Hoe kan ik mijn ecologische voetafdruk verkleinen?
De aarde waarop we leven verkeert in een erbarmelijk slechte staat. Als we naar de klimaatverschijnselen van de afgelopen weken kijken zegt dat genoeg; Enorme droogte en hitte in Canada met bosbranden als gevolg.
China kampt met grote overstromingen en ook een stad als Londen kent ondergelopen straten en stadsdelen. En dichter bij huis staan grote delen van Nederland, Duitsland en België onder water vanwege extreme neerslag.
De afgelopen twee eeuwen hebben wij mensen een vernietigende invloed op de wereld uitgeoefend. Eigenlijk sinds de industrialisatie eind 18e eeuw is ingezet is het met de aarde en het milieu langzaamaan downhill gegaan.
En hoewel we allemaal in grote lijnen wel weten waar de schoen wringt is de oplossing nog ver weg. Of ben ik nu te somber en valt het allemaal wel mee?
Laat ik om te beginnen zeggen dat ik een optimist in hart en nieren ben. Maar de laatste tijd kost dat wel wat meer moeite als het om het milieu gaat.
Soms bekruipt met het gevoel dat er helaas nog al te veel mensen niet van doordrongen zijn dat het uur U is. Als we ‘vandaag’ niet wat doen is er straks geen ‘morgen’ meer.
Inhoudsopgave
Begin nog vandaag en verlaag ook jouw ecologische voetafdruk!
Ondanks alle slechte berichten blijf ik er toch van overtuigd dat wij mensen tè slim zijn om onszelf helemaal naar de klote te helpen.
Maar dat er veel werk aan de winkel is moge duidelijk zijn en ik hoop dat dat besef nu toch echt bij ons allemaal doordringt.
Een van de redenen dat we deze website zijn gestart is om dat besef te verspreiden en jou te helpen om goede keuzes te maken voor het milieu.
Positief aan dit alles is dat we wel degelijk nog invloed uit kunnen oefenen op de loop van het leven. Door meer inzicht te krijgen in jouw ecologische voetafdruk kun je de invloed van je consumptie-gedrag op het milieu beperken.
Hele kleine veranderingen in je gedrag kunnen op de lange termijn een groot verschil maken.
Ecologische voetafdruk verkleinen tips
We hebben allemaal onze mond vol van uitdrukkingen zoals; ‘ik ga duurzamer leven’ of ‘we moeten de wereld beschermen tegen onszelf’ en ook ‘we moeten onze ecologische voetafdruk verkleinen’.
Maar hoe we dat dan gaan doen, dat is de grote vraag! Ik ga je proberen te helpen om betere keuzes te maken met het geven van allerhande ecologische voetafdruk verkleinen tips.
Deze tips gaan je zeker helpen jouw ecologische voetafdruk te verkleinen.
Maar wat is een ecologische voetafdruk nou eigenlijk?
Als je de vraag Wat is een ecologische voetafdruk? intikt in Google krijg je vaak het volgende antwoord; de ecologische voetafdruk voor een bepaald jaar is een getal dat weergeeft hoeveel biologisch productieve grond- en wateroppervlakte een bepaalde bevolkingsgroep gebruikt om zijn consumptieniveau te kunnen handhaven en zijn afvalproductie te kunnen verwerken. Dit getal wordt gemeten in zogenoemde mondiale hectares. (Bron: Wikipedia)
Op verschillende manieren kun je de ecologische voetafdruk berekenen van een individu of een heel land. Opvallend daarbij is dat dit aantal groter wordt naarmate de welvaart van een land toeneemt.
Zo is dit getal per inwoner van Nederland 6,2 hectare terwijl het in een land als Kenia maar 1,1 hectare betreft. De ecologische voetafdruk berekenen wordt gedaan door wetenschappers en instanties over heel de wereld.
Als je dan weet dat we per inwoner van de hele wereld 1,6 hectare per persoon beschikbaar hebben dan zie je dus dat we roofbouw aan het plegen zijn.
Roofbouw op de natuurlijke hulpbronnen van de aarde en de staat van het milieu in het algemeen. Het is dus zaak dat we dit getal naar beneden weten te brengen. En hoe je dat kunt doen ga ik je met de volgende tips proberen bij te brengen.
