80 Tips die helpen om je ecologische voetafdruk te verkleinen
Hier geef ik je 80 tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Als we allemaal op onze eigen manier een bijdrage leveren dan heeft de volgende generatie ook een mooie planeet om op te leven.
Laat me vooral weten in een reactie onder deze blog of je er nog meer kunt bedenken die er niet tussen staan!
Tips Om je ecologische voetafdruk te verkleinen
👣Ben kritisch bij alles wat je aanschaft. Je zou je bij alles wat je koopt af moeten vragen of je het wel echt nodig hebt.
👣Doe Het Zelf! Overweeg eens zelf een oude kast opnieuw te schilderen of zelf je kleding te gaan naaien.
👣Deel je spullen met anderen. Waarom zou je niet samen met je buurman gereedschap kunnen delen, zeker als je het niet dagelijks gebruikt.
👣Geef in onbruik geraakte spullen door! Een ander is er misschien wel hartstikke blij mee!
👣Huur eens wat vaker spullen in plaats van ze te kopen. Bouwmarkten en doe-het-zelf zaken bijvoorbeeld verhuren vaak ook gereedschap.
👣Begin met je eigen moestuin(tje). Ook in jouw kleine stadstuin of op het balkon kun je al wat groenten zelf kweken. Wel zo lekker en helemaal duurzaam!
👣Ga Ontspullen! Minder bezit leidt vaak tot een opgeruimdere geest wat jouw leefomgeving ten goede zal komen.
👣Neem je eigen lunchpakket of tussendoortje van huis mee als je op stap gaat. Het is vaak veel lekkerder en je beperkt hierdoor veel afval wat vaak met voorverpakte sandwiches en dergelijke gepaard gaat.
👣Gooi geen overbodige spullen weg maar schenk ze aan de plaatselijke kringloopwinkel. Hiermee worden vaak weer allerhande projecten gestimuleerd.
👣Ook kun je de voor jou niet meer bruikbare artikelen te koop aanbieden op de verschillende online platformen zoals Marktplaats en E-bay.
👣Trap niet in de verleidingen van de marketing! Zij weten vaak precies hoe ze jou moeten bespelen om hun producten aan de man (of vrouw) te brengen.
👣Overweeg eens om te kiezen voor tweedehands spullen in plaats van nieuwe. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel gebruikt te verkrijgen. Ook hier kun je weer gebruik maken van de online mogelijkheden of je gaat naar de kringloopwinkel of de rommelmarkt.
👣Doe je boodschappen aan de hand van een thuis opgesteld boodschappenlijstje en houd je hier aan. Zo voorkom je impulsaankopen en dat je dus te veel mee neemt.
👣Controleer regelmatig je provisiekast op spullen die tegen de datum aanlopen. Hiermee voorkom je voedselverspilling en dat je etenswaren dubbel in huis hebt.
👣Kies vaker voor biologische, ecologische of duurzame producten. Deze producten voldoen aan eisen waardoor ze minder milieu-impact hebben en passen in een duurzaam leven.
👣Koop zo min mogelijk per stuk verpakte etenswaren zoals de gevulde koeken en plakjes peperkoek.
👣Kies voor navulverpakkingen, deze hebben een geringere milieu-impact dan de originele verpakking. Op naar een plasticvrij leven!
👣Laat geen resten achter in de verpakking. Gebruik een pannelikker of flessenschraper om vla en yoghurt pakken leeg te schrapen. Je zult verstelt staan van de hoeveelheid eten die je op deze manier op jaarbasis kunt besparen.
👣Zorg ervoor dat je afval klein of plat maakt voor je het in de container gooit. Hierdoor breng je het volume omlaag wat ook het aantal malen ledigen van de container omlaag brengt.
👣Gebruik de bruine GFT zakken van thuis om al je losse groenten en fruit in de supermarkt in te doen. Weeg alles per soort af en plak de labels op de zak.
👣Zet de container niet automatisch aan de straat op de ophaaldag maar vraag je af of je niet een weekje kunt overslaan. Misschien kun je zelfs het abonnement bij de gemeente aanpassen?
👣Drink gewoon water uit de kraan in plaats van flessenwater. Het leidingwater in ons land is van zo’n goede kwaliteit dat flessenwater eigenlijk onzin is. Daarbij is het ruim 200 keer zo voordelig als flessenwater. Weg met de plastic flessen 😃
👣Heel veel groenten en fruit kun je gewoon een label op plakken. Prei, courgette, meloen en komkommer hoeven niet in een (plastic) zak!
👣Ga voor groene stroom. Stroom die is opgewekt door de zond of de wind heeft een beduidend kleinere ecologische voetafdruk dan stroom van fossiele brandstoffen.
👣Vermijd het uitprinten van documenten op je werk, op school en thuis. Vraag je steeds af of dit wel nodig is. Je kunt ze immers ook digitaal prima opslaan en lezen.
👣Moet je toch printen doe dit dan dubbelzijdig en liefst op gerecycled papier.
👣Schaf je eigen zonne-energie centrale aan. Je maakt hiermee je eigen groene stroom en het is een waarde-investering in je woning.
