grote-hoeveelheden-koken
Allerlei groene Tips
Ien
Allerlei groene Tips

Grote hoeveelheden koken, groene raad!

De tip van deze week is; Grote hoeveelheden koken! Wanneer je eten bereid kun je eenvoudig tijd en het milieu sparen. Ik vind het zeker ook wel lekker dat je hiermee vaak ook geld bespaart. Een echte win/win situatie dus!

Grote hoeveelheden koken

Hieronder volgen zeven tips;

#1. Het deksel op je neus krijgen

Als je bijvoorbeeld water of andere vloeistoffen aan de kook wilt brengen is het verstandig om dit met een deksel op de pan te doen. Hierdoor zorg je ervoor dat het product sneller kookt en je aldus tijd en energie bespaart.

Denk er eens aan om het water wat je afgiet na bijvoorbeeld groenten te hebben gekookt uitstekend kunt hergebruiken om bijvoorbeeld je afwas mee voor te weken.

Ook kun je dit groentevocht heel goed gebruiken als basis voor soep of saus. Het bevat door het kookproces bijzonder goede smaakeigenschappen. Uiteraard geldt dit niet voor alle groenten, het is ook afhankelijk van de smaak van de betreffende groente en de eventuele kleur van het vocht.

Het water van de rode kool bijvoorbeeld staat niet zo mooi in een groentesoep.

#2. Onder druk zetten

Sommige gerechten vragen een lange tijd op het fornuis en dus veel energie. Denk hierbij aan rode kool, erwtensoep en hachee.

Een heel goede manier om hierop te besparen is het gebruik van een snelkookpan. Mede door het ontstaan van druk in de pan wordt het kookproces aanzienlijk verkort zonder daarbij aan smaak in te boeten.

#3. Basta? Nee, Pasta!

Natuurlijk kun je een lekkere pastasaus maken precies genoeg voor het aantal personen wat ‘s avonds aanschuift. Slimmer is het om een grote hoeveelheden te koken (met 2 of 4) en dit geportioneerd in te vriezen.

Combineer je dit met ingrediënten die toevallig in de reclame zijn dan ‘verdien’ je twee keer geld en je spaart het milieu!

Geldt bijvoorbeeld ook voor zelfgemaakte saté saus!

#4. Maar wat doe ik nou met soep?!

Ook soepen laten zich heel goed bewaren in de vriezer. Denk hieraan als je aan de slag gaat. Soep heeft soms best veel tijd op het fornuis nodig dus ook hierbij geldt besparing van energie als je meerdere porties tegelijk maakt en invriest.

Of denk eens aan je vrienden of familie met wie je gerechten kunt ‘uitwisselen’. Hoe leuk is het niet om een pannetje erwtensoep te ruilen met je kennis voor een lekker stamppotje? Misschien eens een groeps~appje voor aanmaken? Denk ook aan de buren!

#5. Heel Holland Bakt!

Zelf je cake, taart of brood bakken is zo leuk om te doen. Je kunt naar hartelust variëren met verschillende smaken en je hele keuken geurt fantastisch.

Bedenk dat als je bijvoorbeeld een cake bakt je in dezelfde tijd die je nodig hebt voor 1 cake er ook wel 2 of 3 kunt bakken! Ook hiermee bespaar je energie; de oven gebruikt namelijk niet 3 x zoveel energie voor 3 cakes als voor 1 cake.

Hetzelfde geldt voor de keukenmachine. En als je die 3 cakes geportioneerd in plakjes gesneden invriest heb je altijd wat voor bij de koffie als er onverwachts bezoek komt!

Voor een appeltaart geldt hetzelfde. En ook als je een biscuitcake maakt als basis voor een slagroomtaart kun je er net zo goed 2 of 3 tegelijk maken.

#6. Piepers jassen?

Van vroeger uit zijn we zo gewend om aardappelen en ook veel (knol)groenten te schillen voor we ze gaan bereiden.

Je reinste onzin eigenlijk! Maar wil je het toch zo doen en heb je een kachel lees dan even het artikel over een ingebrande kachelruit schoonmaken. Daarin kun je lezen wat je nog meer met de aardappel schillen kunt doen.

Vaak volstaat het de groenten of aardappelen grondig te reinigen en met schil klaar te maken. Veel van de vitamines zitten vlak onder de schil en dit is dus beter voor je gezondheid. Ongemerkt gooi je dus ook minder weg van je product wat beter is voor je portemonnee en het milieu.

Zo kun je ook gerust de hardere delen van broccoli en bloemkool gelijktijdig meekoken, ze bevatten enorm veel smaak. En maak je van deze twee groenten een soep dan mag je alle delen gerust gaar koken en met de keukenmachine tot soep verwerken.

#7. Oudbakken?

Heb je wat oude, uitgedroogde boterhammen over dan kun je ze altijd aan de vogeltjes voeren. Maar je kunt er ook ouderwetse wentelteefjes van maken! Je klopt een eitje los met een klein scheutje melk, vermengt dit met vanillesuiker en kaneel en doopt hierin de boterham alvorens deze in boter heerlijk bruin te bakken.

Een traktatie als dessert of lunch.

Ook kun je uitstekend croutons maken van je uitgedroogde brood. Snijd de boterhammen in blokjes en bak ze in een koekenpan in de olie (met eventueel knoflook!) mooi bruin.

Als je ze droog opbergt kun je ze dagen bewaren. Je kunt ook je oude boterhammen in de oven helemaal uitdrogen zodat je ze kunt verkruimelen tot paneermeel.

En natuurlijk gewoon in de broodrooster voor bij je ontbijt, hiervoor hoeft het brood echt niet dagvers te zijn!

Dus mijn groene raad bij het koken; grotere hoeveelheden bereiden!





Reacties