Iris Borgman Miss Nederland
Ecologisch leven blog
Ien
Ecologisch leven blog

Iris Borgman uit Bennekom

Ecologisch leven gast-blog!  Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over de Footprint die ze achterlaten op onze aarde en we vragen om dat met ons ‘allemaal’ te delen.

In dit ecologisch leven blog kunnen we leren van onze gasten hoe we zuinig en ecologisch leven. Op naar een groener leven.

Er zijn zoveel dingen in het dagelijks leven waarbij we groenere keuzes kunnen maken, zo lang je maar de juiste mindset hebt.

Onze gast deze week heten we van harte welkom

Iris Borgman

Ik ben Iris Borgman en woon in Bennekom en ik werk als verpakkingsontwikkelaar.

Je kunt me vinden op Instagram onder:  @iris.borgman en @duurzaamdagboek
en op mijn website duurzaamdagboek.com
Mijn hobby's zijn; scouting, fotoshoots, paardrijden en koken.

Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden?

Ik hou van de natuur en er zijn zoveel mooie plekken. Ik denk dat mijn droomplek een eiland zou zijn met veel variatie: bergen, regenwoud, grasland en natuurlijk wordt het eiland zelf omringd door strand en zee. Hier zou ik wel willen wonen!

Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn?

Vroeger wilde ik altijd schrijfster worden en nog steeds vind ik het leuk om te schrijven. Dit is één van de redenen dat ik met mijn blogsite ‘Duurzaam Dagboek’ ben begonnen.

Een baan als schrijfster of journalist op het gebied van duurzaamheid en klimaat zou mij wel wat lijken.

Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen?

In het dagelijks leven zijn er allerlei activiteiten waarbij we direct of indirect CO2 uitstoten en daardoor een CO2 voetafdruk creëren. Het gaat in de basis vooral om het minderen, waardoor we minder CO2 uitstoten en dus ook weer minder impact veroorzaken.

Hier ben ik vooral mee bezig: ik eet bijna geen vlees meer en koop zo min mogelijk nieuwe spullen. Sinds begin dit jaar doe ik mee aan de No Buy Challenge: een halfjaar geen nieuwe kleding kopen.

Ondanks dat ik gek ben op kleding, gaat het me goed af en wil ik dit blijven doorzetten.

Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in?

Ik zou duurzaam leven meer promoten en op een bepaalde manier meer belonen, zodat het toegankelijker en populairder wordt.

Dingen als goedkoper reizen met het OV, het stimuleren van tweedehands producten.

Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft?

Ik heb de laatste tijd zo goed als niks aangeschaft, maar een tijd terug heb ik een herbruikbaar sandwich tasje gekocht voor mijn lunch. Daarvóór heb ik een set met herbruikbare siliconen deksels gekocht om allerlei bakjes maar bijvoorbeeld ook aangesneden fruit te kunnen afsluiten zonder steeds folie te gebruiken.

Ik ben dus wel aardig op de ‘herbruikbare producten’ tour!

Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven?

Ik ben al goed op weg, maar er valt zeker nog wat te bereiken. Het probleem is alleen dat er bepaalde, niet zo duurzame dingen zijn waar ik moeite mee heb om deze uit mijn leven te bannen.

Zo eet ik af en toe nog wel eens vlees en eet ik nog geregeld zuivelproducten zoals kaas en yoghurt. Een volledig plantaardig dieet lukt mij nog niet, maar ik doe wel mijn best om zoveel mogelijk te minderen.

Als het gaat om ‘groener leven’ hoe kunnen we dat meer creëren vind jij?

Wat mij betreft, is duurzaamheid of groener leven een mindset: eentje waarbij we goed voor de planeet zorgen in alles wat we doen.

Er zijn zoveel dingen in het dagelijks leven waarbij we groenere keuzes kunnen maken, zo lang je maar de juiste mindset hebt.

Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu?

Iets waar ik echt jeuk van krijg, is de huidige manier van consumeren. In de Westerse wereld leven we in een consumptiemaatschappij, waarbij spullen en goederen in overvloede te krijgen zijn. Dit is natuurlijk heel fijn, maar daardoor krijgen spullen vaak ook minder waarde.

Ik las dat 99% van onze aankopen binnen het eerste jaar na aankoop bij het afval belandt. Het zou zoveel beter zijn om meer tweedehands te kopen, om zo de levensduur van spullen te verlengen en minder nieuwe grondstoffen te verbruiken.

Wat zou de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op mocht voeden?

Ik zou willen meegeven dat het gaat om wat belangrijk is in het leven en om daarom goed voor onze aarde te zorgen. We hebben maar één planeet en daar moeten we zuinig op zijn.

En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen 😉

Wat is jou boodschap, quote of levensmotto?

Focus op wat echt belangrijk is.

Wat ik hiermee wil zeggen is om een oog te hebben voor de natuur en te genieten van de kleine dingen om ons heen. Waar word je gelukkiger van: een huis met een berg spullen en gadgets of gezondheid en de pracht van de natuur? Ik zou het wel weten!

Miss World Nederland

Zelf probeer ik mij in het dagelijks leven zo goed mogelijk in te zetten voor een duurzamere toekomst. Ik ben daarom begonnen aan een persoonlijke reis naar een duurzamere levensstijl.

Hierover schrijf ik in mijn digitale dagboek http://duurzaamdagboek.com/ en ik heb een bijbehorende Instagrampagina.

Deze website vormt de basis van mijn Beauty with a Purpose project, onderdeel van Miss World Nederland. Mijn missie is om bewustwording te verspreiden over klimaatverandering en een duurzamere toekomst.

Met Miss World Nederland als platform, wil ik een ambassadrice worden voor de prachtige aarde, de natuur en het milieu.Reacties