Hoe kun je jouw ecologische voetafdruk verkleinen?
Doordat je elke dag moet eten, misschien wel veel reist, je huis verwarmt en moet onderhouden en nieuwe producten koopt bepaal je jouw ecologische voetafdruk.
Jouw ecologische voetafdruk wordt vooral gemeten in de vorm van de uitstoot van broeikasgassen en koolstofdioxide in de lucht.
De ecologische voetafdruk wordt o.a. gebruikt om de invloed van een mens, een activiteit of een land op de klimaatverandering te kunnen berekenen.
Zo is er al uitgerekend hoeveel CO2 het kost om kleding te maken of de milieu impact van vlees en andere dierlijke producten te meten. Met deze cijfers zou je al betere keuzes kunnen maken die jouw ecologische voetafdruk verkleinen.
Als het bijvoorbeeld om mobiliteit gaat dan stoot een auto 104 gram CO2 per kilometer uit tegen een trein slechts 14 gram per kilometer.
Dit zou je in staat moeten stellen te bepalen of je het openbaar vervoer gebruikt voor je uitstapje of de auto. Als je daarbij het aantal grammen CO2 neemt wat een vliegtuig per kilometer uitstoot, namelijk 285(!), dan zie je gelijk de impact van jouw vliegvakantie op het milieu.
Hier volgen enkele zeer eenvoudig toe te passen gedragsveranderingen die een positieve invloed zullen hebben èn jouw ecologische voetafdruk verkleinen:
Duurzaam eten tips
- Eet vooral lokaal gekweekte producten. Etenswaren die van ver komen dragen bij aan een hogere uitstoot van CO2 door het transport.
- Eet vooral groenten en fruit uit het seizoen. Dus geen asperges gekweekt in verwarmde bedden maar van de koude grond.
- Probeer eens wat minder vlees te eten. De vleesindustrie levert een enorme bijdrage aan de CO2 uitstoot. Nog los van het feit dat dierenwelzijn vaak ernstig geschonden wordt. Je hoeft niet direct veganist te worden maar sla gewoon eens een of twee dagen vlees en dierlijke producten over. De milieu impact van vlees en andere dierlijke producten is bijzonder groot!
Lees hier meer over gezond eten >>> - Gooi geen etenswaren weg! Zorg dat je je aankopen aanpast aan je gezinssamenstelling en bereid wat je opeet.
- Bereid grotere hoeveelheden tegelijk en bewaar in koelkast of vriezer. Je bespaart hiermee veel energie.
- Als je vis eet koop dan vis van duurzame visserij (MSC keurmerk) of duurzaam gekweekte vis (ASC keurmerk)
- Koop producten zoals groenten en fruit liefst plasticvrij. Op de markt koop je bijvoorbeeld veel groenten en fruit gewoon los.
- Heb je onverhoopt toch kliekjes verwerk die dan in ‘nieuwe’ gerechten. Van oud brood kun je bijvoorbeeld wentelteefjes, tosti’s of paneermeel maken.
Tips Voor Duurzaam Kleding gebruik
- Was je kleding op lage temperatuur of zelfs koud. Je kleding wordt net zo schoon en blijft langer goed.
- Droog je gewassen kleding aan de lijn en niet in de droogtrommel. Het verwarmen van een droogtrommel kost heel veel energie en je kleding slijt sneller!
- Koop minder nieuwe kleding. Misschien kun je kleding ruilen of kopen in een tweedehands kledingzaak.
- Koop duurzaam geproduceerde kleding. Bijvoorbeeld kleding gemaakt van gerecyclede materialen of kleding met een ecologisch keurmerk.
- Vraag je vooral ook af of je dat leuke t-shirt of dat vrolijke jurkje wel echt nodig hebt. Heel vaak beland kleding ongebruikt in de kast.
Vervoer
- Laat eens wat vaker de auto staan ten faveure van het openbaar vervoer. Zoals al eerder beschreven is de auto een belangrijke bron van CO2 uitstoot.
- Als je toch de auto gebruikt combineer verschillende activiteiten in 1 rit.
