red de wereld in 365 dagen
Ecologisch leven blog
Ien
Ecologisch leven blog

Saar vanHoutte uit Breda in Spanje

Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over de Footprint die ze achterlaten op onze aarde en we vragen om dat met ons ‘allemaal’ te delen. In dit ecologisch leven blog  kunnen we leren van onze gasten hoe we zuinig en ecologisch leven. Op naar een duurzaam leven!


Jij beslist waar de wereld naartoe gaat. Liefdevol eerlijk of... iets anders.Onze gast deze week heten we van harte welkom,


Ik ben Saartje van Houtte, 33 jaar en woon in Breda en dat ligt (ook) in Spanje.  

Ik heb 8 jaar lang gewerkt als clown in de ziekenhuizen. Bij mijn verhuis naar Spanje heb ik alles achter me gelaten en een job als moderator voor Tiktok gaan doen. Iets helemaal anders dus!

Je kunt me vinden op  instagram @red.de.wereld.in.365.dagen,  @saartjevanhoutte

Hobby (’s): veel :D 

Ik doe heel graag alles wat ik kan zelf (DIY), uit creativiteit en 'goed voor de portemonnee en aarde'. Ik maakte net 5  groentenbakken uit pallets. Alsook een rekje voor de badkamer. 

Ik ben heftig aan het naaien met tweedehands stof. Ik brei, haak, teken, schilder... Ik studeerde sinds een jaar permacultuur en ben enorm graag bezig in mijn terrastuin. 

Ik maak mijn eigen borden, tassen... in de keramiekles. 

Ik ben heel wat bezig met zelfontwikkeling en meditatie. Oh ja en vergeet de Spaanse les niet 😃. 

Nu lijkt het alsof ik constant heel veel doe, maar ik hou ontzettend van mijn koffietje in de zetel drinken, rustig op het gemak. 

Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden? 


Goeie vraag, neen wij hebben die nog niet gevonden, maar we zijn al een stapje dichter. De grootstad Barcelona waren we moe en we wilden meer in de natuur gaan wonen, dus zijn we verhuisd naar een dorpje tussen de bergen(voor mij) en de zee(voor mijn partner). 

Het is wat zoeken hoever we van alles kunnen leven. Ik wil graag nog op wandelafstand een bar, een winkel en een bakker om het zo te zeggen. 


Ik droom van helemaal zelfvoorzienend te wonen. Ik ben fan van de tiny house movement. Ik heb alle youtube filmpjes gezien van 'living big in a tiny house'. 


Met tijd zou ik daar naartoe willen gaan. Eigen kippen, een geitje, een tuin in overvloed. 

Meer tijd en minder gerief. 

Maar wij doen dat stapsgewijs op eigen tempo. Eerst voelen waar we ons thuisvoelen.
 Momenteel ziet mijn partner dat nog niet zitten omdat ik te chaotisch ben. :D 


Waar ik het allermeest van houd is het beeld van een houten dek aan de tiny house om toch buiten en droog te kunnen zijn als het regent. 

Ik hou enorm van de regen. Ik wil dus graag mijn koffietje daar drinken en een gezelschapsspelletje spelen op het dek. 

Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn?


Ik ben blij met de job die ik nu doe ( voor het moment), maar de job van mijn leven is het niet. Ik heb een enorme passie voor alles wat met milieu te maken heeft. 

Dit boek was dus een fantastische uitspatting van die passie. Ik zou graag nog heel wat verandering tot stand brengen. 

Alles in de 'groene' sector van bewustwording is mijn ding. Ik ben ook zeer creatief ingesteld en zou daar ook echt graag mee aan de slag gaan. 

Ik ben dus nog zoekend zoals zovelen onder ons :D 


Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen? 


Ja! Ik koop zo goed  als alles 2dehands. Al mijn kleren, meubels.... ik koop 90pct biologisch, we leven plasticbewust. 

Ik eet al 21 jaar vegetarisch/ zo goed als vegan.

Ik maak mijn eigen wasproduct, ik koop lokaal en kook met alle voedselresten/afval... maar ik ben niet heilig, ik maak ook nog fouten, gebruik soms nog plastic, vang mijn eigen regenwater nog niet op...


Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in? 


Plant een boom voor elk persoon uit je gezin. Als je iets wil doen voor de toekomst ik het wel het planten van iets wat voor de verdere 100 jaar CO2 uit de lucht kan halen. 

Weg met tuinen met enkel mooi gemaaid gras. Heb je de luxe van een grote tuin? Dan heb je ook de verantwoordelijkheid om zijn ecosysteem volop te benutten. 

Zaai, plant, strooi...


Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft? 


Ik heb mijn eigen voedselzakjes gemaakt om naar de markt te gaan. 

Shampoo bar (no plastic), aleppo zeep (bio) en nieuwe non GMO zaadjes om te planten.


               Non GMO staat voor: Non Genetically Modified Organism, niet-genetisch gemodificeerde                      organismen. Bij non GMO producten zijn de eigenschappen van planten, bacteriën of gisten                 niet veranderd door genetische modificatie. 

Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven? 


