le kerstverlichting
Allerlei groene Tips
Ief
Allerlei groene Tips

Led kerstverlichting; veilige en duurzame verlichting

Afgelopen week hebben we alvast tijd vrij gemaakt om onze kerstlampjes buiten op te gaan hangen. Enkele jaren geleden zijn we in het kader van duurzame verlichting binnen al op led kerstverlichting overgestapt. En nu is het ook tijd dat we voor de kerstverlichting buiten led lampjes gaan gebruiken.

Duurzame kerstverlichting

Een van de grootste voordelen van led kerstverlichting is het lage energieverbruik. Een snoer met bijvoorbeeld 240 led kerstlampjes voor buiten verbruikt slechts 240 watt. 

De klassieke kerstverlichting in de tuin met gloeilampjes die we vroeger hadden verbruikte veel meer energie. Dat betekent dus een duurzame kerst dit jaar! 

Naast de voordelen qua energieverbruik bied led kerstverlichting ook nog een ander groot voordeel. Doordat de lampjes in de led kerstverlichting niet warm worden is het brandgevaar ook enorm veel lager. 

Er gebeuren helaas elk jaar weer veel ongelukken met slechte of defecte kerstverlichting die door warmte brand veroorzaakt.

Wat is het verschil tussen led kerstverlichting buiten en led kerstverlichting binnen?

Misschien is het antwoord op deze vraag voor jou erg simpel. Het grootste verschil tussen led kerstverlichting voor buiten en led kerstverlichting voor binnen is de kwaliteit van de snoeren en de aansluitingen met de lampjes. 

De led kerstverlichting buiten zal van een hogere kwaliteit zijn dan de led kerstverlichting binnen.

Dit heeft natuurlijk alles te maken met de weersinvloeden. Als het namelijk regent of sneeuwt moeten de kerstlampjes buiten daar goed tegen beschermd zijn. 

De aansluiting van de snoeren met de lampjes bij led kerstverlichting voor buiten is van een hogere waarde dan die voor led kerstverlichting binnen. 

Deze waarde wordt vaak uitgedrukt in een cijfer met letter combinatie. Bij led kerstverlichting zul je vaak een code zien staan zoals IP 12 of IP 24. Vanaf de code IP 23 wordt er gesproken over kerstlampjes voor buiten. 

Gebruik dan ook nooit kerstverlichting voor binnen in jouw tuin. De kans op kortsluiting is erg groot en de consequenties kunnen enorm zijn!

Koppelbare kerstverlichting voor buiten

Wil je naast een kerstboom in de tuin nog meer objecten feestelijk verlichten dan moet je eens aan koppelbare kerstverlichting denken. 

Dit zijn systemen waarbij je vaak maar 1 stopcontact nodig hebt en toch op meerdere locaties kerstlampjes buiten kunt laten branden. 

Als je bijvoorbeeld je hele gevel + de daklijsten wilt uitlichten dan heb je waarschijnlijk meerdere snoeren nodig. Je moet dan al met meerdere verlengsnoeren gaan werken of zelfs met een verdeeldoos. 

Dit is niet erg praktisch en in veel gevallen ook niet veilig. Koppelbare kerstverlichting kan dan een uitkomst zijn.

Koppelbare kerstverlichting bestaat er in vele soorten en maten. De laatste jaren is vooral de koppelbare ijspegelverlichting erg in trek. 

Een voordeel van koppelbare kerstverlichting is dat je op deze manier minder trafo’s nodig hebt om meerdere systemen van stroom te voorzien. Wil jij dus ook een duurzame kerst maar wel een sfeervol verlichte tuin, denk dan eens aan koppelbare kerstverlichting.

Draadloze LED Kerstverlichting

Omdat gemak nou eenmaal de mens dient zijn er ook enkele producenten die draadloze led kerstverlichting op de markt brengen. 

Deze wordt meestal geleverd met een afstandsbediening waardoor je vanuit je woonkamer de led kerstverlichting buiten kunt regelen. Van kleur veranderen of twinkle kerstverlichting instellen? met 1 druk op de knop zo gedaan!

Ik heb zelfs ontdekt dat er al draadloze led kerstverlichting voor in de kerstboom bestaat. Je koopt dan een set met van die kaarslampjes waarin een led kerstlampje zit. 

Elk kaarsje kun je met een klemmetje op de takken van je boom vastzetten. Geen onderlinge kabels en dus ook geen kerstverlichting meer die in de knoop kan raken.

Kerstverlichting recyclen

Als jouw kerstverlichting aan vervanging toe is kun je de oude kerstverlichting recyclen. Lever de kerstverlichting net zoals de oude lampen in bij 1 van de E-waste inleverpunten van Wecycle of bij de gemeente. 

De materialen en grondstoffen uit oude kerstverlichting zijn voor 85% recyclebaar. Wil je weten waar je de E-waste inleverpunten kunt vinden dan kun je terecht op de website wecycle.nl. Kerstverlichting recyclen moet net zo ‘normaal’ gaan worden als lege flessen inzamelen!

Wij wensen je alvast een stralende en tegelijkertijd duurzame kerst toe!

Ien & Ief


led kerst verlichting kopen


Reacties