Rondreizen in Zweden met je camper of auto
Net zoals in de meeste rijkere westerse landen beschikt Zweden over een modern en goed onderhouden wegenbestand.
Vanwege de uitgestrektheid van het land en bijvoorbeeld omdat de grote steden niet net zoals bij ons in de randstad vlak bij elkaar liggen is er nauwelijks sprake van grote knooppunten.
Natuurlijk rond de grote steden waar een grote concentratie van mensen en bedrijvigheid heerst is er sprake van wegennetwerken.
Elders in het land zijn er verbindingswegen van stad naar stad en langere doorgaande routes tussen de verschillende provincies of landschappen.
Gruswegen
Ook op het ‘platte’ land is er sprake van goede verbindingen. Hier kun je er wel van uitgaan dat sommige kleinere wegen niet altijd geasfalteerd zijn!
Schrik hier zeker niet voor terug, je komt vaak op de mooiste plekken via deze zogenaamde gruswegen. Uiteraard zul je je snelheid van je camper wat moeten aanpassen maar verder geen paniek.
Verkeersregels; waar moet je op letten als je gaat rondreizen in Zweden met de camper?
Qua verkeersregels wijkt Zweden nauwelijks af van de regels in Nederland, je hoeft dus geen nieuwe verkeersopleiding te gaan volgen voorafgaand aan je camper vakantie in Zweden.
Ook de verkeersborden in Zweden zijn nagenoeg gelijk aan de Nederlandse of Europese verkeersborden.
Er zijn echter een paar kleine uitzonderingen op de verkeersregels, zo is de maximum snelheid op de autosnelweg in Zweden 120 km per uur. En vaak geldt zelfs plaatselijk een maximum snelheid op de autosnelweg in Zweden van 90, 100 of 110 km per uur.
Rijdt je met je camper door de bebouwde kom dan geldt er sowieso 50 km per uur en in de buurt van scholen zelfs 30 km per uur als maximum. Kom je in de buurt van wegwerkzaamheden houdt dan ook de verkeersborden zeer goed in de gaten en volg ze op.
De politie controleert veel en streng ter hoogte van wegwerkzaamheden, met name op snelheid.
Ook ben je verplicht om ook overdag de dimlichten te voeren, dit voor betere zichtbaarheid.
En dat is in een land als Zweden ook geen overbodige luxe. Zeker als je een landelijke autoreis door Zweden maakt zul je merken dat bochtige wegen met hoogteverschillen en tussen dicht begroeide bossen je zichtbaarheid verbeteren en ook je medeverkeersdeelnemers beter zichtbaar maakt.
Alcohol en verkeer
Met betrekking tot alcohol in het verkeer wordt de grens getrokken bij een alcoholpromillage van 0,2!
Dat betekent dat je feitelijk slechts 1 biertje kunt nuttigen, maar beter is helemaal niets natuurlijk.
Rijden onder invloed wordt ook zeer zwaar bestraft. Overigens geldt in het algemeen voor bestraffing van verkeersovertredingen dat de boetes niet mals zijn, zeker ook bij snelheidsovertredingen.
Doorheen het gehele land tref je ook een groot aantal flitspalen aan die nagenoeg altijd vooraf worden aangekondigd.
Dat heeft wel tot effect dat de Zweedse verkeersdeelnemers zich over het algemeen goed aan de regels houden.
Dat wil ik je dan ook aanraden als je op vakantie bent met de camper in Zweden.
Winterbanden in Zweden
Als je tussen 15 december en 15 april met de camper op vakantie bent in Zweden ben je verplicht winterbanden te voeren.
Dit geldt sinds 2009 ook voor toeristen, de banden moeten een minimale profieldiepte hebben van 3 mm. Vind je het een te grote investering dan kun je zeker je licht eens laten schijnen over het huren van winterbanden!
Handige duurzame tips voor de winter maanden altijd fijn om te weten misschien zit er één tussen die je nog niet weet! We doen alles voor een duurzaam leven! TIP 1 Als je net als wij een houtkacheltje..
sneeuw (en ijs) op de weg heel gewoon is wordt ook veel op spijkerbanden in Zweden gereden.
Handige duurzame tips voor de winter maanden altijd fijn om te weten misschien zit er één tussen die je nog niet weet! We doen alles voor een duurzaam leven! TIP 1 Als je net als wij een houtkacheltje..
sneeuw (en ijs) op de weg heel gewoon is wordt ook veel op spijkerbanden in Zweden gereden.
Deze spijkerbanden in Zweden worden ook wel dubbdack genoemd. Aangezien ze in ons land, maar ook in Denemarken en Duitsland, niet zijn toegestaan is het beter om ze in Zweden te huren en te laten de- en monteren.
Wat is er verplicht in de auto in Zweden?
Als ik in Zweden met de camper op rondreis ben heb ik dan speciale spullen in de auto nodig?
Naast de geldige reispapieren zoals paspoort, rijbewijs en kentekenbewijs heb je tevens een aantal andere zaken nodig als je op vakantie gaat in Zweden met de camper.
Het wijkt niet eens veel af met de regels in veel andere landen. Eigenlijk is de enige verplichting dat je een gevarendriehoek bij je hebt, bij pech of een eventueel ongeval plaats je deze 100 m (op snelweg of autoweg) achter je auto.
Op alle andere wegen plaats je de gevarendriehoek 50 m achter de auto.
Veiligheidsvestje
Zo is het niet verplicht in de auto in Zweden maar wordt het wel geadviseerd, om per persoon een veiligheidsvestje bij je te hebben. Zo’n vestje dient fluoriserend geel, oranje of rood te zijn met zogenaamde retro-reflecterende banen (volgns de Europese EN471-norm).
Reserveband
Ook weer geadviseerd wordt om een reserveband of een zogenaamd thuiskomertje bij je te hebben.
Dan is uiteraard ook een krik en dopsleutel hierbij zeker noodzakelijk. Een eventuele bandenreparatie-kit kan echter ook uitstekend dienst doen bij een lekke band.
Overstekend wild
Vanwege de aanwezigheid van de vele bossen en natuurgebieden kun je veel wild tegenkomen op je autoroutes door Zweden.
Dat betekent helaas ook dat er regelmatig aanrijdingen plaats vinden met wild. Vele grotere wegen zijn voorzien van wildhekken, of vildstangsel in het Zweeds, om te voorkomen dat wild zich op de weg kan begeven.
Laat niet onverlet dat er nooit sprake is van een volledig gesloten systeem dus houd er rekening mee dat een aanrijding met een dier makkelijk plaats kan vinden.
Indien je te maken krijgt met een aanrijding met een dier dien je hiervan melding te maken via 112 aan de politie. Het gaat hier dan wel over grootwild zoals eland, wild zwijn, ree, hert en ook wolven en beren vallen hieronder.
Zorg dat je om te beginnen altijd je gevarendriehoek uitzet om andere verkeersdeelnemers te waarschuwen.
Ook is het verstandig om wanneer je de melding aan de politie doet je de juiste gegevens over je locatie opgeeft, liefst met gps-coordinaten. Er zal namelijk een wildbeheerder worden ingeschakeld om eventueel gevlucht en gewond wild op te sporen.
Ga niet zelf achter gewond wild aan, laat dit over aan de professionele jager die weet hoe hier op de beste manier mee om te gaan!