rabarbersap-zelf-maken
Duurzame Recepten
Ien
Duurzame Recepten

Rabarbersap zelf maken

Hier geef ik je een super makkelijk recept om zelf rabarbersap te maken.

Wil jij deze zomer ook genieten van heerlijk verfrissend rabarbersap? Gebruik dan het onderstaande recept om zelf rabarbersap te maken. Het is super eenvoudig en door iedereen goed te doen. Zelf rabarbersap maken verzekert je van een heerlijk verfrissende drank voor de zomer.

Heb je rabarber in je eigen tuin dan is dat natuurlijk super duurzaam. Anders kun je de rabarber natuurlijk ook kopen op de reform markt. Of je gaat op zoek naar duurzaam gekweekte rabarber in de winkel. Rabarber is niet duur en je kunt het nu volop oogsten of kopen. Veel succes bij het zelf maken van je rabarbersap!

Benodigde gereedschappen en apparatuur;

  • Fornuis
  • Grote pan
  • Fijne zeef en eventueel een passe-vite
  • Passeerdoek of schone theedoek
  • Pollepel
  • Flessen (met dop of deksel) om het sap in te bewaren
  • Opvangbak (liefst 2)

Ingrediënten;

  • 1 kilogram rabarberstelen (liefst mooi gekleurd en dus rijp)
  • Naar eigen smaak ongeveer 250 gr suiker
  • 2 vanillestokjes
  • Eventueel steranijs

Bereidingstijd circa 45 minuten

Bereidingswijze;

Als je rabarber in je tuin hebt staan oogst je deze best als ze mooi rood gekleurd is. De rabarber is dan vol van smaak en heeft ook meer suikers opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat je minder suiker hoeft toe te voegen. Als je de rabarber moet kopen kun je hier ook het best op letten.

Begin met de rabarberstelen te ontdoen van boven- en onderkant, hierna ga je de stelen goed schillen. Je moet hierbij echt een dikke schil verwijderen anders krijg je vervelende stugge draden.

Zet vervolgens de rabarber met een klein beetje toegevoegd water, de suiker, de merg van het vanillestokje en eventueel de steranijs op hoog vuur.

Breng het geheel aan de kook en laat tenminste een kwartier lekker zachtjes doorkoken. Proef wat van de massa om te bepalen of er eventueel suiker moet worden toegevoegd. Let op dat je het proefmonster even af laat koelen op een lepel!

Als de rabarber goed gaar is gekookt en naar jouw smaak goed is ga je de massa door de passe-vite draaien waarbij deze op een opvangbak geplaatst word.

Het opgevangen grove kooksel giet je vervolgens door een in een zeef gelegde passeer- of schone theedoek. Hierdoor verkrijg je een mooi, redelijk helder sap. Vergeet weer niet een opvangbak eronder te zetten!

Beschik je niet over een passe-vite dan kun je de rabarber ook direct door een zeef gieten waarna je hem nog een keer door de passeerdoek of theedoek haalt.

Het aldus verkregen sap laat je goed afkoelen. Voordat je het sap in de flessen gaat overgieten kun je het best de flessen met gekookt water even steriliseren. Dit zorgt ervoor dat je sap langer in de koelkast houdbaar is.

In principe ben je nu klaar met het zelf rabarbersap maken. Het verkregen sap is helemaal naar jouw smaak bereid en je hebt nu een heerlijk frisse drank. Je kunt het sap eventueel aanlengen met koud water of water met belletjes.

N.B. Wanneer je (nog) geen rabarber in je tuin hebt maar dit wel overweegt aan te planten zet je de rabarber best op een mooi zonnige plaats.

Zorg dat de rabarber veel ruimte heeft want het worden flinke planten. Het kweken van rabarber vergt verder geen bijzondere vaardigheden. De plant sterft aan het eind van de herfst af en verschijnt het volgende voorjaar weer vanzelf boven de grond.

Super makkelijke smakelijke groenten soort dus.


Wil je er nog een lekkere morotskaka bij maken dan kun je dat recept ook bij ons vinden >>>

Reacties