Kerstboom opruimen kerstspullen opruimen
Allerlei groene Tips
Ief
Allerlei groene Tips

Kunstkerstboom of echte kerstboom; wat is een duurzame kerstboom?

Het is alweer half oktober en de dagen worden alweer flink korter. Langzaamaan ga ik weer aan kerstmis denken. En elk jaar doen zich dan weer dezelfde vragen op; Kiezen we voor de sfeer van een echte kerstboom of gaan we voor een kunstkerstboom? Welke kerstboom is duurzamer, de echte kerstboom of toch de kunstkerstboom? En bestaat er ook een biologische kerstboom? Waar kan ik een duurzame kerstboom kopen?

Wat me van een echte kerstboom zo tegen staat is het feit dat ie na de kerst vaak verbrand of versnipperd wordt. Dit is wat mij betreft al meteen geen goed voorbeeld voor een duurzame kerstboom. 

Ik vind dit ook nog eens erg zonde van alle moeite die is gestoken om de kerstboom te laten groeien. Natuurlijk kun je dan kiezen voor een kerstboom met kluit en deze in je tuin een tweede leven geven.

Inhoudsopgave

Echte kerstboom gaat alsnog dood

Eerlijk gezegd is mij dat nog nooit gelukt, altijd stierf de kerstboom met kluit af voor de zomer was aangebroken. Het is ook niet zo vreemd eigenlijk, de kerstboom komt van de koude buitentemperatuur in een tot wel 20 graden verwarmd huis en wordt daarna weer terug de kou ingestuurd. 

Daar zou ik ook voor bedanken!

Aan de andere kant is er natuurlijk het bezwaar dat kunstkerstbomen gemaakt zijn met heel veel plastics en materialen zoals pvc en metaal. 

Daarbij worden bijna al onze kunstkerstbomen geproduceerd in China wat voor veel CO2 uitstoot zorgt bij het transport over zee. Op zich zijn kunstkerstbomen dus niet duurzaam.

Milieucentraal 

Enkele jaren geleden is door de Nederlandse organisatie Milieucentraal al eens een onderzoek gedaan naar de meest duurzame kerstboom. 

Het is moeilijk vast te stellen welke kerstboom het duurzaamst is. Je kunt wel de milieu-impact van de echte kerstboom en de kunstkerstboom vergelijken met de milieu-impact van andere activiteiten zoals mobiliteit met de auto.

Als je uitgaat van een 1-malig gebruik van een echte kerstboom en minimaal 10 jaar gebruik van een kunstkerstboom dan staat de impact ongeveer gelijk aan 25 autokilometers. 

Milieu-impact kunstkerstboom

Als je de echte kerstboom en de kunstkerstboom met elkaar gaat vergelijken qua milieu-impact dan kun je zeggen dat een kunstkerstboom duurzamer wordt na ongeveer 16 jaar te zijn gebruikt. 

De uitstoot van CO2 bij de productie van kunstkerstbomen is namelijk 16 keer zo hoog als nodig is voor de kweek en het transport van de echte kerstboom namelijk 48 kg CO2 tegenover 3 kg.  

Met andere woorden is het bij de koop van een kunstkerstboom belangrijk dat je èn een goede kwaliteit koopt èn er ook heel lang gebruik van blijft maken.

Wil je een echte duurzame kerstboom kopen neem dan een niet te grote boom met een grote kluit. Als je deze kerstboom goed laat acclimatiseren voor dat ie naar binnen gaat en voor dat ie weer naar buiten gaat loop je de grootste kans hem in leven te houden. 

Ook zul je de echte kerstboom goed water moeten geven zolang hij binnen staat en ook na het planten in de tuin.

Duurzame elektriciteit door kerstboom

Als je een echte kerstboom niet in leven kunt houden (net zoals ik!) breng hem dan zeker niet in januari naar de kerstboom verbranding. 

Bij het verbranden van kerstbomen ontstaat namelijk wel luchtvervuiling. Beter zorg je ervoor dat jouw kerstboom wordt versnipperd en gecomposteerd. 

Dit levert namelijk weer herbruikbare brandstof op zoals bodemverbeteraar en compost. 

Mogelijk dat de versnipperde kerstboom zelfs naar een energiecentrale gaat en wordt omgezet in duurzaam verkregen elektriciteit. 

Heel veel gemeenten in Nederland beschikken tegenwoordig over zogenaamde biomassa energiecentrales. In zulke centrales wordt elektriciteit gewonnen uit allerhande organisch afval zoals kerstbomen. 

Wil je weten of dit in jouw gemeente ook zo is dan kun je terecht op de gemeentelijke website onder het hoofdstuk milieu.

