#Minder afval produceren; 20 tips!

Minder afval produceren is de tip van deze week. En het is niet één tip maar het zijn #20 afval verminderen TIPS:)!

Minder afval produceren hoe doe je dat?

Met de almaar groeiende berg afval is het misschien wel handig om jou als consument wat tips te geven die je helpen bij het produceren van minder afval. In de huidige vorm waarin we met elkaar leven is het ondenkbaar dat we geen afval produceren. Echter, we kunnen samen meer doen voor minder afval! Dus als je hier ook een b’tje aan wilt bijdragen lees dan verder.

In Nederland produceren we per persoon zo’n 470 kilo afval per jaar. Dit afval bestaat in grote mate uit papier, plastic, glas en groenten,tuin en fruit afval ofwel gft-afval. Maar ook textiel, batterijen en bijvoorbeeld (kleine) elektrische apparaten behoren hiertoe.

Gelukkig wordt al zo’n 75 % hiervan gerecycled, wat natuurlijk heel mooi is. Maar nog mooier is het als we gewoon minder afval produceren. Natuurlijk is het erg gemakkelijk om de verantwoordelijkheid hiervan bij de industrie en de overheid te leggen. Maar we kunnen ook samen meer doen voor minder afval. En hoe kunnen we nu zelf minder afval produceren en ertoe bijdragen dat deze 470 kilo per jaar drastisch wordt terug gebracht?

Minder afval produceren met #20 afval verminderen tips!

#1.Koop spullen van goede kwaliteit.
Bewezen is dat deze een langer leven hebben, zeker als je er goede zorg aan besteedt. En als producten een langere levensduur hebben zorgen deze automatisch voor minder afval!

#2. Gun spullen een tweede leven
Bedenkt dat wat jij niet meer mooi vindt of gebruikt voor een ander nog veel waarde kan hebben. Op die manier lever je een goede bijdrage en maak je een ander ook weer blij! Win-win dus.

#3. Maak gebruik v/d garantie
Klinkt misschien gek maar in ons drukke leven kan dit wel eens vergeten worden. Je product kan nog in de garantieperiode vallen en dus door de leverancier gerepareerd worden.

#4. Oud gereedschap?
Lever dit in bij 1 van de 370 landelijke inlever plaatsen van GeredGereedschap. Hiermee worden hele goede dingen gedaan voor vakmensen in ontwikkelingslanden.

#5. Oude kleding
Oude kleding kun je op heel veel plaatsen ook bij jou in de buurt kwijt in speciaal daarvoor geplaatste containers. 70 % van dat textielafval wordt geselecteerd en doorverkocht naar tweede hands winkels en zo weer gedragen. De niet meer draagbare kleding wordt gerecycled tot andere waardevolle grondstoffen zoals vulling voor meubilair.

#6. Repareer kapotte of versleten spullen
Misschien wat vergeten tegenwoordig maar er bestaan nog steeds schoenenreparateurs, kledingverstellers en herstellers, fietsenmakers en ook voor reparaties aan je pc kun je op vele plekken terecht.

Deel met anderen!

#7. Maak iemand anders blij met voor jou overbodige zaken
Spullen die voor jou overbodig zijn geworden kunnen voor iemand anders nog zeer waardevol zijn. Denk hierbij aan familie, vrienden of de kringloopwinkel in jouw buurt.
Ook grote artikelen zoals meubels en bijvoorbeeld witgoed wordt door de kringloopwinkel bij jou thuis opgehaald. Ook via internetkanalen zoals marktplaats en facebook kun je veel spullen aanbieden.

#8. Samen kopen en gebruiken
Bij heel veel producten in huis is het zo dat we ze maar enkele keren per jaar of maand echt gebruiken. Waarom dan iedereen zo’n product kopen?
Ga eens na of er in jouw kring van familie en bekenden misschien ook mensen zijn die wel eens een boormachine nodig hebben maar zeker niet elke week. Koop hem dan samen en deel de kosten.