- Gebruik wat vaker de fiets. Het gebruik van een fiets is nagenoeg klimaatneutraal en nog veel gezonder ook. In de stad ben je vaak nog sneller op je plaats van bestemming met de fiets dan met de auto. En je hebt veel minder kosten bovendien.
- Ga eens met de trein op vakantie i.p.v. met het vliegtuig. Een vliegtuig stoot per kilometer 20 keer zoveel CO2 uit als de trein!
- Overweeg de aanschaf van een elektrische auto. De elektrische auto stoot veel minder CO2 uit per kilometer dan de door fossiele brandstof aangedreven auto’s.
- Kijk of je bijvoorbeeld kunt carpoolen naar je werk. Zo deel je de auto met meerdere mensen waardoor de CO2 uitstoot per persoon per kilometer aanzienlijk omlaag gaat.
Energiegebruik
- Haal alle apparaten van de stand-by modus. Scheelt al gauw enkele kilowatt uren per jaar.
- Verkort je douchebeurt met de helft van de tijd. Zo bespaar je enorm veel energie voor de verwarming van het water en je bespaart veel op je waterverbruik.
- Draai de verwarming in huis een graad lager en trek in plaats daarvan een vest of trui aan.
- Ga de isolatie van je woning nog eens goed na. Een goed geïsoleerd huis verbruikt veel minder energie voor opwarming.
- Vervang oude gloeilampen en SL lampen voor LED verlichting. Een traditionele gloeilamp verbruikt bijvoorbeeld 60 watt terwijl een LED lamp met dezelfde opbrengst slechts 5 of 7 watt verbruikt. Bovendien gaan LED lampen veel langer mee dan de gloeilamp!
- Haal opladers na het opladen uit het stopcontact. Ze verbruiken namelijk altijd nog energie ook al laden ze niet meer op.
- Als huishoudelijke apparaten aan vervanging toe zijn kies dan voor energie-zuinige apparaten met een A label.
- Sluit je koelkast snel nadat je hier iets uit gehaald of ingelegd bent. Zo voorkom je veel energieverlies.
- Laat geen verlichting branden in vertrekken waar je niet verblijft. Zet gewoon de knop om als je de kamer uitgaat.
- Ontdooi je vriezer of het vriesvak in je koelkast regelmatig. Als er veel ijsaanslag is verbruikt het apparaat meer energie.
- Vertrekken waar je niet of weinig verblijft hoeven echt niet op 20 graden warm te worden gehouden!
Verpakkingen en afval
Waarom afval scheiden zo belangrijk is hoef ik denk ik niet meer uit te leggen?! We produceren zo’n 490 kilo afval per jaar per inwoner. Ongeveer 26% van dit afval bestaat uit verpakkingsmaterialen tegen 32% GFT afval.
Als we genoemde getallen toch eens substantieel naar beneden zouden kunnen brengen maken we een grote stap voorwaarts. De ecologische voetafdruk afval draagt voor een groot deel bij aan de totale ecologische voetafdruk Nederland.
- Zorg er altijd voor dat je je afval goed scheidt. Veel van ons dagelijkse afval kan namelijk uitstekend worden hergebruikt. Als we niet goed scheiden beland teveel afval in de verbrandingsoven wat de ecologische voetafdruk Nederland omhoog brengt. Dat is waarom afval scheiden ook zo belangrijk is!
- Koop zo min mogelijk in plastic verpakte artikelen. Kies voor hervulbare verpakkingen of verpakkingen van ecologische materialen. Overweeg eens bij de No-Waste supermarkt boodschappen te doen. Kies voor een plasticvrij leven!
- Herbruik zelf je verpakkingen. Plastic bakjes van salades en sauzen kun je zelf heel goed gebruiken om producten in te bewaren. Zelf heb ik een hele plank in mijn kast vrijgemaakt voor allerhande gebruikte verpakkingsproducten die vaak goed van pas komen. Als ik bijvoorbeeld een grote pan pastasaus heb gemaakt kan ik zo voor enkele maaltijden saus invriezen.
- Gebruik onverpakte, ongesneden verse groenten in plaats van voorgesneden en voorverpakte groenten.
- Plak een Nee/Nee sticker op je brievenbus. Zo voorkom je onnodige reclame die vaak direct in de papiercontainer verdwijnt.