Tips voor een duurzame kerst met een duurzame kerstboom

Tip 1: Als jij wil kiezen voor een duurzame kerstboom neem dan tenminste een kunstkerstboom van hoogwaardige kwaliteit. Je zult zo langer gebruik kunnen maken van de kunstkerstboom waardoor deze eerder duurzaam zal worden.

Denk aan de termijn van ca 16 jaar waarop jouw kunstkerstboom duurzamer is dan de echte kerstboom.

Tip 2: Kies je echter voor een echte kerstboom denk dan eens aan een biologisch gekweekte kerstboom. De kwekers van biologische kerstbomen gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en kunstmatige bemesting. Hierdoor wordt jouw echte kerstboom vanzelf een duurzame kerstboom.

Tip 3: Wil jij een duurzame echte kerstboom denk dan eens aan de organisatie adopteereenkerstboom.nl. Misschien zit er bij jou in de buurt ook een aangesloten kweker?

De kerstboom krijg je ergens in december en in januari gaat hij terug naar de kweker die de kerstboom weer in de grond plant. 

Door de boom van een uniek nummer te voorzien kun jij volgend jaar dezelfde kerstboom weer terug in huishalen. Op deze manier kan de duurzame kerstboom vaak wel 4 tot 5 jaar dienst doen waarna hij definitief terug in de natuur wordt geplant.

adopteer een kerstboom

Tip 4: Kies je voor een kerstboom met kluit neem dan een niet te grote boom met juist een grote kluit. Deze kerstbomen met kluit hebben een grotere kans te overleven in jouw tuin.

Ook moet je de boom goed water geven tijdens zijn verblijf binnen en later ook tijdens en na het planten in de tuin. Kerstbomen met kluit verdienen een zelfde liefdevolle verzorging als jouw kamerplanten.

Tip 5: Plaats jouw kerstboom met kluit niet te dicht bij een warmtebron zoals de verwarming of een kachel. Hierdoor zal de kerstboom zijn naalden eerder laten vallen en wordt de kans dat ie later buiten overleeft kleiner.

Tip 6: Schaf energiezuinige kerstverlichting aan! De verlichting in de kerstboom brand vaak vele uren per dag. Door te kiezen voor led-verlichting kies je voor een duurzame kerstverlichting.

Led lampjes verbruiken namelijk een schijntje energie vergeleken bij gloeilampjes. Ook is de kans op brand door de verlichting in de kerstboom veel geringer omdat LED lampjes niet warm worden.

Duurzame kerstboom

Tip 7: Ga jij voor een echte kerstboom (met kluit) kies dan voor een biologische kerstboom. Kwekers van biologische kerstbomen zullen geen bestrijdingsmiddelen en kunstmeststoffen gebruiken. Hierdoor is de milieu-impact van jouw duurzame kerstboom nihil.

Tip 8: Kies voor kerstbomen gekweekt in Nederland. Elk jaar wordt ons land overspoeld door kerstbomen uit landen als Denemarken, Tsjechië en Polen. Vanzelfsprekend hebben deze kerstbomen een grotere milieu-impact door de uitstoot van CO2 gassen bij het transport. Ook het gebruik van fossiele brandstoffen spreekt in het nadeel van deze kerstbomen.

Tip 9: Maak een duurzame kunstkerstboom van afval materialen. Door bijvoorbeeld een overgebleven bouwplaat in de contouren van een kerstboom te zagen kun je deze jaar na jaar feestelijk aankleden. 

Ook een in de natuur gevonden mooi gevormde tak kan mooi aangekleed als duurzame kerstboom dienst doen.

Tip 10: Versier je kerstboom niet met kunstsneeuw! Deze kunstsneeuw in spuitbus of als strooisel bevat veelal plastics met een chemisch laagje wat brandvertragend is.

Doordat deze plastics later als microplastics in het milieu terecht komen dragen ze bij aan de plastic soep. Zo kan zelfs een biologische kerstboom verworden tot een niet duurzame kerstboom!

Tip 11: Kunstkerstboom? Kijk eens op de bekende fora zoals marktplaats of je niet een tweedehands kunstkerstboom kunt vinden. Dat is altijd duurzamer dan weer een nieuwe kunstkerstboom aan te schaffen. Informeer ook bij familie, vrienden of de buren of die er nog 1 ongebruikt op zolder hebben liggen.

Conclusie

Nou, ik hoop dat ik je een klein beetje heb geholpen met de vraag wordt het een echte kerstboom of een duurzame kerstboom? En, o ja, wil je weten wat ik dit jaar voor kerstboom op ga zetten? Wij zetten al 12 jaar onze hoogwaardige kunstkerstboom op en daar gaan er zeker nog wel 10 bijkomen! 

Ik wens jou alvast een duurzame kerst toe met waardevolle duurzame kerstgeschenken, een duurzame kerstboom met duurzame kerstverlichting en duurzame kerstversiering! En bovenal veel warmte van familie en je beste vrienden!
Reacties