Neen, maar dat zal ik steeds vinden, want je kunt altijd anders, beter en meer doen. Ik doe echt wel heel veel en ik moet wat matig zijn, want in het samenwonen heb ik mijn partner al zeer veel gedwongen in mijn richting. 

Ik ben al jaren dit pad aan het bewandelen, voor hem is het slechts 2 jaar. Ik mag niet verwachten dat hij dezelfde sprongen maakt op die korte tijd. 

Ik zou graag echt zero waste gaan leven, maar ik kan alleen mijn koopgedrag controleren en niet dat van hem. Ik hoef het ook niet helemaal op hem te steken, ik eet soms ook graag een eitje. Vegan lukt dus momenteel nog niet.


Als het gaat om ‘groener leven’ hoe kunnen we dat meer creëren vind jij?

Het gaat om bewustwording. Dat is the 'key factor'. Zodra jij weet welk soort proces er aan vlees hangt (als vb nu) op een gegeven moment gaat het in strijd met wie jij bent en jouw normen en waarden en kun je dat fysiek en mentaal niet meer eten. 

Ik vind het ook best ok als mensen het toch eten, maar bewust zijn van wat het juist is en kost. 

Als ik plastic koop dan WEET ik dat. Ik loop bewust de keuzes af, denk, zeg sorry aan moeder aarde. 

Ons onbewust gedrag doet ons de nek om. 
Het Is makkelijk om een tshirtje in de primarkt te kopen voor 2 euro, maar als je je bewustzijn openstelt dan moet je je op een gegeven moment omdraaien en wegstappen. 

Het gaat in strijd met wie ik ben. Kopen is stemmen. Als je het koopt wordt het geregistreerd en zeg je 'ja' en wordt er bijgevolg meer van geproduceerd. 


Jij beslist waar de wereld naartoe gaat. Liefdevol eerlijk of... iets anders.Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu?


Hier in Spanje zijn gratis plastic zakjes in alle winkels nog heel erg 'hot' en 'in'. Je krijgt ze overal voor alles. Nu met corona zie ik mensen op de markt ook gretig plastic handschoentjes aandoen voor alles wat ze aanraken en dat doet mij werkelijk pijn.

Ik heb ook een levenslange frustratie met 'vlees'. 

Het aantal keer in mijn leven dat ik geen eten had.  Dat er 5 soorten broodjes werden besteld maar geen enkel zonder dier. 

De normaliteit waarin wij 3 maal dagelijks vlees in onze maaltijden eten. Dat heeft de mens nooit gedaan. Er werd een dier gedood om de winter door te komen, maar elke maaltijd?! 

In ziekenhuizen zijn alle maaltijden dierlijk! Wat is er mis met linzenpaté, champignonnenspread, lentesla, hummus.... zoveeel keuze


Maar de vleeslobby is sterk. 

Onze eigen wil moet sterker zijn.
 

red de wereld in 365 dagen

Wat zou de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op mocht voeden? 


Liefde en dankbaarheid voor moeder aarde. Als je een kind opvoed alsof de aarde een familielid is waar je zorg voor draagt, waar jij dit alles van mag lenen. 

Een relatie schept met haar, dan is de hele communicatie anders. 

Onwetendheid en ongerelateerdheid is hier boosdoener. 

We zien het als 'een ding' hetzelfde met de dieren die we eten. 'een varken heeft geen emoties' we noemen het varken, terwijl er zoveel soorten varkens zijn. 

We externaliseren het en plaatsen het in een vak wat makkelijk is voor ons om emotioneel te misbruiken. Zij voelen niet, zij denken niet, zijn 'zijn' niet. 

Terwijl al al te vaak bewezen is dat alles energie is. Alles heeft een frequentie. Wij plegen dagelijks massamoorden en vreten die angst op en dan verwachten we dat we wereldvrede gaan creëren. 

Zolang wij dit aanhouden en deze moordpraktijken aanhouden kan er nooit vrede zijn. Wij zijn allen één.

Wij zijn in ons gezin zeer bewust opgevoed met goed gedrag naar dier en mens (en tuin) en dat gaat er niet meer uit. Ik neem douches van 2 minuten omdat ik terwijl ik onder de douche sta het drinkbaar water zie vloeien. 

Leer kinderen waarom een boom belangrijk is, dat water leven is, dat de kwaliteit van de bodem van groot belang is voor ons voortbestaan. 

Dat de aarde enkel geeft, dat de zon energie brengt, dat de wind zaadjes strooit, dan komt er vanzelf dankbaarheid en zorgzaamheid.


Wat is jou boodschap, quote of levensmotto? 


Ik geloof in het goede doen. En diep vanbinnen weten we meestal wat dat is, maar soms is het makkelijker om niet te luisteren naar de intuïtie en te doen wat de 'makkelijke' weg is. 'ja maar vlees is zo lekker' 'ja maar plastic is zo goedkoop'.... 

Ja, ik vind vis ook lekker, maar ik voel dat het niet juist is. 

Het zijn kleien offers voor een groter geheel. 

Laat het gras maar groeien :D was mijn motto als ik 16 was :D
Reacties