- Overweeg om de voor jou overbodige goederen eens naar de kringloopwinkel te brengen in plaats van weg te gooien. Misschien kun je ze zelfs nog wel verkopen via internet.
- Neem je eigen herbruikbare boodschappentas mee als je boodschappen gaat doen. Zo hoef je geen plastic tasjes te kopen.
- Laat kapotte of versleten producten indien mogelijk repareren. Zo kun je die schoenen met doorgelopen zolen prima een tweede leven geven waardoor je jouw ecologische voetafdruk omlaag helpt.
- Koop grotere verpakkingen in plaats van kleinverpakkingen. Naar verhouding kost een grote verpakking minder materiaal dan een kleine. Je kunt de producten thuis eventueel verdelen over de verpakkingen die je eerder hebt opgespaard.
- Neem je eigen herbruikbare beker mee voor koffie onderweg. Op veel plekken zoals tankstations en ook op het treinstation kun je gewoon je eigen beker met koffie vullen. Er zijn al To-Go locaties die je zelfs korting geven op de koffie als je je eigen beker mee brengt!
- Composteer je groenten- fruit- en tuinafval. Je krijgt hierdoor een uitstekend te gebruiken compost voor je tuin voor terug. 32% van ons complete afval wordt gevormd door GFT afval. Ook al wordt hiervan het meeste door gemeenten en afvalverwerkers gecomposteerd, door het zelf te doen beperk je de CO2 uitstoot van het transport en de verwerking.
Algemene tips die je helpen bij het ecologische voetafdruk verkleinen.
Onze samenleving is verworden tot een echte consumptie-maatschappij. Overal worden we aangespoord om vooral meer te kopen en sneller producten te vervangen.
Dat is natuurlijk funest voor het milieu (en voor je portemonnee). Je geluk hangt echt niet af van steeds maar weer nieuwe en zogenaamd betere producten.
Hier nog een lange lijst van ecologische voetafdruk verkleinen tips:
- Ga na wat je echt nodig hebt. Moet je nou echt per se de laatst uitgekomen smartphone aanschaffen terwijl de oude het nog prima doet? Weer een paar nieuwe schoenen terwijl je al nauwelijks plaats in je kast over hebt?
Heeft je kind dat speelgoed nou echt nodig terwijl je eigenlijk al weet dat het na drie keer weggelegd wordt? Stel jezelf steeds de vraag: heb ik het nou wel echt nodig? Voordat je iets aanschaft.
- Maak of repareer eens iets zelf. Je kunt bijvoorbeeld eens proberen om zelf die oude stoel op te knappen of je leert zelf je kleding te maken.
Ook bijvoorbeeld zelf jam maken of groenten inmaken kan erg nuttig en milieusparend zijn. Je leert zo misschien weer een nieuwe vaardigheid die je veel voldoening en plezier kan schenken.
- Deel spullen met anderen. Waarom zou iedereen een grasmaaier in zijn schuur hebben staan terwijl je ook goed met enkele buren samen kunt doen?
Vooral gereedschap bijvoorbeeld gebruik je niet dagelijks dus waarom die drilboor niet samen met een buurman of familielid delen? En dat geld misschien ook wel voor het gourmetstel of de tafelgrill.
- Geef spullen door! Als jij bepaalde spullen niet meer gebruikt maak er dan een ander blij mee. Zijn jouw kinderen uit hun kleding gegroeid dan kunnen misschien de kinderen van vrienden of familie er wel gebruik van maken.
- Maak gebruik van huurmogelijkheden. Heel veel zaken die je soms maar sporadisch nodig hebt zijn te huur bij openbare instanties zoals bibliotheken en mediatheken, bouwmarkten en doe-het-zelf zaken.
Andersom kun je zelfs overwegen jouw gereedschap via internet te huur aan te bieden. Ook auto’s en fietsen zijn te huur evenals caravan’s en campers.
- Ga zelf groenten en/of fruit kweken. Je hoeft echt geen groot perceel te hebben om al op kleine schaal je eigen groenten en fruit te telen.
Ook in jouw stadstuintje of op je balkon kun je een paar tomatenplanten kweken. Ook een kruidentuintje is al op een enkele vierkante meter te realiseren. Het resultaat zijn kraakverse groenten, kruiden of fruit.