Hervulbare drinkverpakking

#9. Neem je eigen koffie (of thee, of water) beker mee
Als je onderweg bent naar je werk, vakantie of anderszins. Op veel plekken onderweg krijg je zelfs korting als je je koffie of thee in je eigen beker laat schenken. Helpt heel goed bij het afval verminderen.

#10. Hervul je waterflesje gewoon onder de kraan
Je kunt het flesje zo vele malen hergebruiken. Het bespaart niet alleen het milieu maar ook je portemonnee.

#11. Werk zoveel mogelijk digitaal
Probeer zo veel als het maar kan digitaal te werken. Mocht je alsnog documenten moeten printen doe dit dan dubbelzijdig en met zo‘n klein mogelijk lettertype. Je bespaart al gauw twee keer zoveel papier uit.

#12. Vraag de nee/nee of nee/ja sticker aan
Indien je de reclamefolders niet wenst te ontvangen kun je in jouw gemeente een speciale sticker voor op je brievenbus aanvragen. Scheelt al gauw zo’n 30 kilo reclamedrukwerk per jaar. Nog beter zijn de gemeentes  waar het omgedraaid is: Je ontvangt alleen nog reclamefolders als je een Ja-sticker hebt geplakt!

#13. Kies voor Zero-Waste concept
Ga eens op zoek naar lokale winkeliers die het ZeroWaste principe aanhangen. Je kunt hier vaak met je eigen verpakkingsmateriaal producten kopen wat de afvalberg enorm vermindert. Voor meer info zerowastenederland.nl

Voedselverspilling

Jaarlijks gooien we in Nederland per persoon ongeveer 34 kilo (goede) etenswaar in de afvalbak. Hier volgen enkele eenvoudige tips om dit afval te verminderen.

#14. Koop minder in en bereid minder
Door beter te rekenen wat je per persoon in het huishouden gaat eten hoef je ook minder weg te gooien. Kom je regelmatig langs de bakker neem dan liever elke keer een half brood mee dan dat je in 1 keer een heel brood koopt wat oud dreigt te worden.

#15. Gebruik goede hoeveelheid
Gebruik bij het koken een weegschaal of maatbeker om de precieze hoeveelheid per persoon te bepalen. Zo voorkom je dat je toch net teveel rijst of pasta hebt afgekookt.

#16. Stem de hoeveelheid die je kookt ook goed af op wie er aan tafel zit
Kook niet te veel, zo voorkom je ook dat je meer eet dan je eigenlijk lief is.
Denk er wel eens over na dat als je grote hoeveelheden kookt dit besparend kan werken lees hier het artikel over grote hoeveelheden koken erg interessant!

#17. Kliekjesdag vandaag
Blijft er onverhoopt toch eten over sla dit dan goed op en denk eraan om dit eventueel te verwerken in je lunch voor de andere dag. Een heerlijke pasta- of rijstsalade kan ook mee naar het werk!

Als je er dan echt zelf niks meer mee kunt voer het dan aan de vogeltjes zeker in de winter zullen ze hier dankbaar voor zijn.

Check je koelkast en voorraadkast

#18. Houdt bij wat je in je voorraadkast(en) hebt staan
Dan heb je ook meer zicht op de houdbaarheidsdatum en voorkom je dus ook verspilling. Denk hierbij ook aan bijvoorbeeld je diepvries. Bijna geen enkel product blijft onbeperkt goed in je vriesvakje!

#19. Ben kritisch aangaande de uiterste gebruiksdatum
indien een product over de houdbaarheidsdatum is check of het ook daadwerkelijk niet meer te consumeren is. Gebruik je gezond verstand en je zintuigen door te ruiken, kijken en proeven. Dit geldt zeker ook voor zuivelproducten. Een goed voorbeeld is bier in een flesje, dit blijft (mits goed bewaard) beduidend langer goed dan aangegeven. En dat geldt voor veel meer producten.

#20. Koop verse producten liefst niet een week vooruit
De kans dat het product is bedorven voordat je het hebt kunnen gebruiken is groot. Ga voor deze producten liever meerdere keren per week per fiets of te voet op pad.