wat is duurzaam katoen?

Wat is duurzaam katoen?

Vanzelfsprekend zijn wij enorm blij dat er steeds meer mensen op zoek zijn naar duurzame katoen. Want dat betekent dat we bewustere keuzes maken. En als we met zijn allen duurzame keuzes maken op het gebied van kleding  kan het niet anders dan dat de kledingindustrie stopt met de fast fashion.

Duurzaam katoen is geproduceerd en verwerkt zonder chemicaliën te gebruiken, met zo min mogelijk waterverspilling en de grond word via wisselteelt vruchtbaar gehouden.

Duurzaam katoen ook wel biologische katoen of wel organische katoen genoemd is katoen die geproduceerd is op een duurzame manier. Er worden geen pesticiden gebruikt in plaats daarvan gebruiken ze natuurlijke middelen. (bijvoorbeeld feromonen en knoflookmengsels)  

Ook word de katoen met de hand geplukt. Dat is anders dan bij niet biologische katoen want hier worden er chemicaliën gebruikt om de bladeren af te laten sterven zodat er makkelijker machinaal geplukt kan worden. 

De werkomstandigheden van de werknemers zijn beter geregeld door ze een goed loon te betalen en reeële werktijden te bieden.

Katoen heeft veel water nodig om te groeien en door gebruik te maken van een geavanceerd irrigatie systeem word er gezegd dat er met het kweken van biologische katoen wel 88% waterverbruik bespaart word.

Door de plant bij de wortel het water middels een druppelsysteem ‘toe te dienen’ word er al 60% bespaart.

Ook word er door de boeren wisselteelt toegepast. Dit betekent dat hierdoor de grond niet uitput. Op deze manier behouden de boeren vruchtbare landbouwgrond. Ook door natuurlijke bestrijdingsmiddelen te gebruiken word de grond niet vergiftigt.

Daarmee is de vraag wat is duurzame katoen beantwoord Toch stel ik me daarnaast nog een aantal vragen. Hoe weet ik wanneer het duurzame katoen is? Is biologische katoen van goede kwaliteit?

Daar krijg je hier antwoord op weet je al genoeg of en ben je op zoek naar kleding gemaakt van biologische katoen dan moet je zeker even mijn blog lezen over SKOT Fashion.

Hoe weet ik of de katoen biologisch is?

Duurzame katoen die door bedrijven worden gemaakt kunnen een keurmerk aanvragen. Bedrijven die een keurmerk dragen zijn gecontroleerd of de katoen die zij gebruiken ook op een duurzame manier is geproduceerd.

Van het begin tot het eindproduct is duidelijk dat de katoen die gebruikt is op de juiste manier tot stand is gekomen. Dus op een duurzame manier zonder pesticiden of andere nadelige gevolgen voor het milieu.

Een bekende organisatie is de Global Organic Textile Standard ook wel GOTS genoemd. Deze organisatie hanteert strenge regels op ecologisch als ook op sociaal gebied.

Dus hier word zowel gekeken naar hoe de katoen gekweekt word alsmede de werkomstandigheden van de werknemers.

Naast GOTS heb je ook nog de keurmerken Textile Exchange, EcoCert of Control Union.

Is biologische katoen van een goede kwaliteit?

De biologische katoen is een stuk beter voor het milieu maar is ook vaak zachter en neemt beter vocht op. Ook voor mensen die gevoeliger zijn op allergieën en eczeem zou biologische katoen beter zijn.

De organische katoen is dikker omdat het niet blootgesteld is aan allerlei verschillende chemicaliën tijdens het ontwikkeling proces. Hierdoor word de katoen aangetast en is minder sterk. 

Dit is ook één van de redenen dat biologische katoen langer meegaat. Ik denk ook dat het langer meegaat omdat het duurder is in de aanschaf en je dus zuiniger bent op dit mooie kledingstuk.

Fairtrade biologische katoen

Naast dat jou biologisch katoenen shirt ook echt van organische katoen gemaakt is heb je ook nog de vraag of dit dan ook een Fairtrade katoenen shirt is.

Want dit zijn twee verschillende dingen; is de katoen ook tot stand gekomen doordat de werknemers goede werkomstandigheden hebben. Is er geen kinderarbeid aan te pas gekomen, hebben de boeren een eerlijke prijs gekregen voor het product dat ze hebben geleverd.

Als jou nieuwe duurzame kledingstuk ook het keurmerk Fairtrade of Fairwear erin heeft staan dan zit het goed met deze factoren. Deze keurmerken houden toezicht op een eerlijke behandeling van de boeren.

Ook de organisatie Fair Wear Foundation is een organisatie die zich hard maakt voor de werkomstandigheden van de werknemers. Ook houden ze zich bezig met het tegengaan van kinderarbeid. 

Nog even een paar dingen op een rij:

  •  Er is alles bij elkaar ca 32 miljoen hectare aan katoenplantages (dit is zo groot als India)
  •  Om één T-shirt te maken is 2700 liter water nodig
  •  Voor een spijkerbroek is dat 8500 liter water
  •  Het verbruik van het water verschilt per land (in China verdampt er minder water dan in India)
  •  Slechte irrigatie betekent nu en in de toekomst uitgedroogde meren en rivieren
  •  Bij afwisseling van de landbouw blijft de grond beter vruchtbaar (ook wel wisselteelt genoemd)
  •  Op dit moment is er maar 15% van de katoenproductie duurzaam
  •  In 2025 willen grote merken als IKEA, H&M, Nike en Levi’s alleen nog maar biologische katoen