Zonder bestrijdingsmiddelen, opslag, transport en verpakking smaken ze je vast ook nog eens veel beter dan de producten uit de supermarkt. Een balkon moestuin bijvoorbeeld past ook uitstekend bij de duurzaam eten tips.
- Minimaliseren. Een nieuwe trend is minimaliseren waarbij je je ontdoet van spullen en je bij alles wat je aanschaft afvraagt of je het wel echt nodig hebt.
Vraag je eens af of je echt gelukkiger wordt van al die spullen. Misschien moet je minder belang hechten aan ‘bezittingen’ en meer aan ervaringen en contact met mensen. Loslaten van bezit gaat ervoor zorgen dat je meer vrijheid gaat ervaren wat jouw leefomgeving ten goede zal komen.
- Bereid je eigen eco lunch box of tussendoortje voor onderweg. Het scheelt enorm veel verpakkingsmateriaal als je het zelf meeneemt.
Kant-en-klare producten smaken vaak ook minder lekker en worden houdbaar gemaakt met veel kunstmatige conserveermiddelen.
- Schenk overbodige spullen aan bijvoorbeeld de kringloopwinkel. Heel vaak steunen deze weer allerhande sociale projecten.
- Maak gebruik van online platforms zoals marktplaats en e-bay om van je in onbruik geraakte spullen af te komen.
Zo voorkom je dat ze op de vuilnisbelt komen en maak je er een ander nog blij mee ook. En je kunt er zelf misschien ook nog wel wat aan verdienen. Bedenk ook dat je je oude spullen misschien wel met anderen kunt ruilen met zaken die je wel nodig hebt.
Zo geef je de gebruikte spullen een tweede leven mee en dat is toch heel mooi?!
- Trap niet te gemakkelijk in allerhande aanbiedingen en spotkoopjes! Zeker op het gebied van voedingswaren moet je hierbij afvragen of je de producten wel kunt consumeren voordat ze aan bederf onderhevig zijn.
Misschien kun je ze wel invriezen maar ook dat kost energie en is dus niet altijd rendabel.
- Koop Tweede Hands. Heel veel spullen zijn uitstekend tweede-hands verkrijgbaar zoals kleding, boeken, elektrische huishoudelijke apparaten en gereedschap.
Zelfs spullen voor je interieur zoals meubilair worden veel tweede hands aangeboden. Zo bied je deze zaken ook weer een tweede leven en ontzie je de natuurlijke hulpbronnen van onze planeet.
- Maak een boodschappenlijstje en houd je daar aan. Stel van te voren samen voor hoeveel dagen je boodschappen gaat doen en bepaal alvast wat je gaat eten.
Maak aan de hand hiervan je boodschappenlijstje en houd ook rekening met de hoeveelheden die je gaat bereiden. Als je je aan het boodschappenlijstje houd kom je nooit thuis met zaken die je niet nodig hebt.
- Inspecteer regelmatig je provisiekast(en). Zo voorkom je dat je producten dubbel in huis hebt en ze over de datum gaan. Voedselverspilling is 1 van de ergste dingen die er zijn in mijn ogen. Komt ook weer terug bij de duurzaam eten tips.
- Koop ecologisch verantwoorde en duurzame producten. Officieel ecologisch of duurzaam gecertificeerde producten voldoen aan strenge eisen en hebben een minder zware impact op het milieu.
- Voorkom ‘oververpakking’! Bij heel veel voedingsmiddelen staat het volume van de verpakking niet in verhouding tot de inhoud. Vooral rond de feestdagen hebben producenten hier een handje van.
Ze willen er hun product een meer exclusieve uitstraling door geven waar jij en het milieu de prijs voor betaalt. Voorkom ook zoveel mogelijk per stuk verpakte producten zoals de stroopwafel en de kleine zakjes chips.
- Koop navullingen voor schoonmaak- en cosmeticaproducten. Dit zijn meestal lichtere verpakkingen met een grotere inhoud. Een goed voorbeeld hiervan is vloeibaar wasmiddel in navulzakken.
