pompoen
Allerlei groene Tips
Ief
Allerlei groene Tips

Pompoenen om mee te koken

Nu de septembermaand is aangebroken beginnen we weer langzaamaan aan de herfst (en misschien ook wel de winter?) te denken. Voor mij persoonlijk is de herfst mijn favoriete jaargetijde. De zomerwarmte maakt langzaam plaats voor koelere avonden en ochtenden terwijl je vaak overdag nog lekker in het zonnetje koffie kunt drinken.

Aardse geuren

Vaak wordt je in de ochtend geconfronteerd met mysterieuze ochtendnevels en spinnenwebben met dauw bedekt. Ook de geur van het najaar is anders, intenser vaak dan in de zomer.

Zeker als je net als ik in de directe nabijheid van het bos woont ga je dat laatste goed merken. Je ruikt de geur van schimmels en blad wat verteerd wordt, een aardse geur waar ik van houd.

Natuurlijk mag ik ook de kleuren van de herfst niet onvermeld laten. Hoe prachtig verkleuren de loofbomen niet, van groen naar bruin en met prachtige roodtinten ertussendoor.

Zelfs de beste schilders uit vervlogen tijden hebben moeite om gehad om deze kleuren vast te leggen, meesterlijk!

Herfst oogstperiode

De herfst is ook een periode waarin er veel geoogst kan worden. In het wild is het misschien nog wel mogelijk om late bramen en vlierbessen te plukken en de eerste paddestoelen laten zich ook al weer zien.

Pompoenen

Traditioneel in deze tijd zijn ook de pompoenen die mooi gerijpt van het land komen. Ook ik heb dit jaar wat pompoenen gezaaid om straks van de multi-inzetbaarheid van dit fruit (of is het een groente?) te kunnen genieten. In deze BVDW-Tip wil ik je dan ook graag vertellen wat je allemaal met pompoenen kunt doen.

Allereerst moeten we onderscheid maken tussen de vaak prachtige sierpompoenen en de soorten die geschikt zijn om te eten.

Sierpompoenen heb je in veel verschillende soorten, maten en kleuren. Ook is er sprake van een grote verscheidenheid aan vormen van sierpompoenen.

Sierpompoenen of eetbare pompoen?

Sierpompoenen vormen vaak een decoratieve eenheid met de grote bolchrysanten die je ook in de herfst veel ziet. Soortnamen van de sierpompoenen of sierkalebassen zijn o.a. de Kroonpompoen en de tweekleurige Lepel.

Nadeel van de sierpompoenen is dat ze de stof cucurbitacine bevatten wat buikkrampen en misselijkheid veroorzaakt. Hierdoor zijn ze niet geschikt voor menselijke consumptie maar dus vooral voor decoratie bestemd.

pompoen

Eetbare pompoenen

Hieronder vermeld ik enkele soorten eetbare pompoenen en hun eigenschappen. Over het algemeen kun je zeggen dat pompoenen uitstekend geschikt zijn voor verschillende bereidingen en gerechten.

Je maakt er heerlijke maaltijdsoepen mee en ze lenen zich uitstekend voor de verwerking in allerhande veganistische en vegetarische gerechten.

Flespompoen of Butternut pompoen

Een van de bekendste soorten is de Flespompoen. Deze peervormige pompoen zie je veel in de supermarkten, bij de groenteboer en vaak ook bij (thuis)kwekers worden aangeboden.

Het vruchtvlees van de flespompoen kent nauwelijks draden en is daardoor uitstekend te verwerken. Ook de in de onderste helft van de pompoen bevindende zaden kunnen geroosterd worden en als garnituur op een salade worden gebruikt.

Oranje Haikado

Deze oorspronkelijk uit Japan afkomstige soort is vaak donker oranje tot rood en mooi rond van vorm. Het is een wat zachtere pompoen waardoor ze zich uitstekend leent voor het maken van pompoensoep. Zelfs de schil van de oranje haikado is prima eetbaar.

Groene Kobacha Pompoen

Ook dit is een oorspronkelijk Japanse pompoensoort met een typisch zoete smaak. Hierdoor is de kobacha pompoen erg geschikt voor bereidingen in taart en cake. De schillen moet je wel verwijderen want die zijn hard en bitter.

Muskaatpompoen

Met zijn typische vorm is de Muskaatpompoen een bekende verschijning. Ze wordt wellicht meer voor decoratie en voor Halloween gebruikt dan om te eten.

Toch is ze met zijn nootachtige smaak die wel aan nootmuskaat doet denken prima eetbaar. De schil is erg hard en dus leent de Muskaatpompoen zich prima om uit te hollen.

Spaghettipompoen

Doordat het vlees van deze pompoen tijdens het bereiden in sliertjes veranderd wordt ze Spaghettipompoen genoemd. Het is daardoor een prima koolhydraatarme vervanging van de traditionele spaghetti. Ook de schil van de Spaghettipompoen is erg hard waardoor je ze het best kunt uithollen.

Gewone Pompoen 

Een van de meest voorkomende pompoen soorten is de Gewone Pompoen. Ze wordt dan ook veel gebruikt voor decoratie maar kan ook prima gegeten worden. Zelfs de schil is prima eetbaar. De smaak is wat ‘gewoontjes’ maar daardoor wel breed inzetbaar in de keuken.

Pattinson

Dit is door zijn vorm een pompoen die ook veel als decoratie wordt gebruikt. Je kunt duidelijk zien dat de Pattinson pompoen familie is met de courgette. De smaak is ook wel enigszins verwant aan de courgette. Wel dien je de schil te verwijderen, ze is hard en niet eetbaar.

Pompoenkoekjes en pompoensoep

Met het vruchtvlees van de pompoenen kun je dus wel zien dat je er veel kanten mee op kunt. Eerder hebben we al een recept van pompoenkoekjes geplaatst alsmede een recept voor pompoensoep.
De gewone pompoen laat zich door zijn wat meer neutrale smaak bijvoorbeeld ook goed gebruiken voor een vegetarische Thaise curry.

Ik zou zeggen geniet van de herfst met al zijn mooie eigenschappen en geniet ook zeker van het grote aanbod van de verschillende eetbare en decoratieve pompoenen!Reacties