ecologische-voetafdruk-ageda-venema
Ecologisch leven blog
Ien
Ecologisch leven blog

Ageda Venema uit Assen

Ecologisch leven gast-blog!  Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over de Footprint die ze achterlaten op onze aarde en we vragen om dat met ons ‘allemaal’ te delen.

In dit ecologisch leven blog kunnen we leren van onze gasten hoe we zuinig en ecologisch leven. Op naar een duurzaam leven.

‘life isn’t about waiting fort he storm to pass, it’s about learning how to dance in the rain’  Ageda Venema

Onze gast deze week heten we van harte welkom

ecologische-voetafdruk-ageda-venema-1


Ik ben Ageda Venema en ben 48 jaar en woon in Assen

Ik ben redacteur. Daarom vind ik het ook zo leuk om blogs te schrijven. Maar als iemand vraagt wat ik doe, dan noem ik mezelf duurzaamheidsinspirator.

Want dat is wat ik het liefst doe: mensen inspireren en motiveren om duurzamer te leven. En ja, dat doe ik dan vooral met het schrijven van teksten.

Maar ook geef ik workshops. Hoe je bijvoorbeeld je eigen wasmiddel maakt, of van oud papier nieuw papier maakt.

Vorig jaar bracht ik een kalender uit: Elke dag groener, in 365 stappen op weg naar een duurzamer leven. Allemaal korte en makkelijk door te voeren tips.

Je kunt me ook vinden op: Instagram, facebook, pinterest en Linkedin

Mijn hobby (’s) zijn ecologisch tuinieren en leren van de natuur

Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden? 

Op een dag liepen we tegen mijn droomplek aan. Een paar jaar later hebben we het gekocht. We wonen in een keuterboerderijtje uit 1910, vlak boven Assen.

De wereld ligt op fietsafstand, en toch voelen we ons regelmatig alleen op de wereld. Met 5000 m2 grond, kan ik mijn hobby ecologisch tuinieren naar hartenlust uitvoeren. 

Heerlijk om aan het eind van de dag met je handen in de grond te zitten. Om te kunnen eten uit eigen tuin en de kippen rond te zien scharrelen.

Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn? 

Als ik nu zou moeten kiezen? Dan zou ik verpleegkundige willen worden, zodat ik kan helpen in de zorg.
Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen? 

Het belangrijkste wat ik doe is (bijna) niks kopen aan spullen. En als ik iets aanschaf, dan is het meestal tweedehands. 

Daarnaast douche is maximaal een keer per week (max 10 minuten) en was ik mijn haren met baking soda en azijn. Sindsdien heb ik overigens nooit meer last van een vette hoofdhuid.

Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in? 

Ik zou een maatregel invoeren die ervoor zorgt dat het in het leven niet gaat om materialisme en succes, maar om wat jij te bieden hebt aan waarde voor een ander en/of het milieu. 

Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft? 

Sokken, gemaakt van bamboe. Zijn in de zomer heerlijk koel, en in de winter lekker warm. 

Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven? 

Ik ben me er altijd van bewust, bij elke stap die ik zet, of het ook anders kan, op een duurzamere manier. En het komt soms voor dat ik voor de minder duurzame weg kies, omdat die makkelijker, goedkoper of sneller is. 

Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu? 

Verspilling. Dat gaat over voedsel, en ook over spullen. Dat we iets kopen en er vervolgens niks mee doen. Of weggooien. Dat vind ik zo’n stom trekje van de mens!

Wat zou de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op mocht voeden? 

Wees je ervan bewust dat we maar een planeet hebben en ga daar zuinig mee om. En neem niet meer dan nodig is.  (ik heb een dochter van 15, die vindt dit duidelijk absoluut NIET interessant 😊 . Toch hoop ik dat er iets blijft hangen.)

Wat is jou boodschap, quote of levensmotto?

 ‘Verander de wereld, begin’ 

en

 ‘life isn’t about waiting fort he storm to pass, it’s about learning how to dance in the rain’


Reacties