Het gras op het dak is altijd groener
Duurzaam leven
Ien
Duurzaam leven

Het gras op het dak is altijd groener

Waarom kiezen voor een sedumdak?

Qua duurzaamheid staan we voor talloze uitdagingen. Duurzame energie is een veelbesproken thema, maar datzelfde geldt voor de gevolgen van een zichtbaar veranderend klimaat.

Meer extreme hitte, meer extreme regen, meer extreme droogte. Eén duurzaamheidsmaatregel draagt in het bijzonder bij aan omgaan met dergelijk extreem weer. Dat is het aanleggen van een groendak of sedumdak.

Eerst moeten we even iets rechtzetten. Want op een sedumdak groeit geen gras, maar sedum. Dat is een vetplantje dat goed vocht opneemt en groeit op harde ondergrond.

Dat maakt sedum dan ook bijzonder geschikt om op daken toe te passen. Overigens wordt op niet ieder groendak sedum toegepast.

Er zijn ook andere soorten groendaken, soms in de vorm van een compleet tuindak. Sedum is niet bedoeld als echte tuin, maar als dakbedekking biedt het wel diverse voordelen.

sedumdak

Hoe werkt een sedumdak?

Een groen dak is een gelaagd dak, waarvan de bovenste laag bestaat uit sedumplantjes. Deze groeien op een zogheten substraatlaag. Dit is een sponsachtige laag waarop het sedum goed groeit.

Dankzij het feit dat deze laag slechts 3 cm dik hoeft te zijn, is een sedumdak een lichtgewicht groendak. Daaronder bevindt zich een filterlaag en een drainagelaag.

De laatste laag is een beschermingslaag die voorkomt dat de sedumwortels de onderliggende dakbedekking aantasten en tot lekkages leiden.

Voordelen en nadelen

Zoals gezegd biedt een sedumdak veel voordelen. Met name twee dingen doet een groen dak héél goed: isoleren en vocht vasthouden.

Het eerste helpt je bij het terugdringen van je energieverbruik, terwijl het tweede wateroverlast voorkomt. Ook extreme hitte wordt tegengegaan. Niet direct, natuurlijk, maar groendaken dragen bij aan vermindering van extreme hitte in bebouwde gebieden.

Daar wordt het ’s zomers vaak veel warmer dan elders, omdat bebouwd oppervlak veel warmte opneemt en slechts langzaam uitstraalt.

Begroeiing en oppervlaktewater zijn hiertegen het beste recept. Met wat extra maatregelen – bijvoorbeeld door niet alleen voor sedumplanten te kiezen – wordt een sedumdak bovendien een waar hotel voor bijen en andere nuttige insecten.

Daar staan de kosten van een sedumdak en het onderhoud ervan tegenover. Beide zijn overigens niet wereldschokkend. Vanaf 30 euro per vierkante meter kun je een sedumdak aan laten leggen, terwijl er hoogstens twee keer per jaar wat onkruid verwijderd moet worden.

Lasten die je niet hebt zonder een sedumdak, dus goed om te benoemen. Tot slot is het goed om rekening te houden met het gewicht van een sedumdak.

Van alle soorten groendaken is een sedumdak relatief licht en zal dit in de praktijk voor weinig daken een probleem zijn. Enkel bij grote, platte daken is wat extra voorzichtigheid geboden.

Subsidie sedumdak

Hoewel de kosten in de meeste gevallen geen onoverkomelijk obstakel vormen, is een tegemoetkoming daarin natuurlijk altijd een prettige bijkomstigheid.

Helaas is er geen subsidie vanuit het Rijk voor groendaken. Diverse gemeenten verstrekken wel subsidie voor groendaken, maar de inhoud van zo’n regeling verschilt per gemeente.

Ook kent dus niet elke gemeente een subsidie op deze daken, wat in sommige gevallen betekent dat een tegemoetkoming in de kosten er niet inzit. Wel groeit het aantal gemeenten dat zulke daken subsidieert, met name om vorming van zogeheten hitte-eilanden tegen te gaan.

Zelf aanleggen?

In principe kan iedereen zelf een zo’n groen dak aanleggen. Het belangrijkste om te weten is of het dak het extra gewicht kan dragen – en beloopbaar is voor de aanleg en het onderhoud – en of de bestaande dakbedekking geschikt is voor een sedumdak.

Verder is eigenlijk alleen het juiste materiaal, veilig werken het volgen van goede instructies belangrijk. Maar het zelf aanleggen van een sedumdak is zeker geen ingewikkelde klus.

Wij hebben alle gemeentes aangeschreven welke subsidie zij geven bij het aanleggen van een sedumdak. Zodra wij daar meer informatie over hebben kun je dat bij dit artikel vinden. Het zal dus iedere keer worden aangevuld!

Reacties