Vlierbloesemsap zelf maken
De vlierbloesemsap is alweer bijna klaar om te gebruiken. De bloesem hier in Zweden is wat later omdat de temperatuur ook nog wat langer lager ligt als die in Nederland. Dus als je dit wilt maken moet je iets eerder in het jaar op pad om zo dit heerlijke drankje te maken. En als je dan een bijna volle papieren tas plukt hebt kun je daar een goede hoeveelheid sap van maken.
Als je deze, na ze te hebben geplukt, even zacht uitschut om alle kleine insecten en andere kleine zaken die je niet in je sap wilt hebben eruit te krijgen. Dan knip je de bloementjes van de steeltjes en zorg ervoor dat je zo min mogelijk steeltjes bij de bloementjes hebt zitten want deze maken je sap bitter. Doe er één of twee citroenen bij dit hangt ervan af of je een wat zuurdere sap wilt hebben of niet.
Meer suiker of minder?
Ook is het zo dat als je veel citroen gebruikt je er ook meer suiker bij moet doen. Dus dit hangt helemaal van je smaak af. Je doet alles in een pan en vult deze af met water. Om de bloesem de smaak aan het water te laten geven zet je dit twee dagen op een koele plaats. Je kunt om de bloesem onder water te laten staan een bord op de bloesem plaatsen.
Na twee dagen zeef je de bloesem en de citroen eruit en breng je het bloesem sap met suiker aan de kook. De hoeveelheid suiker hangt af van jou smaak dus begin met niet teveel maar doe er wat extra bij als je het toch nog zoeter wilt hebben. Als je zorgt voor schoon gespoelde fles(sen) dan kun je het vlierbloesem-sap hierin doen. Je kunt ze of in je kelder en anders in je koelkast bewaren.
Je moet er dus precies op tijd mee zijn om de vlierbloesemsap te maken. Ben je nou te laat voor de vlierbloesem rond juni dan kun je nog later in het seizoen (september) de vlierbessen plukken. Hier kun je dan heerlijke vlierbessensiroop of heerlijke jam van maken.