ecologische voetafdruk verkleinen
Ecologisch leven blog
Ien
Ecologisch leven blog

Eric Pattiselanno uit Heino

Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over het verkleinen van hun ecologische voetafdruk. Iedere vrijdag is er weer een nieuwe gast die op een positieve manier een bijdrage levert aan een groener leven

In dit ecologisch leven blog delen ze met ons wat ze ervoor doen en laten. Wij kunnen dan ook weer leren van onze gasten.

De natuur is 1 van onze grootste krachtbronnen voor de mens.

Hartelijk welkom Eric,

eric puurveerkracht academie

Ik ben Eric Pattiselanno woon in Heino en ben 58 jaar. Ik heb een eigen trainingsbureau op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en toegepaste spiritualiteit.

Mijn hobby's zijn zingen en boksen.

Je kunt me vinden op Instagram

Hoe ziet je ideale droomplek eruit en heb je die al gevonden?

Ja, die heb ik gevonden. In de natuur. Een weiland waar ik graag in loop (het liefst op mijn blote voeten) en soms werk vooral als het gras hoog staat en in het voorjaar alles in bloei staat en tot leven komt. Het is het zien en doorleven van een nieuw begin.

De natuur is 1 van onze grootste krachtbronnen voor de mens. 

Als je een ander beroep zou moeten kiezen, wat zou dat dan zijn?

 Vroeger was ik volledige bewust wat ik wilde worden. Ik ben er toch achter gekomen dat er nu meer voor mij wordt gekozen. Wellicht vanuit een hoger zijn.

En wat ik nu voel is meer een beroep op het gebied van geestelijk begeleider, spiritueel raadsman en als zielzorger.

Doe jij er iets aan om je ecologische voetafdruk te verkleinen en wil je dat met ons delen?

ik ben mij meer er van bewust geworden dat wij een leefstijl erop na moeten houden waarin wij minder willen. Langer doen met spullen en simpeler gaan leven.

Zelf ben ik bezig met het fenomeen rond minimaliseren. Daarnaast koop ik wat ik nodig heb meer in kringloop winkels. Verder als ik iets ga verbouwen op de boerderij gebruik ik alleen maar gebruikt materiaal. Hergebruiken dus.

Ik probeer zo weinig mogelijk iets te kopen. En wij eten steeds minder vlees, meer vegetarisch en zelfs het korter douchen is een aandachtspunt.

Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in?

Wordt wakker om je te verbinden met echte dingen die belangrijk zijn voor je levensstijl. Bijvoorbeeld op het gebied van voeding, eenvoudig leven, aandacht voor minimaliseren, natuur, consumeren, milieu, duurzaam reizen etc.. 

Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft?

Eerlijk gezegd koop ik heel weinig iets nieuws. Vaak is het 2ehands. Sommige kledingstukken draag ik al meer dan 8  tot 10 jaar. Mijn schoenen zijn daar een goed voorbeeld van. Ik houd ze nettjes en verzorg deze goed en dan gaan ze echt langer mee. Kleding is voor mij hetzelfde ritueel. 

Fast fashion doe ik niet aan mee ;-)! 


Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven?

Nogmaals wordt ik mij meer bewust hoe belangrijk het is als het gaat om het duurzaamheid vraagstuk.

Ik heb 2 Ha grond en laatst zij iemand tegen mij. 'Tjee is dit allemaal van jou Eric'. Dan zeg ik vaak dat ik het allemaal te leen heb en dat ik het koester dat ik het in beheer mag hebben.

Ik ga er dus heel zuinig en vooral respectvol mee om. Soms heb ik wel met ergernis te maken van boeren mensen om mij heen want die vinden dat ik het land moet maaien. Alleen ik houd het gras bewust hoog voor de dieren, bijen en andere insecten die een plek hebben om zich voort te kunnen planten. 

Als het gaat om 'groener leven' hoe kunnen we dat meer creëren vind jij?

Nog meer bewustwording  creëren en goede voorlichting geven met name voor de generatie na ons. 

Wat is je grootste ergernis, in het dagelijkse leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu?

De oligarchieën. En dan gaat het over dat de macht in handen is van een zeer kleine groep mensen in deze wereld. Het zijn dus vermogende mensen en gaan eigenlijk alleen voor eigen gewin.

Als ik bij mijn neef ben in Zwitserland en in aanraking kom met de rijken der aarde dan erger ik mij daaraan en wordt ik verdrietig dat de kloof tussen rijk en arm steeds groter wordt. 

Wat zou de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op mocht voeden?

Opgroeien in liefde en bewustwording in alles wat het leven ons kan brengen en voor ons kan betekenen. Kinderen leren het positieve in alles laten zien vooral in onszelf en in onze eigen leefomgeving. Daar begint het mee.

De kinderen leren het goed te manifesteren en niet bang zijn. Gewoon hen leren doen! 

 Wat is jou boodschap, quote of levensmotto?

Je kunt de wereld niet genezen als je niet eerst jezelf geneest.


 


Reacties