Bart Vosmer uit Amsterdam

Mensen zijn te streng voor zichzelf, wij maken steeds extra stapjes de goede richting uit als hier groei en ontwikkeling in blijft zitten doe je genoeg.

Bart Vosmer

Ecologisch leven gast-blog!

Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over de Footprint die ze achterlaten op onze aarde en we vragen om dat met ons ‘allemaal’ te delen.

In dit ecologisch leven blog kunnen we leren van onze gasten hoe we zuinig en ecologisch leven.
Op naar een duurzaam leven!

Ik werk als Client Succes Manager

Een grote hobby van mij is sporten en voeding ook tijd doorbrengen met familie en vrienden is belangrijk voor mij.

Je kunt mij vinden op;  Instagram & Linkedin

Boodschap die ik mee wil geven;

Je bent niet alleen op de wereld, het zit in onze natuur om anderen te helpen waar mogelijk.

Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden?

De start van die ideale droomplek zou dan toch wel een stuk uitgestrekt land zijn waar nog weinig groeit, waarop we op een duurzame wijze een zelfvoorzienend huis(je) kunnen bouwen. Het liefst iets van hout.

De volgende stap zou dan de aanleg van een ‘forest garden’ zijn, zodat je over de jaren het land ziet ontwikkelen en de natuur ziet herstellen, waarbij de ontelbare eetbare planten en vruchten een lekkere bijkomstigheid zijn!

 Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn? 

In die situatie zou de sterke voorkeur gaan naar iets in de buitenlucht en de natuur. Dus een beroep waarbij je een bijdrage levert aan natuurherstel lijkt me dan toch wel heel gaaf en het liefst dan in het binnen- én buitenland!

Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen? 

Op dit moment zitten we in een huurappartement in Amsterdam, dat gelukkig erg goed geïsoleerd is (voor Amsterdamse begrippen dan wel). Daarnaast scheiden wij ons afval en volgen we de principes van een wholefood,plant-based diet (WFPB) aan.

Dat is te vergelijken met een veganistisch dieet, echter streef je er in dit geval na om ook nog eens zoveel mogelijk onbewerkt voedsel te eten.

Volgend jaar wordt ook onze nieuwbouwwoning in Amsterdam-Noord opgeleverd. We zijn dan straks volledig gasloos en voor de hele buurt wordt gebruik gemaakt van Warmte- en Koudeopslag (WKO). Dit zal ons energieverbruik doen dalen.

Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in? 

Invoeren van het principe ‘vervuiler betaalt’. Op dit moment wordt maatschappelijke impact onvoldoende meegenomen in bijvoorbeeld ons belastingstelsel. Wat mij betreft gaan bedrijven en individuen meer betalen naar gelang ze meer ‘vervuilen’.

Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft? 

Onze nieuwbouw woning! Haha!

Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven? 

Mensen zijn vandaag de dag veel te streng voor zichzelf. Wij maken steeds weer wat extra stapjes de goede richting uit. Zolang hier groei en ontwikkeling in blijft zitten doe je genoeg.

Als het gaat om ‘groener leven’ hoe kunnen we dat meer creëren vind jij? 

Meer inzetten op natuureducatie in het basisonderwijs. Als kinderen op jonge leeftijd in aanraking komen met de natuur en leren hoe de aarde functioneert, zullen zij op latere leeftijd zich meer bewust zijn van hun eigen impact op het milieu.

Bart en Rogier


Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu? 

Zwerfafval. Van peuken tot kauwgom en van plastic tot sinds kort ook mondkapjes.

Wat zou de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op mocht voeden? 

Je bent niet alleen op de wereld, het zit in onze natuur om anderen te helpen waar mogelijk.

Wat is jouw boodschap, quote of levensmotto? 

Geniet van vandaag. Probeer minder bezig te zijn met wat is geweest of wat nog gaat komen.

Bart Vosmer
Reactie plaatsen
Ief en Ien Ecofoodprint

 Wie zijn wij

 Wij zijn Ief & Ien en wonen zelfvoorzienend in het buitenland. Wij wonen sinds '12 in Zweden en dat bevalt prima. We genieten van rust ruimte en natuur. Vooral het maken van lange wandelingen is een grote hobby.

In ons verhaal kun je de weg naar Zweden en hoe wij hier nu wonen helemaal lezen. Wij willen met het platform Ecofoodprint zoveel mogelijk mensen bereiken om een nog beter duurzamer leven te leiden.

We moeten bewustere keuzes maken in wat we eten en bij wat we kopen om te komen tot het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.