vissen in zweden

Vissen in Zweden: Handige Tips voor een Succesvolle Viservaring

Als je een visliefhebber bent en op zoek bent naar een geweldige viservaring, dan is Zweden de perfecte bestemming voor jou. 

Met bijna 10.000 meren, talloze rivieren en een uitgestrekte kustlijn biedt Zweden talloze mogelijkheden voor hengelsport.

Als je van plan bent om te gaan vissen in Zweden, is het huren van een vakantiehuis een goede eerste keuze

Door te genieten van een visvakantie in Zweden aan één van de meren, ben je verzekerd van een geweldige ervaring. In dit artikel vind je handige tips en informatie om het beste uit je viservaring in Zweden te halen.

Vissen in Zweden met vergunning

Als je wilt gaan vissen in Zweden, heb je meestal een visvergunning nodig. In de meeste gevallen heb je een fiske-kort nodig, een visakte. 

Het visseizoen verschilt per regio. In het zuiden van Zweden kun je het hele jaar door vissen, terwijl je in het midden van Zweden kunt vissen van april tot november. In de meest noordelijk gelegen provincies kun je vissen van mei tot oktober. 

Je kunt informatie over vergunningen verkrijgen bij de gemeente waar je je bevindt. Als er een Turist Information aanwezig is, kunnen zij je ook helpen met het verkrijgen van een vergunning.

Tegenwoordig is een vis akte makkelijk via een app te kopen.

Karpervissen, vliegvissen of snoeken in Zweden

Als je van vissen houdt, dan is Zweden een waar paradijs voor zoetwatervissen. Je kunt hier verschillende soorten vis vangen, zoals snoek, snoekbaars, baars en karper, maar ook beekforel en vlagzalm. 

In het noorden van Zweden kun je zelfs de beekridder en de zalm vangen. Als je in het zuiden van Zweden bent, ga dan naar Blekinge län en bezoek de rivier de Morrumsan om echt zalm te vangen.

Als je liever op zee vist, dan kun je bijna overal in de plaatsen aan de kust boeken voor een mooie visboottocht. 

Je kunt op zee verschillende soorten vis vangen, zoals zalm, snoek, kabeljauw, makreel en zeeforel. 

Er zijn zelfs speciale boottochten met gids voor het vissen op kreeft en oesters!

Of je nu van vliegvissen op snoek en baars houdt, of van roofvissen op snoekbaars en forel, er zijn verschillende technieken en hengelsport mogelijkheden in Zweden. 

Probeer verschillende kunstaas zoals jerkbaits om de vis te lokken en leer werpen met een molen om de vis te vangen. Vergeet niet om een vergunning te checken voordat je gaat vissen.

IJsvissen op een van de vele Zweedse meren

IJsvissen, ook wel bekend als 'pimpelfiske', is een unieke ervaring waarbij je zelfs in de winter kunt vissen op dichtgevroren meren in Zweden. 

Om te ijsvissen worden er gaten in het ijs geboord waarin een korte hengel, een pimpelspo genaamd, met speciaal aas wordt uitgegooid. 

Vooral snoek en baars worden op deze manier gevangen.

Het ijsvissen op de meren van Zweden is een bijzondere ervaring vanwege de winterse omstandigheden die voor ons onbekend zijn. 

Het is moeilijk voor te stellen dat een meer helemaal dichtvriest en dat je er zelfs met een auto overheen kunt rijden! 

Maar de Zweedse hengelsporten schromen niet om de beste stek met het diepste water te bereiken.

Er zijn talloze locaties in Zweden waar je kunt ijsvissen, van de meren in Lapland tot aan de kustlijn van de Oostzee. 

Het is een geweldige manier om de natuur van Zweden te ervaren en te genieten van de rust en stilte van de winterse omgeving.

Zorg dat je warm blijft met het pimpelvissen

Als je op je visplek bent aangekomen, is het maken van een vuurtje geen uitzondering. Het vuur wordt gebruikt om te verwarmen en om worstjes te grillen voor op je broodje. 

En dat is geen overbodige luxe, want het kan erg koud zijn tijdens de winterperiode in Zweden. 

Temperaturen van -15 graden zijn geen uitzondering en dan stilzitten bij je geboorde visputje kan behoorlijk koud zijn.

Zorg daarom voor voldoende warme kleding en warme dranken om op temperatuur te blijven. 

Het is belangrijk om warm te blijven tijdens het vissen, anders kan het snel ongemakkelijk worden. A

ls je erin slaagt om warm te blijven, dan is het vissen in de winterperiode een heel bijzondere ervaring die ik je zeker kan aanraden.

Met deze tips ben je goed voorbereid op je visvakantie in Zweden.Reactie plaatsen