Deze navulzakken hebben een kleinere impact op het milieu en hierdoor is de oorspronkelijke fles vele malen vaker te gebruiken. Denk ook aan cosmetica zonder plastic!
- Maak verpakkingen van voedingswaren goed leeg. Je hebt er geen idee van hoeveel eten en drinken er met de verpakking in de vuilnisbak verdwijnt.
Schraap het pak yoghurt met een pannenlikker goed schoon, doe hetzelfde met potten jam, potten pindakaas en potten chocopasta. Knijp je tube mayonaise helemaal leeg en duw hem goed plat.
- Verklein je afval verpakkingen. Door dozen, pakken en blik plat te maken en zo het volume van je afval te verminderen kun je ook de frequentie van het ophalen terug brengen.
Dit zorgt weer voor een lagere uitstoot van CO2 door het transport. En je brengt de ecologische voetafdruk afval omlaag.
- Koop losse groenten en fruit en doe ze in je meegebrachte bruine composteerbare GFT zak. Weeg alles separaat af en leg het samen in de zak.
Plak de etiketten aan de buitenkant ervan en je bespaart weer enkele plastic groentenzakken. De GFT zak kun je thuis gewoon weer gebruiken voor het groene afval.
- Drink kraanwater! In Nederland beschikken we over kraanwater van de allerbeste kwaliteit in de wereld. Waarom dan nog al die flesjes water kopen, zou ik zeggen?
Kraanwater drinken voorkomt een enorme berg aan plastic flesjes die weer ingenomen en hergebruikt moeten worden. Daarbij is flessenwater ongeveer 200(!) keer zo duur als kraanwater.
- Groenten zoals prei, komkommer, courgette etcetera hoeven niet in een zak. Plak het etiket na het wegen gewoon direct op de betreffende groente!
- Kies een stroomleverancier die groene stroom aanbied. Veel elektriciteits-providers in ons land bieden de mogelijkheid om groene stroom af te nemen. Je verbruikt dan elektriciteit die is opgewekt m.b.v. windenergie of zonnen-energie.
Dit zorgt voor een aanzienlijke terugdringing van CO2 uitstoot. De conventionele stroomcentrales worden namelijk vaak gestookt met de fossiele brandstof bruinkool die bij het winnen en verwerken tot elektriciteit enorme schade aan het milieu toebrengt!
- Print zo min mogelijk documenten uit. Je kunt ze uitstekend opslaan op je tablet of pc. Als je dan toch uit moet printen doe dit dan dubbelzijdig, zo bespaar je de helft aan printerpapier. Moet je toch afdrukken dan liefst op gerecycled papier printen.
- Investeer in de aanleg van zonnepanelen. Ja, ik weet het, het is niet echt goedkoop maar op de langere termijn wel rendabel. En je krijgt bijzonder duurzame energie je huis binnen. Je vraagt je misschien af is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Je hoeft niet per se een dakhelling op het zuiden te hebben om toch in aanmerking te komen voor zonnepanelen. Al is het rendement wel minder, ook op dakhellingen gericht op het oosten en westen kunnen zonnepanelen hun werk doen.
- Vang regenwater op en gebruik dit voor het bewateren van je tuin op droge dagen. Ook kun je regenwater prima gebruiken voor het begieten van je kamerplanten.
- Schakel je afwas- en wasmachine alleen in als ze vol zijn. Zelfs de eco-programma’s voor halfvolle machines verbruiken relatief meer stroom dan bij een volle machine. Als je met de hand afwast doe dit dan alleen wanneer er sprake is van een substantiële hoeveelheid vaat.
- Als je gaat bouwen; kies voor hout uit FSC geteelde bossen. FSC (Forrest Stewardship Council) is de beste certificering dat het hout duurzaam is geteeld, gekapt en vervoerd.
- Beperk het gebruik van plastics en microplastics. Vooral deze laatste categorie zorgt voor een enorme aantasting van het dierenwelzijn in zeeën en oceanen. Microplastics vind je onder andere in allerhande cosmetica- en verzorgingsproducten.
Door te kiezen voor cosmetica zonder plastic verlaag je jouw ecologische voetafdruk. Liever nog streef je naar een plasticvrij leven!
