Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven van Marije van der Made
Duurzaam leven
Ief
Duurzaam leven

Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven van Marije van der Made

Onlangs gelezen het boek ‘Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven’ van Marije van der Made. Wat mij betreft een boek wat zeer de moeite waard is voor iedereen die duurzaam(er) wil gaan leven. 

Niet zozeer vanwege het feit dat er zoveel tips of adviezen instaan. Maar meer nog om ervan te leren hoe je met de reacties uit je omgeving zou kunnen omgaan. 

Die reacties kunnen namelijk soms vol onbegrip zijn en soms ook spanning in de relatie tussen mensen opleveren. 

Ook leert het boek je een manier te vinden om jezelf niet te streng te straffen als je eens een wat minder of ronduit slechte keuze maakt.


Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven van Marije van der Made

Who the f**ck is……

Vergeef mij deze opening, het geeft eerder aan dat ik soms onder een steen leef dan wat anders hoor. Eerst even over de schrijver Marije van der Made. Wie is Marije van der Made wel helemaal om een zo dergelijk boek te schrijven?

Marije van der Made is een Nederlandse influencer. Vooral op Marije van der Made en op YouTube heeft zij vele volgers. 

De belangrijkste onderwerpen waarover Marije blogt en vlogt zijn (mentale) gezondheid voor jezelf, het klimaat en het milieu! 

Je kunt Marije van der Made boeken als spreker voor jouw evenement. Ze is een zelfstandig ondernemer van 32 jaar oud. 

Too Good To Go

Een bekend initiatief in Nederland wat via de kanalen van van der Made een vliegende start kende was het Too Good To Go project. Je kunt hier alles lezen in ons blog over Too Good To Go.

Met dit project wordt ervoor gezorgd dat er minder voedsel wordt weg gegooid, middels een app kunnen gebruikers hiervan gebruik maken. TooGoodToGo is van oorsprong een Deense Start-Up.

Duurzaamheid heeft Marije hoog in het vaandel staan waarbij ze zich er zeer van bewust is dat het altijd beter kan. 

Ze wil vooral door positiviteit en bewustwording mensen in beweging zetten. Marije zul je dan ook niet snel met het bekende belerende vingertje zien wijzen. 


Ergo, ze heeft er moeite mee als mensen dat naar haar toe doen.


Clichés 

Bekende uitspraken waar ze zelf als vegan en duurzaam bewust persoon vaak tegenaan loopt zijn de volgende; “Oh ben je Vegan, maar vliegen is toch veel slechter voor het milieu?” En “Tweede hands kleding is toch vies?” 

Of ook “Voor sojaproducten word het regenwoud toch gekapt?” En als ze haar winkelwagentje met groenten en volkoren pasta producten heeft gevuld maar wel een plastic tasje gebruikt; “ Nou je kunt beter stoppen met dat plastic, dat is veel slechter!”

Het was mede hierdoor dat Marije er toe gedreven werd het boek ‘Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven’ heeft geschreven. 

Dat en het feit dat een vriend haar ertoe heeft aangezet. Ze heeft het vooral geschreven om via communicatie, verbinding, mensen te kunnen bereiken. 

In ‘Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven’ komen bijna alle misstanden wel aan bod. Van de impact van de vleesindustrie, dierenwelzijn, voedselverspilling, het milieu-effect van onze vliegreizen, fast-fashion tot aan zwerfafval

Van der Made lardeert de onderwerpen met cijfers, feiten en onderzoeksresultaten zodat je een goed beeld krijgt van de grootte van het probleem; we zijn de aarde aan het verkloten!

Positiviteit

Nergens echter zal ze je bestraffend toespreken, en de boodschap is dat ook jij dit niet gaat doen. Houd de communicatie open, stel gerichte maar niet aanvallende vragen en benader je omgeving met positiviteit. 

Ook al wordt jij zelf vaak met scepsis en kritische vragen benaderd. Blijf in gesprek als dat kan en weet dat verandering met kleine stapjes op de langere termijn beter werkt.

De psyche van de mens, van jou en mij, is ook een onderwerp wat van der Made betrekt in haar verhaal. 

Zo weten we allemaal wel dat verandering bij mensen in eerste instantie altijd op verzet stuit. Maar bedenk maar dat datgene wat we pakweg 20 jaar geleden nog heel normaal vonden nu toch echt niet meer kan. Afvalsortering is hiervan een heel goed voorbeeld!

Ome Jan

In het boek geeft ze ook aan jou de handvaten om hiermee aan de slag te kunnen gaan. Niet eens zozeer dat je op de barricades hoeft te gaan staan als wel dat je beter gewapend bent tegen de vooroordelen die veel mensen nou eenmaal hebben. 

Dat je beter kunt communiceren met ‘die Ome Jan’ op het verjaardagsfeestje die overal wat in zijn ogen afwijkend is, commentaar op geeft.

Verjaardagsgeschenk

Het boek is door van der Made op een bijzonder luchtige en vaak komische manier geschreven. Je herkent er vast heel veel van je eigen situatie als duurzaam bewust persoon in terug. 

Naast dat het boek leuk en leerzaam is om te lezen doet van der Made ook veel aan bronvermelding. Er gaat bijna geen alinea voorbij of er wordt wel verwezen naar onderzoeken, statistieken of ervaringsdeskundigen.

Dat alles bij elkaar maakt het zeer de moeite waard om het boek aan je collectie toe te voegen. Je kunt het boek via bol.com op zeer eenvoudige wijze in huis krijgen. 

Ik zou ‘Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven’ van Marije van der Made ook zeker als verjaardagsgeschenk cadeau doen aan al mijn duurzaam bewuste vrienden.


Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven van Marije van der MadeKoop hier het boek van Marije van der Made >>>
Reacties