.

En ook zonnige bestemmingen zijn populair, zoals de Canarische Eilanden waar al sinds jaar en dag veel Zweden op vakantie gaan.

De zomervakantie of sommarlöv wordt door veel Zweden in eigen land doorgebracht.

Ze willen dan genieten van het warmere weer met zijn lange dagen na de koudere winter- en voorjaarsmaanden.

Veel mensen trekken terug naar de streek waar ze oorspronkelijk vandaan komen en waar ze vaak ook een zomerhuis hebben.

Ook het jaarlijkse hoogtepunt qua feestdagen, Midsommar, wordt vaak hier gevierd.

De hele familie komt bij elkaar en viert de langste dag van het jaar. Deze traditie komt voort uit de 'heidense' viering van de zonnewende.

Een soort aanbidding van de zon die voor warmte en energie zorgt. Op deze dag worden grote hoeveelheden ingelegde haring gegeten, traditioneel 'weggespoeld' met aquavit!

De meisjes maken bloemenkransen die in het haar worden gedragen tijdens de traditionele dansen onder de meiboom. Als je dit wilt aanschouwen, dan is dit de beste reistijd naar Zweden.

Maar ik spreek uit ervaring als ik zeg dat je het hele jaar door in Zweden kunt verblijven. Of het nu zomervakantie is of een wandelvakantie in de herfst.

De natuurgebieden hebben in elk seizoen iets moois te bieden! Het klimaat in Zweden is heerlijk als je van de verschillende seizoenen houdt!


Reactie plaatsen