Tomaten worden niet rood
Allerlei groene Tips
Ief
Allerlei groene Tips

Help, mijn tomaten worden niet rood!

Ken jij ook het probleem dat er wel tomaten aan je plant hangen maar dat ze groen blijven? Vraag jij je ook af of groene tomaten laten rijpen ook anders kan? Als de zon in het najaar afneemt en je tomaten worden niet rood dan kun je ze prima binnen laten rijpen.

Als je over een tomaten kweekkas beschikt heb je waarschijnlijk geen last van dit probleem. Maar heb je niet zo’n tomaten kweekkas en staan je tomaten planten gewoon buiten dan zullen ze in het najaar niet meer rijpen. Het resultaat zijn groene tomaten. Nou kun je daar ook mee koken maar liefst wil je mooie rode tomaten.

Groene tomaten laten rijpen

Een tip om groene tomaten te laten rijpen is ze naar binnen te halen en de tomaten op de vensterbank te laten rijpen. Groene tomaten rijpen op het meest zonnige plekje in je huis is dan een goed alternatief. 

Wil je het proces van groene tomaten rijpen nog meer versnellen dan leg je de tomaten het best in een bakje of kistje. 

Leg samen met de groene tomaten een rijpe appel, banaan of andere rijpe vrucht in het bakje. Deze rijpe vrucht zal ethyleengas afgeven wat het rijpingsproces van de groente tomaten opgang brengt. Dek het kistje of de bak met groene tomaten als de zon weg is af met een krant.

Zongerijpte tomaten

Na ongeveer 1 1/2 tot 2 weken zullen je groene tomaten alsnog mooi rood gekleurd zijn. Mogelijk is de smaak wat minder sterk dan die van zongerijpte tomaten maar voor soepen en tomatensaus zijn de binnenshuis gerijpte groene tomaten prima geschikt. In ons klimaat zijn zongerijpte tomaten in september of oktober best uniek te noemen.

Op deze manier heb ik het probleem mijn tomaten worden niet rood al vele keren weten op te lossen. Zelfs eind september geplukte groene tomaten rijpen op deze manier prima. Het leuke is dat je zo zelfs in de herfst kunt genieten van je zelf gekweekte tomaten!


Reacties