- Repareer een lekkende kraan of toilet direct. Het lijkt misschien niet zo veel, dat druppeltje wat van de leiding valt, maar op jaarbasis wordt er zo enorm veel water mee verspild. Het is uiteraard niet alleen schadelijk voor het milieu maar ook voor je woning en je portemonnee.
- Wist je dat je restjes thee en koffie gerust kunt gebruiken om je planten water te geven? Dat geld ook voor het kookwater van pasta, groenten en aardappels.
Vang het op in plaats van het door de afvoer weg te laten lopen, laat het afkoelen en geef er de planten in je tuin water mee.
- Kies in je tuin voor inheemse bloemen- en plantensoorten, deze zijn veel interessanter voor de inheemse diersoorten die hier leven.
Prachtig natuurlijk al die tropische en subtropische bloemen en planten, maar ze horen hier niet thuis. De verspreiding van de zaden van deze soorten verstoord alleen maar de biodiversiteit.
- Gebruik geen chemische insectenverdelgers en onkruidbestrijders in je tuin. Ook zou je geen chemische meststoffen moeten gebruiken maar biologische. Het is misschien niet zo’n leuk karweitje maar verwijder onkruid gewoon op de ouderwetse manier; uittrekken en schoffelen.
- Geef vogels een nestmogelijkheid in jouw tuin. Door de manier waarop we tegenwoordig onze huizen bouwen hebben vogels steeds meer moeite plekken te vinden voor hun nest.
Ook het verdwijnen van heggen en struiken als erfafscheiding maakt het voor hen moeilijker. Hang dus in je tuin, aan je huis of schutting nestkastjes op. Ze zijn er in vele soorten en maten voor allerhande soorten vogels.
- Budgetteer je voedingsuitgaven! Door nauwkeurig te budgetteren wat je kunt uitgeven aan je voeding ontstaat er in je hoofd en in je portemonnee ruimte voor duurzame en biologische producten.
Doordat je bijvoorbeeld minder dierlijke producten koopt(die over het algemeen duurder zijn dan plantaardige) en minder voedsel verspilt houd je geld over voor de aanschaf van duurzame en biologische producten.
- Om voedselverspilling in de handelsketen tegen te gaan; maak gebruik van de app TooGoodToGo. Met deze app kun je onverkochte (vers)producten in supermarkten en lokale handelaren kopen tegen gereduceerde prijzen. Niet alleen goed tegen voedselverspilling maar ook nog eens goed voor je financiën!
- Duurzame cadeau’s! Als je op zoek bent naar presentjes voor je dierbaren kies dan liefst voor duurzame cadeau’s. Deze hebben een rechtstreeks effect op jouw ecologische voetafdruk èn ze wekken bij de ontvanger wellicht meer besef op voor duurzaamheid.
Zet ook op jouw eigen verlanglijstje duurzame cadeau’s en vertel waarom je dit product verkiest boven minder duurzame varianten.
- Geef je kinderen een eco lunch box mee naar school. Kies voor een duurzame verpakking en duurzame inhoud.
Meergranenbrood belegd met kaas en een schijfje zelf gekweekte tomaat van je balkon moestuin passen uitstekend in de eco lunch box.
Conclusie
Conclusie van dit artikel is volgens mij dat er een enorm breed scala aan maatregelen is te nemen die onze ecologische voetafdruk verkleinen.
Met de hierboven gegeven tips kan iedereen volgens mij aan de slag. De meeste van de tips vragen geen grote veranderingen in jouw dagelijkse manier van leven. Maar ze betekenen wel een grote verbetering voor ons milieu.
Zeker als we hier allemaal meer rekening mee gaan houden. Je moet het heel simpel zien; als we in Nederland allemaal dagelijks 1 liter water minder door de afvoer spoelen scheelt dat per jaar dus 365 dagen x 1 liter x 17 miljoen mensen = 6.205.000.000 liter water!!!
Op deze manier kunnen we nog wel wat rekensommetjes maken, dus ik hoop dat ook jij beseft dat alle beetjes wel degelijk het verschil kunnen maken.
Jouw ecologische voetafdruk verkleinen hoeft dus echt niet zo moeilijk te zijn. We helpen hier elkaar mee om ook voor de volgende generaties een leefbare planeet achter te laten.