👣Plaats een regenton onder de dakafvoer en vang het regenwater op. In de drogere perioden kun je hier uitstekend je tuin mee besproeien.
👣Gebruik je afwasmachine en je wasmachine alleen als ze vol zijn. Volle machines zorgen voor een zo hoog mogelijk rendement in het gebruik ervan.
👣Indien je een schutting gaat plaatsen of een tuinhuisje aanschaft kies dan voor hout met het FSC-keurmerk. Dit is een garantie voor hout uit ecologisch verantwoorde bossen.
👣Ga voor een plasticvrij leven. Plastics zijn een grote bedreiging voor onze dieren zowel op het land als in de zeeën en de oceanen. Microplastics blijven mogelijk oneindig in de natuur achter!
👣Heb je een lekkende kraan of toilet repareer deze dan zo snel mogelijk. Je voorkomt zo op jaarbasis een enorm verlies aan schoon leidingwater!
👣Onverhoopt overgebleven thee en koffie kun je gerust bij de bloempotten in je tuin gieten. Ook kookwater uit de keuken kan na afkoeling bij de planten.
👣Kies zo veel mogelijk voor de aanplant en het zaaien van inheemse bomen, bloemen en planten. Zo zorg je voor natuurlijke bescherming en voeding voor onze inheemse diersoorten.
👣Doe chemische meststoffen, bestrijdingsmiddelen en ongediertebestrijders in de ban. Ze brengen jouw tuin en alles wat daarin leeft een enorme schade toe.
👣Hang vogelnestkastjes op in je tuin. Vogels hebben het moeilijk om plaatsen te vinden om te nestelen door de almaar voortschrijdende verstedelijking.
👣Doe ditzelfde met insecten- en bijenhotels. Voor de bestuiving van gewassen hebben we bijen en insecten hard nodig en hun bestaan wordt bedreigd.
👣Zorg voor helderheid in je budget voor dagelijkse boodschappen. Door bewuster met voeding om te gaan ontstaat er ruimte voor de aanschaf van meer biologische- of ecoproducten. Minder vlees eten bespaart je veel geld.
👣Last but not Least: Help voedselverspilling tegen te gaan! Bijvoorbeeld door de TooGoodToGo app te downloaden die je in staat stelt voedselproducten die tegen de datum aanlopen bij je lokale supermarkt te kopen.
Vervolg Tips ecologische voetafdruk verkleinen
Duurzaam eten tips
👣Eet wat minder vlees. De milieu impact van vlees en andere dierlijke producten is bijzonder groot. Nog los van het feit dat dierenwelzijn vaak ernstig geschonden wordt. Je hoeft niet direct vegetariër of veganist te worden maar sla gewoon eens een of twee dagen vlees en dierlijke producten over.
👣Koop vooral lokaal gekweekte producten. Etenswaren die van ver komen dragen bij aan een hogere uitstoot van CO2 door het transport.
👣Verwerk left-overs of kliekjes in ‘nieuwe’ gerechten. Van oud brood kun je bijvoorbeeld wentelteefjes, tosti’s of paneermeel maken. Maak een wekelijkse Kliekjesdag.
👣Koop vooral groenten en fruit uit het seizoen. Dus geen aardbeien gekweekt in verwarmde kassen maar van de koude grond.
👣Kook grotere hoeveelheden tegelijk en bewaar in koelkast of vriezer. Je bespaart hiermee veel energie.
👣Koop alleen vis van duurzame visserij (MSC keurmerk) of duurzaam gekweekte vis (ASC keurmerk).
👣Stop voedselverspilling! Zorg dat je je aankopen aanpast aan je gezinssamenstelling en bereid wat je opeet.
👣Groenten en fruit koop je liefst plasticvrij. Op de weekmarkt in jouw stad of dorp kun je de meeste groenten en fruit gewoon los of onverpakt kopen. Ga ook eens op pad om rechtstreeks bij de boer te kopen.
Mobiliteit
👣Kies de trein als alternatief voor het vliegtuig voor je vakantie. De trein stoot 20 keer minder CO2 uit per kilometer dan het vliegtuig! Kies voor ecotoerisme!
👣Maak vaker gebruik van het openbaar vervoer in plaats van de auto. De auto is een belangrijke bron van CO2 uitstoot.
👣Bekijk eens kritisch of je niet wat vaker de fiets kunt gebruiken. Fietsen is nagenoeg klimaatneutraal en nog veel gezonder ook. Bovendien ben je in de stad vaak nog sneller op je plaats van bestemming met de fiets dan met de auto.
👣Ga je toch gebruik maken van de auto combineer dan verschillende activiteiten in 1 rit.
👣Maak gebruik van de mogelijkheden om te carpoolen naar je werk. Hierdoor gaat de CO2 uitstoot per persoon per kilometer aanzienlijk omlaag.
👣 Of nog beter verdien geld vanuit huis met het internet
👣Overweeg bij aanschaf van een nieuwe auto om elektrisch te gaan rijden. Door fossiele brandstof aangedreven auto’s stoten veel meer koolstofdioxide uit dan elektrische.