Wild spotten

Jagen in Zweden: Alles wat je moet weten over jachtregels en -seizoenen

Ben jij een gepassioneerde jager en op zoek naar nieuwe jachtgebieden? Dan is Zweden wellicht een interessante optie voor jou. Met zijn uitgestrekte natuurgebieden is Zweden een ideale locatie voor de jacht.

Jagen zit in het DNA van de Zweden en is diep geworteld in hun cultuur. Hoewel er ook tegenstanders van de jacht zijn, is hun aantal verwaarloosbaar.

Met een wildpopulatie die vele malen groter is dan in ons land en 300.000 actieve jagers, wat neerkomt op 0,3% van de bevolking, is Zweden een paradijs voor jagers.

Wildbeheer en verkeer

Om de schade door wild enigszins te beperken, zijn er maatregelen nodig op het gebied van wildbeheer.

 In Zweden vinden jaarlijks duizenden verkeersongelukken plaats waarbij wild betrokken is. Dit onderstreept het belang van wildbeheer.

Naast verkeersongelukken, veroorzaakt wild ook schade aan land- en bosbouwgronden.

Wildbeheer hoeft echter niet altijd te betekenen dat wild wordt afgeschoten. Er zijn alternatieven zoals het afsluiten van wegen voor wild of het bouwen van wildpassages.

Echter, in een land zo groot en uitgestrekt als Zweden is het onmogelijk om een waterdicht netwerk te creëren.

Daarom zijn wildbeheerders zoals jagers nodig om de schade enigszins te beperken.

Het bejagen van wild is een manier om de natuurlijke balans in het dierenleven te herstellen, vooral omdat Zweden steeds meer natuur in cultuur brengt, wat de natuurlijke balans verstoort.

Het is belangrijk om te benadrukken dat wildbeheerders verantwoordelijk zijn voor het handhaven van de wetten en regels die betrekking hebben op de jacht.

Het is van groot belang dat wildbeheerders zich aan deze wetten en regels houden om te voorkomen dat er onnodige schade wordt aangericht aan de natuurlijke omgeving.

Welk wild valt er te bejagen in Zweden?

Er zijn veel diersoorten in Zweden waarop gejaagd kan worden. Naast de bekende soorten zoals haas, konijn, ree, hert, zwijn en verschillende soorten gevogelte, wordt er ook actief gejaagd op elanden, kroonherten, wolven en beren.

Het soort dier dat in het zuiden van Zweden voorkomt, verschilt van het soort dier dat in het noorden voorkomt.

Boven de lijn van Gavle in het oosten, loodrecht richting de Noorse grens, kom je bijna geen fazant en patrijs meer tegen omdat deze dieren daar in de winter niet overleven.

Fazanten zijn bovendien geen inheemse vogelsoort in Zweden of Europa.

Hieronder vind je een overzicht van de diersoorten die in Zweden bejaagd kunnen worden:

Eland - Het grootste wild in Zweden. Kan tot wel 700 kilogram wegen.
Kroonhert - Het grootste hert in Zweden. Komt vooral voor in het zuiden.
Wolf - Het grootste hert in Zweden. Komt vooral voor in het zuiden.
Beer -  Wordt bejaagd om de populatie onder controle te houden.
Ree -  Komt veel voor in Zweden. Wordt vaak bejaagd door jagers.
Wildzwijn -  Komt in heel Zweden voor. Wordt vaak bejaagd door jagers.
Diverse Vogel soorten - Onder andere auer-, moerassneeuw-, hazel- en alpensneeuwhoen, korhaan, gans en eend.

Het jachtseizoen in Zweden loopt van augustus tot februari. Om te mogen jagen in Zweden, moet je een vergunning aanvragen bij de Zweedse autoriteiten.

Huiden en pelzen

In Zweden wordt niet alleen op wild gejaagd voor het vlees, maar ook voor de pelzen. Deze pelzen worden voornamelijk verwerkt in de kledingindustrie.

De Sami bevolking in het noorden van Zweden maakt hier nog steeds gebruik van.

De huiden van rendieren, elanden en herten lenen zich hier uitstekend voor. Het voordeel is dat het vlees van deze dieren ook door mensen geconsumeerd kan worden.

Naast deze grote dieren vinden ook de huiden van kleinere wilde dieren hun weg naar de ambachtelijke kledingateliers.

Het jachtseizoen

Het jachtseizoen in Zweden loopt van augustus tot februari, maar er kunnen uitzonderingen zijn afhankelijk van lokale besluiten en verschillende wildsoorten.

Als buitenlandse jager is het belangrijk om je hier goed over te laten informeren. In sommige gebieden in Zweden mag er bijvoorbeeld in de periode mei tot half juni op de ree-bok gejaagd worden, net zoals in ons Nederland.

Het is dus verstandig om je jachtgeweer niet zomaar mee te nemen op vakantie in de camper naar Zweden zonder dat je vooraf weet waar je aan begint.

Dit kan namelijk problemen en oponthoud bij de grenscontrole opleveren.

Als je wilt jagen in Zweden, kun je met inachtneming van bepaalde voorwaarden wapens lenen van Zweedse jagers.

De jager die het wapen uitleent, moet in het bezit zijn van een geldige jachtakte en de buitenlandse jager moet beschikken over een voor dat wapen passende vergunning in zijn thuisland.

Dit is een goede optie als je niet je eigen wapen wilt meenemen naar Zweden.

In het algemeen is het belangrijk om je goed te laten informeren over de lokale regelgeving voordat je gaat jagen in Zweden.

Zo voorkom je onnodige problemen en kun je optimaal genieten van de jachtmogelijkheden die het land te bieden heeft.


Reactie plaatsen